20.01.2023 10:41
ZAGREB, 19. siječnja 2023. (Hina) - Brzorastuća domaća IT tvrtka Q u 2022. je ostvarila 141 milijun kuna prihoda ili 44 posto više nego 2021., a i za 2023. planira sličan rast, s fokusom na unutarnje procese i učinkovitost te daljnje širenje portfelja klijenata i tržišta, posebice na Bliskom istoku, istaknuli su u četvrtak čelnici Q-a. 
Na godišnjem susretu s novinarima, predsjednik uprave te zagrebačke tvrtke Filip Ljubić, član uprave za financije Goran Kovačević i voditeljica ljudskih resursa Sara Šitum istaknuli su da Q pruža inovativne digitalne usluge, rješenja i proizvode (aplikacije, web platforme, portale i dr.) po narudžbi klijenata, kojih ima više od 40 iz Hrvatske i u oko 20 zemalja svijeta, a među klijentima je i više od 18 globalnih korporacija. Q je osnovan 2013., a zadnjih pet godina poslovanje znatno raste, pri čemu su im prihodi od 2017. do 2022. porasli čak 840 posto, sa 15 milijuna kuna u 2017. na spomenutih 141 milijun kuna u 2022., kazao je Kovačević. To je pratio i veliki porast broja zaposlenih, od čak 485 posto u pet godina - sa 60 u 2017. na više od 350 u 2022., dok u 2023. planiraju daljnje povećanje njihova broja na više od 400, nudeći im, po riječima i Ljubića i Šitum, vrlo konkurentne uvjete.

"Zaposleni su najveća snaga Q-ja, u čiji razvoj kompetencija i stvaranje poslovne kulture stalno dosta ulažemo. Zadovoljni zaposlenici i klijenti znak su uspjeha i tako se lakše nositi i sa krizom i povećanjem troškova poslovanja, za što također imamo raznih rješenja", kazao je Ljubić. Najavio je i da im je prirodni put i izlazak na neku od svjetskih burzi, što, ovisno o razvoju tvrtke i tržišta, ali i geopolitičkim-ekonomskim kretanjima, planiraju oko 2025. godine.

Ključni izazovi rast, novo zapošljavanje i nova tržišta

Za 2023. osim porasta prihoda i novog zapošljavanja, Q se planira više fokusirati na nova tržišta, posebice Bliskog istoka, gdje posebice Saudijskoj Arabiji i Dubaiju vide velike dugoročne prilike, kao i na tržištu SAD-a."Rast će uvijek biti prisutan u planovima kao naš DNK, a u 2023. planiramo ga postići širenjem portfelja klijenata, otvaranjem novih tržišta i novih prodajnih partnera", istaknuo je Ljubić, dodajući da urede i centre Q osim u Zagrebu ima još u Londonu (Ujedinjeno Kraljevstvo im je najveće tržište), Beogradu, na Filipinima i manji u Zuerichu.

Ljubić je istaknuo i da je tvrtka Q prošle godine svrstana među deset najboljih "web development" tvrtki u svijetu prema ocjeni Clutcha, vodeće svjetske istraživačke agencije za rangiranje IT kompanija, što im je bio i strateški cilj, a objasnio je da su to postigli tako što u pandemiji nisu rezali troškove nego zaposlili dodatne ljude u prodaji i komunikacijama odlučivši se globalno fokusirati na industrije koje nisu zahvaćene krizom, poput medicine i farmacije. Od mnogih digitalnih rješenja i proizvoda koje su radili za klijente su primjerice i razvoj mobilne i web aplikacije za pomoć polaznicima njemačkih autoškola u svladavanju teorijskog ispita u suradnji s njemačkim startupom Streamways, zatim softversko rješenje koje pomaže da donirani bubreg lakše i brže pronađe odgovarajućeg primatelja odnosno unaprijed utvrđuje hoće li primatelj moći primiti organ prije nego se transplantira, u suradnji s engleskom tvrtkom Accunea.

Praćenje financijske usklađenostiMILANO, 7. veljače 2023. (Hina/Reuters) - Talijanski regulator izvijestio je da je američkoj kompaniji za umjetnu inteligenciju Replika zabranio prikupljanje osobnih podataka za kreiranje 'virtualnog prijatelja', upozorivši na rizik za maloljetnike i emocionalno krhke osobe.

HOUSTON, 6. veljače 2023. (Hina/Reuters) - Američki proizvođač osobnih računala Dell Technologies najavio je u ponedjeljak da će ugasiti 6.650 radnih mjesta zbog slabije potrošnje građana i kompanija u uvjetima visoke inflacije i viših troškova zaduživanja. 

WASHINGTON, 7. veljače 2023. (Hina/Reuters) - Američki zrakoplovni div Boeing potvrdio je da će u ovoj godini ugasiti oko 2.000 radnih mjesta u financijskom i kadrovskom odjelu kombinacijom otkaza i programa poticaja radnicima na promjenu posla. 

MOUNTAIN VIEW, 3. veljače 2023. (Hina/Reuters) - Googleova krovna tvrtka Alphabet izvijestila je skromnom rastu prihoda u četvrtom tromjesečju 2022. godine zbog smanjene potrošnje klijenata na digitalno oglašavanje i nepovoljnih valutnih tečajeva.

BEČ, 3. veljače 2923. (Hina/Reuters) - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) preliminarno je izvijestila o snažnom rastu dobiti i prihoda u 2022. godini u okruženju podignutih kamatnih stopa, ali i znatno viših troškova rizika u poslovanju u Rusiji i Bjelorusiji.