30.11.2022 10:28
SEUL, 29. studenog 2022. (Hina/Reuters) - Južnokorejska automobilska grupa Hyundai Motor objavila je da je s američkim proizvođačem SK On-om dogovorila opskrbu baterijama za električne automobile kako bi iskoristili nove američke porezne poticaje. 
Partnerstvo je sklopljeno nakon što jer SAD u kolovozu usvojio zakon koji predviđa porezne olakšice za električna vozila ako njihovi proizvođači određeni postotak važnih minerala za baterije nabavljaju u SAD-u ili njegovim partnerima, sa sklopljenim ugovorom o slobodnoj trgovini. SK On-ov odjel za baterije SK Innovation Ltd. navodi da će od 2025., prema uvjetima memoranduma o razumijevanju, isporučivati baterije u Hyundaijeve tvornice automobila u SAD-u. Partnerstvo će dvjema tvrtkama omogućiti da ispune uvjete za porezne olakšice u SAD-u, predviđene zakonom o smanjenju inflacije, stoji u priopćenju. Od iduće godine automobili s najmanje 40 posto vrijednosti ključnih minerala za baterije nabavljenih u SAD-u ili u američkom partneru 'nosit' će poreznu olakšicu u visini do 7.500 dolara po vozilu. U 2027. udio će porasti na 80 posto. Budući da će porezne olakšice biti odobrene samo za električna vozila sklopljena u SAD-u, Hyundai Motor i njegova podružnica Kia, kao i veliki europski proizvođači automobila, zasada ne ispunjavaju uvjete za subvencije.

Južnokorejsko ministarstvo trgovine priopćilo je u utorak da Hyundai Motor razmatra montažu električnih vozila u postojećim tvornicama u SAD-u kako bi se kvalificirao za porezne olakšice. U listopadu grupa je počela graditi novu tvornicu električnih vozila i baterija u Georgiji, godišnjeg kapaciteta od 300 tisuća vozila. Komercijalna proizvodnja trebala bi krenuti u prvoj polovini 2025.

Farmaceutska industrijaZAGREB, 27. ožujka 2024. (Hina) - Hrvatska farmaceutska industrija, uz regulatornu podršku, može zauzeti važno mjesto na europskoj razini i pružiti veću sigurnost u opskrbi lijekovima, istaknuto je u srijedu na konferenciji posvećenoj održivosti domaće industrije generičkih i biosličnih lijekova.

BRUXELLES, 27. ožujka 2024. (Hina) - Kohezijska politika Europske unije pridonijet će rastu hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za osam posto do kraja 2030. godine, objavila je u srijedu Komisija u svom izvješću o koheziji.

FRANKFURT, 27. ožujka 2024. (Hina/dpa) - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa i moćni sindikat Verdi postigli su sporazum o plaćama i uvjetima rada te je u posljednji tren izbjegnut štrajk uoči Uskrsa.

ZAGREB, 26. ožujka 2024. (Hina) - Rimac Energy, koji se bavi naprednim sustavima za pohranu energije iz baterija (BESS), izvijestio je u utorak da je otvorio novi pogon od 1.850 četvornih metara u Witneyu, u britanskoj pokrajini Oxfordshire, za smještaj svog brzorastućeg tima u Ujedinjenom Kraljevstvu.

ZAGREB, 26. ožujka 2024. (Hina) - Tvrtka Flexway Adriatic sa sjedištem u Zagrebu, u vlasništvu Flexwaya DMCC iz Ujedinjenih Arapskih Emirata izvijestila je danas o nastanku obveze za preuzimanjem požeške konditorske industrije Zvečevo, nakon što je kupnjom od Zdravka Alvira stekla 213.167 redovnih dionica serije A i 74.562 redovne dionice serije B, što predstavlja 75,25 posto temeljnog kapitala.