01.12.2022 13:13
LUXEMBOURG, 30. studenoga 2022. (Hina) - Inflacija u eurozoni oslabila je u studenome, kliznuvši na 10 posto, zahvaljujući blažem rastu cijena energije i hrane, pokazale su u srijedu prve procjene Eurostata. 
U listopadu godišnja stopa inflacije iskazana harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) dosegnula je 10,6 posto, najvišu razinu od 1999. godine. Eurostat izračunava inflaciju od 1996. godine. Na mjesečnoj razini cijene su u studenome blago pale, za 0,1 posto, nakon 1,5-postotnog skoka u listopadu. Energija je i u mjesecu na izmaku bila glavni motor rasta cijena, a poskupjela je za 34,9 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, blaže nego u listopadu kada su njezine cijene bile poskočile za 41,5 posto. U odnosu na listopad pojeftinila je 1,9 posto. Na godišnjoj razini usporio je i rast cijena svježe hrane, s 15,5 na 13,8 posto. U odnosu na listopad pojeftinila je 0,7 posto. U široj kategoriji hrane, pića i duhanskih proizvoda cijene su na godišnjoj razini bile više za 13,6 posto, nakon 13,1-postotnog povećanja u listopadu Kad se izuzmu promjenjive cijene energije i hrane, inflacija je u studenome u eurozoni iznosila 6,6 posto, nakon listopadskih 6,4 posto.

Baltik i dalje s najvišom inflacijom

Najviše godišnje stope inflacije i u studenome su bilježile baltičke zemlje, na čelu s Latvijom gdje je iznosila 21,7 posto. Blizu su i Litva i Estonija sa stopom inflacije od 21,4 posto. Ukupno je 11 zemalja bilježilo dvoznamenkaste stope inflacije, pokazuje Eurostatovo izvješće. U skupini zemalja s rastom cijena u rasponu od 10 do 20 posto najvišu je stopu inflacije bilježila Slovačka, od 15,1 posto. U Njemačkoj i Italiji, najvećem odnosno trećem po veličini europskom gospodarstvu i važnim hrvatskim trgovinskim partnerima, cijene su u studenome porasle 11,3 odnosno 12,5 posto. Od ostalih važnih trgovinskih partnera, susjedna Slovenija bilježila je inflaciju od 10,8 posto. Najblaže su u studenome na godišnjoj razini porasle cijene u Francuskoj, drugom najvećem gospodarstvu eurozone, za 7,1 posto. Na mjesečnoj razini cijene su u studenome pale u sedam zemalja eurozone, za četiri više nego u listopadu. Najveći pad bilježila je Nizozemska, za četiri posto. Slijedi Grčka gdje su cijene u studenome bile niže za 2,6 posto nego u listopadu. Najviše su pak u odnosu na listopad porasle cijene u Sloveniji, Slovačkoj i Finskoj, za 1,1 posto, pokazuju tablice Eurostata.

Praćenje financijske usklađenostiMILANO, 7. veljače 2023. (Hina/Reuters) - Talijanski regulator izvijestio je da je američkoj kompaniji za umjetnu inteligenciju Replika zabranio prikupljanje osobnih podataka za kreiranje 'virtualnog prijatelja', upozorivši na rizik za maloljetnike i emocionalno krhke osobe.

HOUSTON, 6. veljače 2023. (Hina/Reuters) - Američki proizvođač osobnih računala Dell Technologies najavio je u ponedjeljak da će ugasiti 6.650 radnih mjesta zbog slabije potrošnje građana i kompanija u uvjetima visoke inflacije i viših troškova zaduživanja. 

WASHINGTON, 7. veljače 2023. (Hina/Reuters) - Američki zrakoplovni div Boeing potvrdio je da će u ovoj godini ugasiti oko 2.000 radnih mjesta u financijskom i kadrovskom odjelu kombinacijom otkaza i programa poticaja radnicima na promjenu posla. 

MOUNTAIN VIEW, 3. veljače 2023. (Hina/Reuters) - Googleova krovna tvrtka Alphabet izvijestila je skromnom rastu prihoda u četvrtom tromjesečju 2022. godine zbog smanjene potrošnje klijenata na digitalno oglašavanje i nepovoljnih valutnih tečajeva.

BEČ, 3. veljače 2923. (Hina/Reuters) - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) preliminarno je izvijestila o snažnom rastu dobiti i prihoda u 2022. godini u okruženju podignutih kamatnih stopa, ali i znatno viših troškova rizika u poslovanju u Rusiji i Bjelorusiji.