21.11.2022 10:26
Temeljni kapital u eurima
LUXEMBOURG, 17. studenoga 2022. (Hina) - Inflacija u EU ubrzala je u listopadu, premašivši 11 posto, objavio je u četvrtak europski statistički ured, snizivši ujedno blago procjenu rasta potrošačkih cijena u eurozoni.

Godišnja stopa inflacije u EU, mjerena harmoniziram indeksom potrošačkih cijena (HICP), u listopadu je dosegnula 11,5 posto, novu najvišu razinu otkada je europski statistički ured počeo objavljivati podatke. U rujnu iznosila je 10,9 posto, a u listopadu prošle godine 4,4 posto. U eurozoni porasla s 9,9 posto u rujnu na 10,6 posto u listopadu, objavio je Eurostat, snizivši procjenu s kraja listopada za 0,1 postotni bod. Snižena procjena odražava blaži rast cijena energije, za 41,5 posto u odnosu na prošlogodišnji listopad.

Prije dva tjedna Eurostat je procijenio da su porasle 41,9 posto. U listopadu stopa inflacije u eurozoni iznosila je 4,1 posto. Uz skok cijena energije, snažniji nego u rujnu kada su uvećane 40,7 posto, glavni motor inflacije bilo je poskupljenje svježe hrane, za 15,5 posto u odnosu na prošlogodišnji listopad. U rujnu poskupjela je 12,4 posto. Na mjesečnoj razini rast cijena ubrzao je u listopadu i u EU i u eurozoni, s 1,2 u rujnu na 1,4 odnosno 1,5 posto. 

Baltik i dalje na vrhu

U usporedbi s rujnom stopa inflacije porasla je u 13 zemalja članica, a pala u njih 11. U tri zemlje zadržala se na rujanskoj razini.Najsnažnije su i u listopadu porasle potrošačke cijene u Estoniji i Litvi, za 22,5 odnosno za 22,1 posto.Blizu su i Mađarska i Latvija s rastom cijena za 21,9 odnosno 21,7 posto.U Hrvatskoj je godišnja stopa inflacije, mjerena HICP-om, u listopadu iznosila 12,7 posto i bila je viša za 0,1 postotni bod nego u rujnu. U listopadu prošle godine iznosila je 3,9 posto.Najbliže je Hrvatskoj po stopi inflacije u listopadu bila Italija, treće po veličini gospodarstvo i važan trgovinski partner, u kojoj je iznosila 12,6 posto. U Njemačkoj, najvećem europskom gospodarstvu i također važnom trgovinskom partneru Hrvatske, iznosila je 11,6 posto. Najslabiji rast potrošačkih cijena i u listopadu je bilježila Francuska, od 7,1 posto. Slijede Španjolska i Malta s rastom cijena od 7,3 odnosno 7,4 posto.

Digitalne bankeZAGREB, 30. studenoga 2022. (Hina/afp) – Gotovo tri četvrtine ljudi starijih od deset godina u svijetu posjeduje mobitel putem kojega je omogućen pristup internetu, ali ipak gotovo trećina nema mu pristup, objavila je u srijedu agencija Ujedinjenih naroda.

LUXEMBOURG, 30. studenoga 2022. (Hina) - Inflacija u eurozoni oslabila je u studenome, kliznuvši na 10 posto, zahvaljujući blažem rastu cijena energije i hrane, pokazale su u srijedu prve procjene Eurostata. 

ZAGREB, 1. prosinca 2022. (Hina) - Grupa Končar potpisala je u Ateni s grčkom elektroprivredom "Public Power Corporation" (PPC) ugovor za prvu fazu revitalizacije grčke hidroelektrane Messochora u Grčkoj, izvijestili su u četvrtak iz Končara ne navodeći vrijednost ugovora. 

BERLIN, 29. studenoga 2022. (Hina/Reuters) - Godišnja inflacija potrošačkih cijena u Njemačkoj blago je popustila u studenome, no još je uvijek blizu rekordno visokih razina zbog kontinuirano snažnog rasta cijena energije i hrane, pokazale su u utorak procjene statističkog ureda.

SEUL, 29. studenog 2022. (Hina/Reuters) - Južnokorejska automobilska grupa Hyundai Motor objavila je da je s američkim proizvođačem SK On-om dogovorila opskrbu baterijama za električne automobile kako bi iskoristili nove američke porezne poticaje.