07.02.2023 12:59
Praćenje financijske usklađenosti
MILANO, 7. veljače 2023. (Hina/Reuters) - Talijanski regulator izvijestio je da je američkoj kompaniji za umjetnu inteligenciju Replika zabranio prikupljanje osobnih podataka za kreiranje 'virtualnog prijatelja', upozorivši na rizik za maloljetnike i emocionalno krhke osobe.

Start-up Replika osnovan je 2017. u San Franciscu, a klijentima nudi avatare za razgovor. Njegova besplatna aplikacija naišla je na dobar odaziv među govornicima engleskog jezika, a kompaniji donosi oko dva milijuna dolara prihoda mjesečno zahvaljujući prodaji dodatnih funkcija, poput razgovora u kojima avatar koristi glas. Replika u oglasima tvrdi da 'virtualni prijatelji" mogu poboljšati emocionalno stanje korisnika. Talijanski regulator smatra pak da intervencija u raspoloženje „može povećati rizike za pojedince koji su još uvijek u fazi razvoja ili su emocionalno krhki". Upozorili su i da aplikacija ne uključuje mehanizam provjere dobi korisnika. Replika ujedno krši europske propise o privatnosti i nezakonito obrađuje osobne podatke, naglasili su regulatori krajem prošlog tjedna , objasnivši da aplikacija nije utemeljena na ugovorima jer ih maloljetnici ne mogu potpisivati. Autori Replike, američka tvrtka Luka, moraju regulatoru u roku od 20 dana dostaviti izvješće o mjerama koje su poduzeli kako bi ispunili njihove zahtjeve. U protivnom prijeti im kazna u visini do 20 milijuna eura, odnosno do četiri posto globalnog godišnjeg prometa.

GorivoZAGREB, 28. ožujka 2024. (Hina) - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na pijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura, izvijestila je Ina u petak.

ZAGREB, 28. ožujka 2024. (Hina) - Fortenova grupa u četvrtak je izvijestila kako je pozvala odabrane ponuđače na nastavak sudjelovanja u procesu potencijalne prodaje poslovnog područja poljoprivrede, te da su neobvezujuće ponude pokazale velik interes za preuzimanje njezinih poljoprivrednih kompanija.

ZAGREB, 28. ožujka 2024. (Hina) - Troškovi rada po satu u Hrvatskoj bili su u 2023. godini otprilike upola niži od prosjeka u eurozoni i EU, uz upola niži udio doprinosa, pokazali su u četvrtak podaci Eurostata.

ZAGREB, 27. ožujka 2024. (Hina) - Hrvatska farmaceutska industrija, uz regulatornu podršku, može zauzeti važno mjesto na europskoj razini i pružiti veću sigurnost u opskrbi lijekovima, istaknuto je u srijedu na konferenciji posvećenoj održivosti domaće industrije generičkih i biosličnih lijekova.

BRUXELLES, 27. ožujka 2024. (Hina) - Kohezijska politika Europske unije pridonijet će rastu hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za osam posto do kraja 2030. godine, objavila je u srijedu Komisija u svom izvješću o koheziji.