26.09.2022 10:14
ZAGREB, 26. rujna 2022. (Hina) - U Hrvatskoj je u drugom tromjesečju ove godine bilo milijun i 709 tisuća zaposlenih, dok je nezaposlenih bilo 134 tisuće, pa stopa anketne nezaposlenosti iznosi 7,3 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) iz ankete o radnoj snazi. 
Usporedba podataka o nezaposlenima dobivenih anketom s podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ-a) i drugih statističkih praćenja temeljenih na administrativnim izvorima, pokazuje da je u drugom tromjesečju stopa nezaposlenosti prema podacima administrativnih evidencija (6,5 posto) bila niža od stope anketne nezaposlenosti (7,3 posto). U tom razdoblju prosječan broj nezaposlenih prema anketi bio je veći za 22 tisuće od podataka HZZ-a, pokazuju podaci. Budući da su se anketirane osobe izjašnjavale o prijavljenosti službi za zapošljavanje, usporedba podataka pokazuje da je od ukupno 134 tisuće nezaposlenih prema anketi o radnoj snazi, njih 94 tisuće ili 70,1 posto bilo prijavljeno službi za zapošljavanje, a preostalih 29,9 posto anketno nezaposlenih nije bilo zainteresirano za prijavu službi za zapošljavanje. Istodobno, od ukupno 112 tisuća registriranih u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje njih 18 tisuća ili 15,9 posto nije zadovoljilo međunarodne kriterije nezaposlenosti.

Podaci iz ankete pokazuju i da je u drugom tromjesečju u Hrvatskoj bilo tri milijuna i 508 tisuća radno sposobnih stanovnika (starijih od 15 godina) od kojih je 1,7 milijuna zaposlenih, 134 tisuće nezaposlenih i 1,66 milijuna neaktivnih. Među neaktivnim stanovništvom je 73 tisuće onih koji žele raditi, ali ne traže posao, njih 1,18 milijuna ne žele raditi zbog starosti, bolovanja, školovanja itd. U kategoriji "ostali" je 404 tisuće neaktivnih osoba u dobi od 75 godina i više koje se prema metodologiji ne pita detaljnije o razlozima neaktivnosti. 

Digitalne bankeZAGREB, 30. studenoga 2022. (Hina/afp) – Gotovo tri četvrtine ljudi starijih od deset godina u svijetu posjeduje mobitel putem kojega je omogućen pristup internetu, ali ipak gotovo trećina nema mu pristup, objavila je u srijedu agencija Ujedinjenih naroda.

LUXEMBOURG, 30. studenoga 2022. (Hina) - Inflacija u eurozoni oslabila je u studenome, kliznuvši na 10 posto, zahvaljujući blažem rastu cijena energije i hrane, pokazale su u srijedu prve procjene Eurostata. 

ZAGREB, 1. prosinca 2022. (Hina) - Grupa Končar potpisala je u Ateni s grčkom elektroprivredom "Public Power Corporation" (PPC) ugovor za prvu fazu revitalizacije grčke hidroelektrane Messochora u Grčkoj, izvijestili su u četvrtak iz Končara ne navodeći vrijednost ugovora. 

BERLIN, 29. studenoga 2022. (Hina/Reuters) - Godišnja inflacija potrošačkih cijena u Njemačkoj blago je popustila u studenome, no još je uvijek blizu rekordno visokih razina zbog kontinuirano snažnog rasta cijena energije i hrane, pokazale su u utorak procjene statističkog ureda.

SEUL, 29. studenog 2022. (Hina/Reuters) - Južnokorejska automobilska grupa Hyundai Motor objavila je da je s američkim proizvođačem SK On-om dogovorila opskrbu baterijama za električne automobile kako bi iskoristili nove američke porezne poticaje.