05.07.2022 10:10
TRANSFORMATOR
ZAGREB, 4. srpnja 2022. (Hina) - Tvrtka Končar-Distributivni i specijalni transformatori dobitnik je nagrade Zlatni ključ za najboljeg velikog izvoznika u 2021. godini, kompanija Dok-Ing za srednje velikog izvoznika, a softverska tvrtka Q u kategoriji najboljeg malog i mikro izvoznika, objavljeno je u ponedjeljak na 17. konvenciji Hrvatskih izvoznika (HIZ).

HIZ-ove nagrade Zlatni ključ dodijeljene su po 15. put, a Končar D&ST je drugu godinu zaredom osvojio nagradu u kategoriji najboljeg velikog izvoznika. U kategoriji najinovativnijeg izvoznika za 2021. nagrađena je farmaceutska kompanija Jadran-Galenski laboratorij, a nagrade su dodijeljene i u više kategorija koje se odnose na izvoz na pojedina tržišta, pa je tako kao najbolji izvoznik u zemlju u koju Hrvatska najviše izvozi - Sloveniju, nagrađena tvrtka AD Plastik, nagrada za izvoz na tržište Italije pripala je Cromarisu, a za tržište Njemačke nagrađena je Haix obuća. Po prvi put je dodijeljena i nagrada za najboljeg obrtnika-izvoznika, koja je pripala obrtu EMP Usluge, koji se bavi obradom metala i proizvodnjom metalnih proizvoda.

Također, Infobip, Končar-Električna vozila i Tehnix dobili su posebna priznanja u povodu 15. obljetnice dodjele nagrade Zlatni ključ, a zbog doprinosa u digitalnoj transformaciji i zelenoj tranziciji.

Bago: Jačati ulaganja u skladištenje energije i hrane

Bago je istaknuo da izvoznici, koji čine 16 posto ukupnog broja poduzeća, zapošljavaju 51 posto od ukupnog broja zaposlenih, ostvaruju 58 posto investicija te 67 posto prihoda od prodaje. Nadalje, 78 posto svih ulaganja u razvoj Hrvatskoj dolazi od izvoznika, kao i 59 posto dobiti. Istaknuo je da kriza uzrokovana agresijom Rusije na Ukrajinu pojačala krizu dobavnih lanaca, zbog nedostatka energenata je ojačala inflaciju, a u krizi se tako našla i Hrvatska, a brzina izlaska iz nje će ovisiti i o "financijskom potencijalu države". Apostrofirao je temeljne pretpostavke za opstojnost sustava i države, a naglasak je stavio na ljude, energiju i hranu. Po pitanju ljudi postoji problem jer ih je u Hrvatskoj sve manje, dok, kada je riječ o energiji, EU već 20 godina govori o energetskoj neovisnosti a kroz to vrijeme je uspjela postati i ovisnija, rekao je Bago, dodavši da je porasla i energetska ovisnost Hrvatske. Između ostalog, Bago je istaknuo važnost ulaganja u infrastrukturu skladištenja i jačanja sigurnosti opskrbe energijom i hranom. "Moramo to pokrenuti jer ova će kriza sigurno trajati", poručio je.

KALKULATORZAGREB, 25. travnja 2024. (Hina) - Ericsson Nikola Tesla (ENT) je u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 6,4 milijuna eura, podaci su iz financijskog izvještaja te kompanije objavljenog u četvrtak.

ZAGREB, 25. travnja 2024. (Hina) - Atlantic Grupa je u prvom tromjesečju 2024. godine ostvarila neto dobit od 9,9 milijuna eura, što je 3,2 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, objavio je Atlantic u četvrtak.

KRIŽ, 25. travnja 2024. (Hina) - Trgovački lanac Lidl otvorio je u četvrtak logističko - distributivni centar u Križu, u koji je investirao 120 milijuna eura.

ZAGREB, 24. travnja 2024. (Hina) - Na 30. sajmu trgovine morskim plodovima i proizvodima ribarstva "Seafood Expo Global 2024" koji se održava u Barceloni od 23. do 25. travnja, predstavlja se 11 hrvatskih tvrtki u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK), izvijestili su u srijedu iz HGK.

ZAGREB, 24. travnja 2024. (Hina) - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.