02.02.2023 13:27
STOCKHOLM, 2. veljače 2023. (Hina/dpa/Reuters) - Švedski proizvođač kućanskih aparata Electrolux odlučio je ugasiti proizvodnju u tvornici u mađarskoj Nyiregyhazi početkom 2024. godine zbog očekivane slabije potražnje u razdoblju visoke inflacije i podignutih kamatnih stopa. 
Tvornica u Nyíregyházi proizvodi hladnjake i zapošljava oko 650 radnika. Tvrtka je najavila da će zbog gašenja proizvodnje u Mađarskoj u prvom tromjesečju knjižiti troškove restrukturiranja od oko 550 milijuna švedskih kruna (48,5 milijuna eura). Istaknuli su da u ovoj godini očekuju manji obujam prodaje zbog slabijeg raspoloženja potrošača, dodavši i da možda neće moći u potpunosti prenijeti veće troškove energije i rada na kupce. Po njihovoj bi procjeni potražnja ove godine trebala oslabiti u Europi, Sjevernoj i Latinskoj Americi dok bi u azijsko-pacifičkoj regiji, na Bliskom istoku i u Africi trebala biti stabilna. "Očekujemo da će i u 2023. na raspoloženje potrošača negativno utjecati visoka inflacija i kamatne stope, ali uz razlike među regijama", priopćio je izvršni direktor Jonas Samuelson. "Bit će nam teško u potpunosti nadoknaditi očekivani negativni utjecaj vanjskih čimbenika tijekom cijele 2023. na cijene na razini grupe", rekao je Samuelson. Electrolux je 11. siječnja upozorio da zbog kontinuirano visokih troškova i slabe potražnje, osobito u Sjevernoj Americi, očekuje operativni gubitak u četvrtom tromjesečju od oko dvije milijarde kruna i pad organskog prihoda za osam posto. U četvrtak izvijestili su da su u zadnja tri prošlogodišnja mjeseca poslovali s operativnim gubitkom od 1,96 milijardi kruna (190,3 milijuna dolara), istaknuvši troškove restrukturiranja od 1,5 milijardi kruna. U istom razdoblju 2021. zabilježili su operativnu dobit od 882 milijuna kruna.

Farmaceutska industrijaZAGREB, 27. ožujka 2024. (Hina) - Hrvatska farmaceutska industrija, uz regulatornu podršku, može zauzeti važno mjesto na europskoj razini i pružiti veću sigurnost u opskrbi lijekovima, istaknuto je u srijedu na konferenciji posvećenoj održivosti domaće industrije generičkih i biosličnih lijekova.

BRUXELLES, 27. ožujka 2024. (Hina) - Kohezijska politika Europske unije pridonijet će rastu hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za osam posto do kraja 2030. godine, objavila je u srijedu Komisija u svom izvješću o koheziji.

FRANKFURT, 27. ožujka 2024. (Hina/dpa) - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa i moćni sindikat Verdi postigli su sporazum o plaćama i uvjetima rada te je u posljednji tren izbjegnut štrajk uoči Uskrsa.

ZAGREB, 26. ožujka 2024. (Hina) - Rimac Energy, koji se bavi naprednim sustavima za pohranu energije iz baterija (BESS), izvijestio je u utorak da je otvorio novi pogon od 1.850 četvornih metara u Witneyu, u britanskoj pokrajini Oxfordshire, za smještaj svog brzorastućeg tima u Ujedinjenom Kraljevstvu.

ZAGREB, 26. ožujka 2024. (Hina) - Tvrtka Flexway Adriatic sa sjedištem u Zagrebu, u vlasništvu Flexwaya DMCC iz Ujedinjenih Arapskih Emirata izvijestila je danas o nastanku obveze za preuzimanjem požeške konditorske industrije Zvečevo, nakon što je kupnjom od Zdravka Alvira stekla 213.167 redovnih dionica serije A i 74.562 redovne dionice serije B, što predstavlja 75,25 posto temeljnog kapitala.