20.01.2023 10:42
FRANKFURT, 19. siječnja 2023. (Hina/dpa) - Lufthansa je jedina poslala ponudu za kupnju talijanskog državnog avioprijevoznika Ita Airwaysa, nasljednika Alitalije, izvijestila je vlada u Rimu. 
Njemački prijevoznik planira u početnoj fazi kupiti manjinski udio u Ita-i, ali želi i opciju kupnje preostalih dionica i očekuje pregovore o strukturi vlasničkog udjela i o integraciji poslovanja. Vlada sada razmatra hoće li ući u ekskluzivne pregovore s Lufthansom koji bi mogli potrajati nekoliko tjedana. Nitko osim Lufthanse nije pokazao interes za kupnju, rekli su dužnosnici u Rimu u srijedu nakon isteka roka za dostavu ponuda. Nedavni pregovori s financijskim investitorom Certaresom propali su uglavnom zato što vlada želi prodati dionice Itae samo zrakoplovnim kompanijama. Ni Rim ni Lufthansa nisu naveli vrijednost ponude, a eventualni dogovor morala bi odobriti i Europska komisija.

Ita je startala u listopadu 2021. na temeljima nekadašnje Alitalije, ali uz znatno manji obujam poslovanja. Talijanska vlada dugo je pomagala Alitaliji, koja je na kraju ipak posrnula pod teretom koronakrize. Nova kompanija gomilala je gubitke od samog početka, izvijestivši da je u 2021. dosegnuo 170 milijuna eura. S oko 4000 zaposlenih i 66 zrakoplova, drži otprilike petinu udjela u matičnom tržištu i država joj pomaže. Grupa Lufthansa već godinama pokušava učvrstiti poziciju na talijanskom tržištu i nekoliko je puta razmatrala mogućnost preuzimanja Alitalije. Italija je Lufthansino najvažnije tržište, mimo matične Njemačke i SAD-a, poručili su, naglašavajući njezin status poslovnog i turističkog odredišta. Osim domaćeg njemačkog poslovanja, Lufthansa grupa obuhvaća i brendove Swiss, Austrian Airlines i Brussels Airlines.

Praćenje financijske usklađenostiMILANO, 7. veljače 2023. (Hina/Reuters) - Talijanski regulator izvijestio je da je američkoj kompaniji za umjetnu inteligenciju Replika zabranio prikupljanje osobnih podataka za kreiranje 'virtualnog prijatelja', upozorivši na rizik za maloljetnike i emocionalno krhke osobe.

HOUSTON, 6. veljače 2023. (Hina/Reuters) - Američki proizvođač osobnih računala Dell Technologies najavio je u ponedjeljak da će ugasiti 6.650 radnih mjesta zbog slabije potrošnje građana i kompanija u uvjetima visoke inflacije i viših troškova zaduživanja. 

WASHINGTON, 7. veljače 2023. (Hina/Reuters) - Američki zrakoplovni div Boeing potvrdio je da će u ovoj godini ugasiti oko 2.000 radnih mjesta u financijskom i kadrovskom odjelu kombinacijom otkaza i programa poticaja radnicima na promjenu posla. 

MOUNTAIN VIEW, 3. veljače 2023. (Hina/Reuters) - Googleova krovna tvrtka Alphabet izvijestila je skromnom rastu prihoda u četvrtom tromjesečju 2022. godine zbog smanjene potrošnje klijenata na digitalno oglašavanje i nepovoljnih valutnih tečajeva.

BEČ, 3. veljače 2923. (Hina/Reuters) - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) preliminarno je izvijestila o snažnom rastu dobiti i prihoda u 2022. godini u okruženju podignutih kamatnih stopa, ali i znatno viših troškova rizika u poslovanju u Rusiji i Bjelorusiji.