30.11.2022 10:30
Inflacija
BERLIN, 29. studenoga 2022. (Hina/Reuters) - Godišnja inflacija potrošačkih cijena u Njemačkoj blago je popustila u studenome, no još je uvijek blizu rekordno visokih razina zbog kontinuirano snažnog rasta cijena energije i hrane, pokazale su u utorak procjene statističkog ureda.

Potrošačke cijene u najvećem europskom gospodarstvu u studenome su bile za 10 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, procijenio je Destatis. To znači da je rast cijena blago usporio u usporedbi s listopadom kada su bile veće za 10,4 posto nego u istom lanjskom mjesecu. Na mjesečnoj razini potrošačke su cijene u studenome bile niže za 0,5 posto, procjenjuju statističari. Harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HICP) koji omogućuje usporedbu s drugim zemljama u EU pokazuje rast cijena na godišnjoj razini za 11,3 posto u studenome, nakon 11,6-postotnog skoka u listopadu, najvišeg otkada Destatis objavljuje podatke. U odnosu na listopad HICP pokazuje stagnaciju cijena.

"Od početka rata u Ukrajini zamjetno su porasle u prvom redu cijene energije i hrane i u značajnoj mjeri utječu na inflaciju", navodi se u priopćenju statističkog ureda. U studenome rast cijena energije usporio je na 38,4 posto, nakon 43-postotnog skoka u listopadu, izračunao je Destatis. Hrana je pak bila skuplja za 21 posto nego u studenome 2021., nakon 20-postotnog poskupljenja u prošlom mjesecu. Povjerenje potrošača stabiliziralo se zahvaljujući najavljenoj jednokratnoj pomoć kućanstvima za plaćanje računa za električnu energiju u prosincu i planiranom ograničenju cijena plina i struje, pokazalo je krajem prošlog tjedna izvješće instituta GfK. Guverner njemačke središnje banke Joachim Nagel upozorio je pak prošli tjedan da će inflacija u Njemačkoj vjerojatno ostati visoka i iduće godine, procijenivši da će „vjerojatno” u prosjeku iznositi oko sedam posto.

ELEKTRIFIKACIJA VOZNOG PARKAZAGREB, 22. travnja 2024. (Hina) - Na Javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost stigao je 2.241 zahtjev za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila te je javni poziv vrijedan 15 milijuna eura privremeno zatvoren, izvijestili su u ponedjeljak iz Fonda.

ZAGREB, 22. travnja 2024. (Hina) - Hrvatska udruga banaka (HUB) i Hrvatski registar obveza po kreditima (Hrok) u ponedjeljak su predstavili ESG platformu koja sadrži jedinstveni upitnik za prikupljanje i pružanje podataka o okolišnom, društvenom i korporativnom upravljanju.

ZAGREB, 22. travnja 2024. (Hina) - Obujam građevinskih radova u veljači je prema kalendarski prilagođenim indeksima bio veći za 15 posto nego u istom mjesecu prošle godine, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u ponedjeljak.

ZAGREB, 19. travnja 2024. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za veljaču iznosila je 1.248 eura, što je u odnosu na isti mjesec 2023. nominalno više za 12,8 posto, a realno za 8,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u srijedu.

ZAGREB, 19. travnja 2024. (Hina) - Povodom Svjetskog dana investicijskih fondova, koji se obilježava 19. travnja, u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) uručene su godišnje nagrade "Top of the Funds" za poslovne rezultate investicijskih fondova ostvarene u 2023. godini, a koje tradicionalno dodjeljuje Grupacija UCITS fondova Udruženja investicijskih i mirovinskih fondova HGK.