23.09.2022 09:21
Isticanje cijena
ZAGREB, 22. rujna 2022. (Hina) - Očekivanja potrošača u EU i eurozoni spustila su se u rujnu na najnižu razinu otkada Europska komisija provodi istraživanja, pritisnuta visokim troškovima života i inflacijom koji kućne budžete ograničavanju na osnovne potrepštine.

Indeks očekivanja potrošača u eurozoni pao je u rujnu za 3,8 bodova u odnosu na kolovoz, na minus 28,8 bodova, izvijestila je Komisija u četvrtak. U kolovozu njegova je vrijednost porasla za 2,1 bod. Potonula su i očekivanja potrošača u EU-u, iskazana u padu indeksa za 3,5 bodova, na minus 29,9 bodova. U kolovozu je indeks porastao za jedan bod. Rujanske su vrijednosti indeksa na oba područja najniže od 2010. godine kada je Komisija počela objavljivati istraživanja o očekivanjima za gospodarstvo. Pesimizam je izazvala visoka inflacija i troškovi života, potaknuti skokom cijena energije i najavama štednje koji bi trebali osigurati opskrbu nakon što je Rusija smanjila isporuke plina zbog zapadnih sankcija. Energija je u kolovozu u eurozoni bila skuplja za 39 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, a hrana za 11 posto, zadajući dodatne probleme građanima koji sve više smanjuju potrošnju na osnovne potrepštine. Komisija će konačne rezultate istraživanja o očekivanjima za gospodarstvo EU i eurozone, uključujući industriju, maloprodajni, uslužni i građevinski sektor, objaviti krajem mjeseca.

TAJNO DRUŠTVOZAGREB, 18. travnja 2024. (Hina) - Kompanija Ericsson Nikola Tesla potpisala je nove ugovore  iz područja komunikacijskih mreža i digitalne transformacije društva vrijedne četiri milijuna eura, izvijestili su u četvrtak iz te kompanije.

ZAGREB, 18. travnja 2024. (Hina) - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) je zbog teške povrede Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom (ZNTP), kaznio TP Varaždin s 30.000 eura, izvijestili su u četvrtak iz te regulatorne agencije.

ZAGREB, 18. travnja 2024. (Hina) - Prodaja automobila u EU pala je u ožujku prvi puta od početka godine, a u Hrvatskoj je stagnirala, izvijestila je u četvrtak udruga proizvođača ACEA, ocijenivši da su uteg kupnji bili uskršnji praznici.

ZAGREB, 16. travnja 2024. (Hina) - CIAK Grupa izvijestila je da je tvrtka u njezinu sastavu C.I.A.K. Auto d.o.o. Hrvatska u utorak potpisala transakciju preuzimanja dviju kompanija – ljubljanske Stahlgruber trgovine i banjalučkog Sim Impexa, članica LKQ Europe.

ZAGREB, 16. travnja 2024. (Hina) - Tročlani tim MediBoost u utorak je pobijedio na hrvatskom inovacijskom natjecanju za primjenu umjetne inteligencije u zdravstvu i medicini (AI4Health.Cro) te osvojio 5000 eura za aplikaciju koja predviđa ranu rehospitalizaciju, priopćio je Institut Ruđer Bošković.