24.01.2023 10:53
DUSSELDORF, 23. siječnja 2023. (Hina/dpa) - Njemački regulator upozorio je da bi mogao kazniti telekomunikacijske kompanije koje su prekršile obavezu iz ugovora o najmu frekvencijskog spektra i nisu u roku proširile infrastrukturu za brzi prijenos podataka. 
„Savezna mrežna agencija trenutačno namjerava uvesti novčanu kaznu do 50.000 eura po lokaciji”, stoji u dokumentu u koji je dpa imala uvid. U pitanju su lokacije koje su trebale biti izgrađene do kraja prošle godine, prema obvezama iz aukcije frekvencija iz 2019., a još nisu dovršene. Kompanije su se obavezale da će 98 posto kućanstava u svim njemačkim saveznim zemljama moći preuzimati podatke tempom od 100 megabita po sekundi. Telefonica, Vodafone i Deutsche Telekom tvrde da su ispunili glavne zahtjeve o širenju mreža, ali nijedna nije osigurala zacrtanu pokrivenost brzim prijenosom podataka. Tri vodeća operatera tvrde da su sve bliže cilju i da je u nekim slučajevima brzina prijenosa tek nešto sporija no što su se obvezali. Kompanije su također priopćile da su prekasno dobile popis područja, dodajući i da na nekim lokacijama ne mogu proširiti mrežu, primjerice zato što ne mogu pronaći vlasnika zemljišta koji ju je spreman iznajmiti. Problem su i parkovi prirode, napominju.

Savezna mrežna agencija trenutno ispituje dokumente koje su kompanije dostavile početkom godine. Međutim, najveće probleme u pokrivenosti ima relativno novi pružatelj usluga 1&1, koji je prvi puta sudjelovao na aukciji frekvencija 2019. i trenutno gradi svoju prvu mobilnu mrežu. Do sada su se njegovi klijenti priključivali na mrežu O2, kojem je 1&1 plaćao najam. Kompanija je do početka ove godine trebala aktivirati tisuću 5G stanica do kraja godine, a aktivirala ih je samo pet zbog, kako tvrde, problema s opskrbom u građevinskom sektoru. Poručili su da će ih do ljeta ove godine izgraditi tisuću.

Praćenje financijske usklađenostiMILANO, 7. veljače 2023. (Hina/Reuters) - Talijanski regulator izvijestio je da je američkoj kompaniji za umjetnu inteligenciju Replika zabranio prikupljanje osobnih podataka za kreiranje 'virtualnog prijatelja', upozorivši na rizik za maloljetnike i emocionalno krhke osobe.

HOUSTON, 6. veljače 2023. (Hina/Reuters) - Američki proizvođač osobnih računala Dell Technologies najavio je u ponedjeljak da će ugasiti 6.650 radnih mjesta zbog slabije potrošnje građana i kompanija u uvjetima visoke inflacije i viših troškova zaduživanja. 

WASHINGTON, 7. veljače 2023. (Hina/Reuters) - Američki zrakoplovni div Boeing potvrdio je da će u ovoj godini ugasiti oko 2.000 radnih mjesta u financijskom i kadrovskom odjelu kombinacijom otkaza i programa poticaja radnicima na promjenu posla. 

MOUNTAIN VIEW, 3. veljače 2023. (Hina/Reuters) - Googleova krovna tvrtka Alphabet izvijestila je skromnom rastu prihoda u četvrtom tromjesečju 2022. godine zbog smanjene potrošnje klijenata na digitalno oglašavanje i nepovoljnih valutnih tečajeva.

BEČ, 3. veljače 2923. (Hina/Reuters) - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) preliminarno je izvijestila o snažnom rastu dobiti i prihoda u 2022. godini u okruženju podignutih kamatnih stopa, ali i znatno viših troškova rizika u poslovanju u Rusiji i Bjelorusiji.