24.01.2023 10:57
LONDON, 23. siječnja 2023. (Hina) - Britanski regulator za energiju Ofgem najavio je istragu u energetskom sektoru zbog naglog rasta broja kućanstava s brojilima "na pretplatu" koja im ograničavaju potrošnju.
Nakon što potroše količinu na koju su se 'pretplatili', građani ostaju bez energije sve dok ponovno ne uplate određeni iznos, objašnjava BBC. Vlada je u nedjelju upozorila dobavljače da bi trebali prestati prisiljavati kućanstva na ugradnju takvih brojila, a regulator im je poručio da će poduzeti mjere ne budu li vodili brigu o ugroženim kućanstvima. Udruga Citizens Advice procjenjuje da je prošle godine 3,2 milijuna ljudi u Velikoj Britaniji ostalo bez kredita na brojilu 'na pretplatu', odnosno po jedan svakih 10 sekundi.

Ministar poslovanja, energije i industrijske strategije Grant Shapps upozorio je u nedjelju da će „imenovati i posramiti” dobavljače koji ni izbliza ne čine dovoljno kako bi zaštitili ranjive potrošače. Čelnik Ofgema Jonathan Brearley rekao je da je „zabrinut” zbog naglog rasta broja kućanstava koja dobavljači prebacuju na takva brojila, „ponekad i bez njihovog znanja". „Broj prisilno ugrađenih pretplatničkih brojila iznimno je visok. Neprihvatljivo je da se ranjive potrošače zimi ostavlja u mraku i na hladnoći”, kazao je Brearley, najavivši istragu. "Ako utvrdimo da u tom procesu nisu dovoljno pazili, poduzet ćemo protiv njih daljnje zakonske korake", rekao je. Ofgem je pozvao dobavljače da prestanu s prisilnom ugradnjom brojila 'na pretplatu' ako nisu prethodno iscrpili sve druge opcije, iako nema ovlasti potpuno zabraniti tu mjeru.

Praćenje financijske usklađenostiMILANO, 7. veljače 2023. (Hina/Reuters) - Talijanski regulator izvijestio je da je američkoj kompaniji za umjetnu inteligenciju Replika zabranio prikupljanje osobnih podataka za kreiranje 'virtualnog prijatelja', upozorivši na rizik za maloljetnike i emocionalno krhke osobe.

HOUSTON, 6. veljače 2023. (Hina/Reuters) - Američki proizvođač osobnih računala Dell Technologies najavio je u ponedjeljak da će ugasiti 6.650 radnih mjesta zbog slabije potrošnje građana i kompanija u uvjetima visoke inflacije i viših troškova zaduživanja. 

WASHINGTON, 7. veljače 2023. (Hina/Reuters) - Američki zrakoplovni div Boeing potvrdio je da će u ovoj godini ugasiti oko 2.000 radnih mjesta u financijskom i kadrovskom odjelu kombinacijom otkaza i programa poticaja radnicima na promjenu posla. 

MOUNTAIN VIEW, 3. veljače 2023. (Hina/Reuters) - Googleova krovna tvrtka Alphabet izvijestila je skromnom rastu prihoda u četvrtom tromjesečju 2022. godine zbog smanjene potrošnje klijenata na digitalno oglašavanje i nepovoljnih valutnih tečajeva.

BEČ, 3. veljače 2923. (Hina/Reuters) - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) preliminarno je izvijestila o snažnom rastu dobiti i prihoda u 2022. godini u okruženju podignutih kamatnih stopa, ali i znatno viših troškova rizika u poslovanju u Rusiji i Bjelorusiji.