22.09.2022 11:29
ZAGREB, 21. rujna 2022. (Hina) - OTP banka i tvrtka Eurotim Eko potpisali su u utorak ugovor o kreditiranju izgradnje solarne elektrane SE Koljane snage 8,59 megavata, priopćeno je iz OTP banke. 
Ugovor su potpisali direktor tvrtke Eurotim Eko Ante Kojundžić, predsjednik Uprave OTP banke Balázs Békeffy te predsjednik Uprave E.ON Hrvatske Andreas Rörig, a svečanom potpisivanju u sjedištu OTP banke u Splitu nazočila je i članica Uprave HAMAG BICRO-a Marijana Oreb. "Tvrtka Eurotim je svoj 31. rođendan proslavila na jedinstven način. Naime, na datum osnutka tvrtke, 15. ožujka 1991., 31 godinu kasnije, izvršena je prijava gradilišta, čime je i službeno započela izgradnja solarne elektrane SE Koljane. Radove izvode E.ON Solar i Eutorim, uz angažiranje lokalnih kooperanata“, istaknuo je Kojundžić. Lokacija elektrane je na području grada Vrlike, nedaleko od Peručkog jezera, na površini od 13 hektara. Instalirana snaga elektrane je 8593 kilovatpika (kWp), a godišnja proizvodnja je oko 11.500.000 kilovatsati (kWh), što može pokriti godišnje potrebe za oko 3.000 kućanstava.

Ukupnu proizvodnju će otkupljivati tvrtka E.ON Energija, navodi se u priopćenju, u kojem nije navedena visina ugovorenog kredita. Izgradnju te elektrane poduprle su i lokalne vlasti grada Vrlike, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo gospodarstva, Hrvatske šume, Splitsko-dalmatinska županija, HAMAG-BICRO te HEP ODS, koji je izradio dokumentaciju te raspisao javnu nabavu za izgradnju susretnog postrojenja koje omogućava brz i kvalitetan pristup mreži na samoj lokaciji. U financiranju sudjeluju OTP banka i HAMAG-BICRO, a izgradnja i prodaja struje nisu sufinancirani iz proračuna ili EU fondova, već isključivo komercijalnim izvorima, ističe se u priopćenju. "Ponosan sam što smo upravo mi u OTP banci dobili priliku financirati projekt komercijalne solarne elektrane, jer smo banka koja želi jačati svoja ulaganja u obnovljive izvore energije. Prva smo banka u Hrvatskoj koja je na svojim poslovnim zgradama već skoro prije cijelog desetljeća instalirala vlastite solarne sustave i proizvodimo energiju za svoje potrebe. Predani smo održivom razvoju i ulažemo značajne napore u integraciju ESG kriterija u sve segmente našeg poslovanja“, izjavio je Békeffy.

Po riječima predsjednika Uprave E.ON-a Hrvatske, projekt SE Koljane trenutno je najveći komercijalni projekt koji imaju u izgradnji, gdje prema modelu financiranja imaju suvlasnički udio na određeni rok. Završetak izgradnje i puštanje u rad je predviđeno sredinom 2023. godine. Osim te elektrane, na istoj lokaciji u procesu izdavanja građevinske dozvole je i druga solarna elektrana SE Derven instalirane snage 4 megavata, čiji se završetak izgradnje očekuje za 2-3 godine, zaključuje se u priopćenju.

AIBRELA, 26. rujna 2022. (Hina) - Hrvatski Telekom je uz pomoć HGSS stanice Split i Parka prirode Biokovo te u suradnji s alpinistom Stipom Božićem, postavio na lokaciji planinarskog skloništa Pakline na Biokovu IoT mjerne uređaje za prikupljanje meteoroloških podatka.

ZAGREB, 26. rujna 2022. (Hina) - U Hrvatskoj je u drugom tromjesečju ove godine bilo milijun i 709 tisuća zaposlenih, dok je nezaposlenih bilo 134 tisuće, pa stopa anketne nezaposlenosti iznosi 7,3 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) iz ankete o radnoj snazi. 

ZAGREB, 23. rujna 2022. (Hina) - Tvrtka OV-Održavanje vagona dogovorila je nove dugoročne poslove, vrijedne više od 25 milijuna kuna, s više vanjskih kupaca, a nakon završetka procesa restrukturiranja stabilizirala je poslovanje te prvih sedam mjeseci završila s dobiti od 600 tisuća kuna, izvijestili su u petak iz te tvrtke u vlasništvu HŽ Carga

ZAGREB, 22. rujna 2022. (Hina) - Očekivanja potrošača u EU i eurozoni spustila su se u rujnu na najnižu razinu otkada Europska komisija provodi istraživanja, pritisnuta visokim troškovima života i inflacijom koji kućne budžete ograničavanju na osnovne potrepštine.

ZAGREB, 22. rujna 2022. (Hina) - Želeći odgovoriti na izazove današnjice i iskoristiti ih kao priliku za rast, nakladnička kuća Fraktura osmislila je projekt Growing Together, koji predviđa ekološke, socijalne i nakladničke aktivnosti s ciljem pridonošenja razvoju održivijeg i inkluzivnijeg društva.