21.09.2022 09:10
ZAGREB, 20. rujna 2022. (Hina) - Tijekom 2021. godine BAT je hrvatskom BDP-u doprinio s 1,3 milijardi kuna, odnosno ukupno BAT-ovo poslovanje generiralo je čak 0,4 posto BDP-a Hrvatske, pokazalo je u utorak predstavljeno istraživanje koje je za BAT izradio Oxford Economics.
BAT od preuzimanja TDR-a kontinuirano investira, povećava proizvodnju, izvoz i zaposlenost u Hrvatskoj, a u drugoj polovini protekle godine pokrenuo je novi investicijski ciklus, vrijedan više od 600 milijuna kuna, u proizvodnju i distribuciju novih kategorija proizvoda, čime je Hrvatska postavljena čvrsto u središte globalne transformacije BAT grupe, istaknuto je na predstavljanju istraživanja. Time je ukupna vrijednost realiziranih investicija BAT-a u Hrvatsku dosegnula gotovo 5,3 milijardi kuna. Iz Oxford Economicsa napominju da će nove investicije u tehnološki izuzetno napredne proizvode dodatno povećati ekonomski doprinos BAT-a hrvatskom BDP-u, povrh dosegnutih 1,3 milijardi kuna, a prvi efekti se procjenjuju na dodatnih 40 milijuna kuna doprinosa BDP-u godišnje.

Generalni direktor BAT Adria regije Zvonko Kolobara kazao je da BAT u Hrvatskoj ima jedinstven lanac vrijednost, i koji čini poljoprivredna proizvodnja u Slavoniji i Podravini kroz Hrvatske duhane, proizvodnja duhanskih i grijanih duhanskih proizvoda u tvornici u Kanfanaru, drugi po veličini nacionalni lanac kioska iNovine, logistički HUB za nove kategorije proizvoda u Rijeci i komercijalni ured u Zagrebu, iz kojeg upravljaju s osam tržišta Adria regije. Ponosni su, kako je rekao, što su Hrvatska i Adria regija prepoznate kao jedna od regija koja može predvoditi globalnu transformaciju BAT-a i izgradnju Boljeg sutra (A Better TomorrowTM) za sve njihove dionike. Kolobara je naveo da kao veliki investitor u Hrvatskoj u razvoj i proizvodnju nove generacije proizvoda očekuju da Hrvatska stvori što kvalitetniji okvir, koji regulira spomenute kategorije i omogući potrošačima pravo na informiranje. Također im je važno, kako je naveo, donošenje trošarinskog kalendara koji osigurava predvidljivost. Član Uprave za regulatorne poslove BAT Adria regije Josip Lozančić istaknuo je da im je globalni cilj imati 50 milijuna korisnika novih kategorija proizvoda do 2030., a brzina prihvaćanja značajno ovisi o regulativi koja je trenutno u Hrvatskoj među najstrožima u EU. BAT, kako je rečeno, svojim izravnim i neizravnim poslovanjem u Hrvatskoj podržava 6.071 radnih mjesta, i to u industriji, poljoprivredi, logistici i transportu te financijskom, komunalnom i ostalim uslužnim sektorima.

U BAT-u je izravno na kraju 2021. bio 1.491 zaposlenik, 700 radnih mjesta je podržano isključivo prodajom BAT-ovog portfelja proizvoda preko nezavisnih trgovaca na malo, u domaćim lancima opskrbe je podržano 2.680 radnih mjesta, uključujući 370 proizvođača duhana u Slavoniji i Podravini, dok je 1.200 poslova podržano kao rezultat potrošnje od strane zaposlenika BAT-a, dijela maloprodaje koji podržava BAT i uključenih lanaca opskrbe. Ukupna vrijednost nabave BAT-a od hrvatskih dobavljača u 2021. dosegnula je 644 milijuna kuna, rečeno je.BAT-ovo poslovanje važno je za hrvatsko gospodarstvo i u kontekstu snažnog utjecaja na izvoz, s obzirom da se oko 80 posto proizvodnje iz tvornice u Kanfanaru izvozi na EU tržišta, pri čemu se iz riječkog HUB-a nove kategorije proizvoda izvoze u regiju Europe i šire. Što se tiče doprinosa državnom proračunu, on je u 2021. iznosio 3,5 milijarde kuna, što je ekvivalent 2,1 posto ukupnih poreznih prihoda. Najveći dio, 3,2 milijarde kuna, odnosi se na plaćanje trošarina i PDV-a, gospodarska aktivnost i zapošljavanje koje podržava BAT i njegovi dobavljači kreirali su 308 milijuna kuna uplata u državni proračun, dok se preostalih 22 milijuna kuna odnosi na PDV koji uplate trgovci na malo BAT-ovih proizvoda, pokazuje istraživanje Oxford Economicsa.

AIBRELA, 26. rujna 2022. (Hina) - Hrvatski Telekom je uz pomoć HGSS stanice Split i Parka prirode Biokovo te u suradnji s alpinistom Stipom Božićem, postavio na lokaciji planinarskog skloništa Pakline na Biokovu IoT mjerne uređaje za prikupljanje meteoroloških podatka.

ZAGREB, 26. rujna 2022. (Hina) - U Hrvatskoj je u drugom tromjesečju ove godine bilo milijun i 709 tisuća zaposlenih, dok je nezaposlenih bilo 134 tisuće, pa stopa anketne nezaposlenosti iznosi 7,3 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) iz ankete o radnoj snazi. 

ZAGREB, 23. rujna 2022. (Hina) - Tvrtka OV-Održavanje vagona dogovorila je nove dugoročne poslove, vrijedne više od 25 milijuna kuna, s više vanjskih kupaca, a nakon završetka procesa restrukturiranja stabilizirala je poslovanje te prvih sedam mjeseci završila s dobiti od 600 tisuća kuna, izvijestili su u petak iz te tvrtke u vlasništvu HŽ Carga

ZAGREB, 22. rujna 2022. (Hina) - Očekivanja potrošača u EU i eurozoni spustila su se u rujnu na najnižu razinu otkada Europska komisija provodi istraživanja, pritisnuta visokim troškovima života i inflacijom koji kućne budžete ograničavanju na osnovne potrepštine.

ZAGREB, 22. rujna 2022. (Hina) - Želeći odgovoriti na izazove današnjice i iskoristiti ih kao priliku za rast, nakladnička kuća Fraktura osmislila je projekt Growing Together, koji predviđa ekološke, socijalne i nakladničke aktivnosti s ciljem pridonošenja razvoju održivijeg i inkluzivnijeg društva.