22.09.2022 11:33
Inflacija
WASHINGTON, 21. rujna 2022. (Hina/AFP) - Odlučna u namjeri da suzbije visoku inflaciju, Američka središnja banka (Fed) priopćila je u srijedu da ponovno znatno povisuje svoju kamatnu stopu za tri četvrtine postotnog boda i upozorila je da sada očekuje gotovo nulti rast u 2022.

Glavna kamatna stopa Feda sada je u rasponu od 3,00 i 3,25 posto, priopćila je ta moćna ustanova. Ovo je treći put zaredom da Fed povisuje kamatnu stopu u takvom opsegu, nakon uobičajenijeg povećanja za četvrtinu postotnog boda u ožujku i za pola boda u svibnju. Banka predviđa da će u 2022. biti potrebna dodatna povećanja, ističe se u priopćenju, a možda i povisiti referentnu stopu za još jedan postotni bod. Povišenjem referentne kamatne stope povisuje se kamatna stopa kreditiranja za fizičke i poslovne subjekte kako bi se usporila gospodarska aktivnost i tako popustio pritisak na cijene. Tako su, primjerice, od početka godine skočile kamate na stambene kredite i premašile su 6 posto za kredite na 30 godina, prvi put od 2008. Zbog toga pada prodaja u tom sektoru koji je od početka pandemije pokazivao znakove neobično dobrog zdravlja.

Farmaceutska industrijaZAGREB, 27. ožujka 2024. (Hina) - Hrvatska farmaceutska industrija, uz regulatornu podršku, može zauzeti važno mjesto na europskoj razini i pružiti veću sigurnost u opskrbi lijekovima, istaknuto je u srijedu na konferenciji posvećenoj održivosti domaće industrije generičkih i biosličnih lijekova.

BRUXELLES, 27. ožujka 2024. (Hina) - Kohezijska politika Europske unije pridonijet će rastu hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za osam posto do kraja 2030. godine, objavila je u srijedu Komisija u svom izvješću o koheziji.

FRANKFURT, 27. ožujka 2024. (Hina/dpa) - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa i moćni sindikat Verdi postigli su sporazum o plaćama i uvjetima rada te je u posljednji tren izbjegnut štrajk uoči Uskrsa.

ZAGREB, 26. ožujka 2024. (Hina) - Rimac Energy, koji se bavi naprednim sustavima za pohranu energije iz baterija (BESS), izvijestio je u utorak da je otvorio novi pogon od 1.850 četvornih metara u Witneyu, u britanskoj pokrajini Oxfordshire, za smještaj svog brzorastućeg tima u Ujedinjenom Kraljevstvu.

ZAGREB, 26. ožujka 2024. (Hina) - Tvrtka Flexway Adriatic sa sjedištem u Zagrebu, u vlasništvu Flexwaya DMCC iz Ujedinjenih Arapskih Emirata izvijestila je danas o nastanku obveze za preuzimanjem požeške konditorske industrije Zvečevo, nakon što je kupnjom od Zdravka Alvira stekla 213.167 redovnih dionica serije A i 74.562 redovne dionice serije B, što predstavlja 75,25 posto temeljnog kapitala.