05.07.2022 10:10
TRANSFORMATOR
ZAGREB, 4. srpnja 2022. (Hina) - Tvrtka Končar-Distributivni i specijalni transformatori dobitnik je nagrade Zlatni ključ za najboljeg velikog izvoznika u 2021. godini, kompanija Dok-Ing za srednje velikog izvoznika, a softverska tvrtka Q u kategoriji najboljeg malog i mikro izvoznika, objavljeno je u ponedjeljak na 17. konvenciji Hrvatskih izvoznika (HIZ).

HIZ-ove nagrade Zlatni ključ dodijeljene su po 15. put, a Končar D&ST je drugu godinu zaredom osvojio nagradu u kategoriji najboljeg velikog izvoznika. U kategoriji najinovativnijeg izvoznika za 2021. nagrađena je farmaceutska kompanija Jadran-Galenski laboratorij, a nagrade su dodijeljene i u više kategorija koje se odnose na izvoz na pojedina tržišta, pa je tako kao najbolji izvoznik u zemlju u koju Hrvatska najviše izvozi - Sloveniju, nagrađena tvrtka AD Plastik, nagrada za izvoz na tržište Italije pripala je Cromarisu, a za tržište Njemačke nagrađena je Haix obuća. Po prvi put je dodijeljena i nagrada za najboljeg obrtnika-izvoznika, koja je pripala obrtu EMP Usluge, koji se bavi obradom metala i proizvodnjom metalnih proizvoda.

Također, Infobip, Končar-Električna vozila i Tehnix dobili su posebna priznanja u povodu 15. obljetnice dodjele nagrade Zlatni ključ, a zbog doprinosa u digitalnoj transformaciji i zelenoj tranziciji.

Bago: Jačati ulaganja u skladištenje energije i hrane

Bago je istaknuo da izvoznici, koji čine 16 posto ukupnog broja poduzeća, zapošljavaju 51 posto od ukupnog broja zaposlenih, ostvaruju 58 posto investicija te 67 posto prihoda od prodaje. Nadalje, 78 posto svih ulaganja u razvoj Hrvatskoj dolazi od izvoznika, kao i 59 posto dobiti. Istaknuo je da kriza uzrokovana agresijom Rusije na Ukrajinu pojačala krizu dobavnih lanaca, zbog nedostatka energenata je ojačala inflaciju, a u krizi se tako našla i Hrvatska, a brzina izlaska iz nje će ovisiti i o "financijskom potencijalu države". Apostrofirao je temeljne pretpostavke za opstojnost sustava i države, a naglasak je stavio na ljude, energiju i hranu. Po pitanju ljudi postoji problem jer ih je u Hrvatskoj sve manje, dok, kada je riječ o energiji, EU već 20 godina govori o energetskoj neovisnosti a kroz to vrijeme je uspjela postati i ovisnija, rekao je Bago, dodavši da je porasla i energetska ovisnost Hrvatske. Između ostalog, Bago je istaknuo važnost ulaganja u infrastrukturu skladištenja i jačanja sigurnosti opskrbe energijom i hranom. "Moramo to pokrenuti jer ova će kriza sigurno trajati", poručio je.

AVIONLONDON, 11. kolovoza 2022. (Hina) - Irska niskobudžetna zrakoplovna kompanija Ryanair više neće nuditi letove po najnižim cijenama zbog snažnog rasta cijena goriva, rekao je izvršni direktor Michael O'Leary napomenuvši da je era karata od 10 eura završila.

ZAGREB, 12. kolovoza 2022. (Hina) -  U Hrvatskoj je krajem lipnja bilo 316.052 registriranih poslovnih subjekata, od čega 56 posto ili 176.882 aktivnih, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

RIJEKA, 11. kolovoza 2022. (Hina) - Uspostavljen je prvi izravni teretni, kontejnerski i željeznički servis iz Rijeke za Češku, koji povezuje riječku luku preko kontejnerskog terminala na Brajdici s češkim gradom Paskovom, priopćeno je u četvrtak iz tvrtke Jadranska vrata, koja upravlja terminalom Brajdica.

ZAGREB, 10. kolovoza 2022. (Hina) - Osiguravajuća društva su do kraja srpnja zaračunala ukupnu bruto premiju od 7,9 milijardi kuna, što je porast za 7,5 posto u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, pokazuju kumulativni podaci koje je u srijedu objavio Hrvatski ured za osiguranje (HUO).

ZAGREB, 11. kolovoza 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Gradu Zagrebu za svibanj iznosila je 8.863 kune, što je porast za 7,4 posto u odnosu na svibanj 2021., podaci su Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Zagreba.