27.05.2020 08:19
FRANKFURT/BERLIN, 26. svibnja 2020. (Hina/Reuters) - Njemačka vlada osigurala je devet milijardi eura pomoći aviokompaniji Lufthansa kako bi prebrodila koronakrizu a zauzvrat je osigurala udio koji će joj osigurati pravo veta u slučaju neprijateljske ponude za preuzimanje.
To je najveći iznos njemačke državne pomoći kompanijama a vlada kacelarke Angele Merkel želi njime zaštititi radna mjesta, ističe Reuters. Berlin će za devet milijardi eura dobiti 20 posto udjela u kompaniji a prema paketu pomoći uložit će i 5,7 milijardi eura u dionice bez prava glasa. Dio tih dionica mogao bi biti pretvoren u dodatni 5-postotni vlasnički udio kako bi se kompaniju zaštitilo od eventualnog neprijateljskog preuzimanja. Država se time također štiti od mogućnosti da Lufthansa ne plati kuponske kamate, koje ove i iduće godine iznose četiri a do 2027. rastu na 9,5 posto.

Vlada inače namjerava prodati udio u Lufthansi do kraja 2023. godine. "Potpora koju pripremamo vremenski je ograničena", rekao je ministar financija Olaf Scholz."Kad tvrtka ponovno stane na noge, država će prodati svoj udio i nadamo se ... malom profitu koji će nam omogućiti pokrivanje financiranja mnogih, mnogih zahtjeva koje sada moramo ispuniti, ne samo u ovoj kompaniji", dodao je Scholz."Ovo će spriječiti rasprodaju Lufthanse", rekao je ministar ekonomije Peter Altmaier, dodavši da će time zaštititi tisuće radnih mjesta.Uvjeti sporazuma uključuju odricanje od budućih isplata dividendi i ograničenja plaće uprave, objavila je Lufthansa, dodajući da će vlada imenovati dva člana nadzornog odbora, te jednog člana revizijskog odbora.

Lufthansa će odvojeno od državne razvojne banke KfW i privatnih banaka dobiti trogodišnji zajam od tri milijarde eura.Sporazum još moraju odobriti dioničari Lufthanse i Europska komisija. Altmaier nije želio navesti pojedinosti pregovora s Europskom komisijom, rekavši tek da će uvjeren da će Bruxelles dati zeleno svjetlo. "Kontaktirali smo Bruxelles vezano za sve velike pakete pomoći kojima smo spriječili milijune nezaposlenih i stečajeve mnogih tvrtki. Na kraju su sve odobrili... što mi ulijeva nadu da ćemo naći rješenje i za ovaj slučaj", rekao je Altmaier na javnoj televizijskoj postaji ARD.

Njemačka još razgovara s Europskom komisijom o tome kojih će se kapaciteta u zračnim lukama morati odreći kako pomoć Lufthansi ne bi poremetila tržišno natjecanje, kazao je za Reuters neimenovani upućeni izvor."Provjera je izuzetno temeljita jer je to prvi veliki paket pomoći u vrijeme pandemije koji uključuje vlasnički udio u kompaniji", rekao je izvor.

Njemačka vlada desetljećima je prodavala vlasničke udjele u kompanija a u njezinom su vlasništvu još uvijek veliki udjeli u nekadašnjim državnim monopolima poput Deutsche Posta i Deutsche Telekoma.Berlin još ima i 15-postotni udio u Commerzbanku, kojeg je preuzeo za vrijeme globalne financijske krize.

RibaZAGREB, 24. travnja 2024. (Hina) - Na 30. sajmu trgovine morskim plodovima i proizvodima ribarstva "Seafood Expo Global 2024" koji se održava u Barceloni od 23. do 25. travnja, predstavlja se 11 hrvatskih tvrtki u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK), izvijestili su u srijedu iz HGK.

ZAGREB, 24. travnja 2024. (Hina) - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.

ZAGREB, 24. travnja 2024. (Hina) - Hrvatska zajednica inovatora raspisala je javni poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu nagrade "Inovacija godine" za 2023. godinu, koja se dodjeljuje se za komercijaliziranu inovaciju, kao priznanje unapređenju i promicanju inovatorstva i inovativnog promišljanja u funkciji podizanja inovativnosti i konkurentnosti gospodarstva RH .

OPATIJA, 23. travnja 2024. (Hina) - Sajam i konferencija Adriatic Expo, posvećen tržištu nekretnina i investicijama u Hrvatskoj i regiji održat će se 25. i 26. travnja u Kristalnoj dvorani Hotela Kvarner, ove godine s naglaskom na nekretnine i projekte u turizmu na Kvarneru, u Istri i Dalmaciji.

ZAGREB, 23. travnja 2024. (Hina) - Hrvatska udruga banaka objavila je "HUB Analize 78: Inflacija i kamatne stope: nova stvarnost 2024." gdje se  istražuju dva ekonomska scenarija u europodručju za ovu godinu i početak 2025., odnosno predviđa se daljnje kretanje inflatornih pritisaka i kamatnih stopa za koje se ističe da počinju padati.