23.09.2022 09:20
ZAGREB, 22. rujna 2022. (Hina) - Želeći odgovoriti na izazove današnjice i iskoristiti ih kao priliku za rast, nakladnička kuća Fraktura osmislila je projekt Growing Together, koji predviđa ekološke, socijalne i nakladničke aktivnosti s ciljem pridonošenja razvoju održivijeg i inkluzivnijeg društva.
Predstavljajući projekt na konferenciji za novinare u četvrtak u Knjižari Fraktura, glavni urednik Seid Serdarević rekao je kako je on iznikao iz ideje da se odgovori na neke od aktualnih društvenih potreba, pritom ne ispuštajući iz vida goruće prioritete sektora i sa snažnim 'zelenim' elementom. Projekt sufinancira Europska unija a objavljivanje knjiga samo je jedan od njegovih aspekata, kazao je Serdarević. "Željeli smo ga maksimalno proširiti i imati socijalno uključivu komponentu a, kako živimo u neizvjesnim vremenima, pitanje ekološke svijesti iznimno nam je bitno", pojasnio je. Projekt uključuje kulturne djelatnike koji su pogođeni krizom izazvanom koronavirusom, implementirat će inovativne prakse, uspostaviti međusektorske suradnje te graditi poticajno okruženje za učenje, ojačati kapacitete umjetnika i učvrstiti Frakturinu međunarodnu vidljivost.

Od travnja 2022. do prosinca 2024. prevest će se, objaviti i distribuirati 26 knjiga – 21 prevedenih s 15 europskih jezika na hrvatski, dok se pet prevodi s hrvatskog na engleski jezik. Značajan je i ekološki naglasak projekta kroz suradnju sa zelenim inicijativama Biljkoborcima i Borankom, koja predviđa sadnju 10.000 stabala na opožarenim područjima Dalmacije. Prva sadnja stabala planirana je 8. listopada na Mosoru. Dan Šicer iz Boranke zahvalio je Frakturi na pozivu na suradnju čime, kako je rekao, u vrijeme kada je nemoguće zanemarivati utjecaj klimatskih promjena, zajednički vlastitim primjerom pridonose održivijem načinu življenja i razmišljanja. Boranka je do sada privukla preko 8,5 tisuća volontera, rekao je Špicer, te poručio kako se nada da će to potaknuti mnoge druge ljude da se također uključe u tu i slične inicijative.

U sklopu projekta, književna urednica Marija Ott Franolić i spisateljica Luiza Bouharaoua održat će 14 književnih radionica s korisnicima Centra Dugave, koje je Ott Franolić najavila kao kvalitetno sadržajne i s naglaskom na komunikaciju te poticanje korisnika na razmišljanje. Ravnatelj Centra Božo Vrkljan istaknuo je da je ta institucija prvenstveno dom za djecu i mlade s poremećajima u ponašanju pa je socijalna uključivost izrazito bitan aspekt njegova djelovanja. "U tom smislu zahvalan sam i sretan što smo mi odabrani kao partner, i uvjeren da će to pridonijeti integraciji i daljnjem razvoju naših korisnika", poručio je.

Farmaceutska industrijaZAGREB, 27. ožujka 2024. (Hina) - Hrvatska farmaceutska industrija, uz regulatornu podršku, može zauzeti važno mjesto na europskoj razini i pružiti veću sigurnost u opskrbi lijekovima, istaknuto je u srijedu na konferenciji posvećenoj održivosti domaće industrije generičkih i biosličnih lijekova.

BRUXELLES, 27. ožujka 2024. (Hina) - Kohezijska politika Europske unije pridonijet će rastu hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za osam posto do kraja 2030. godine, objavila je u srijedu Komisija u svom izvješću o koheziji.

FRANKFURT, 27. ožujka 2024. (Hina/dpa) - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa i moćni sindikat Verdi postigli su sporazum o plaćama i uvjetima rada te je u posljednji tren izbjegnut štrajk uoči Uskrsa.

ZAGREB, 26. ožujka 2024. (Hina) - Rimac Energy, koji se bavi naprednim sustavima za pohranu energije iz baterija (BESS), izvijestio je u utorak da je otvorio novi pogon od 1.850 četvornih metara u Witneyu, u britanskoj pokrajini Oxfordshire, za smještaj svog brzorastućeg tima u Ujedinjenom Kraljevstvu.

ZAGREB, 26. ožujka 2024. (Hina) - Tvrtka Flexway Adriatic sa sjedištem u Zagrebu, u vlasništvu Flexwaya DMCC iz Ujedinjenih Arapskih Emirata izvijestila je danas o nastanku obveze za preuzimanjem požeške konditorske industrije Zvečevo, nakon što je kupnjom od Zdravka Alvira stekla 213.167 redovnih dionica serije A i 74.562 redovne dionice serije B, što predstavlja 75,25 posto temeljnog kapitala.