22.09.2022 11:29
ZAGREB, 21. rujna 2022. (Hina) - OTP banka i tvrtka Eurotim Eko potpisali su u utorak ugovor o kreditiranju izgradnje solarne elektrane SE Koljane snage 8,59 megavata, priopćeno je iz OTP banke. 
Ugovor su potpisali direktor tvrtke Eurotim Eko Ante Kojundžić, predsjednik Uprave OTP banke Balázs Békeffy te predsjednik Uprave E.ON Hrvatske Andreas Rörig, a svečanom potpisivanju u sjedištu OTP banke u Splitu nazočila je i članica Uprave HAMAG BICRO-a Marijana Oreb. "Tvrtka Eurotim je svoj 31. rođendan proslavila na jedinstven način. Naime, na datum osnutka tvrtke, 15. ožujka 1991., 31 godinu kasnije, izvršena je prijava gradilišta, čime je i službeno započela izgradnja solarne elektrane SE Koljane. Radove izvode E.ON Solar i Eutorim, uz angažiranje lokalnih kooperanata“, istaknuo je Kojundžić. Lokacija elektrane je na području grada Vrlike, nedaleko od Peručkog jezera, na površini od 13 hektara. Instalirana snaga elektrane je 8593 kilovatpika (kWp), a godišnja proizvodnja je oko 11.500.000 kilovatsati (kWh), što može pokriti godišnje potrebe za oko 3.000 kućanstava.

Ukupnu proizvodnju će otkupljivati tvrtka E.ON Energija, navodi se u priopćenju, u kojem nije navedena visina ugovorenog kredita. Izgradnju te elektrane poduprle su i lokalne vlasti grada Vrlike, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo gospodarstva, Hrvatske šume, Splitsko-dalmatinska županija, HAMAG-BICRO te HEP ODS, koji je izradio dokumentaciju te raspisao javnu nabavu za izgradnju susretnog postrojenja koje omogućava brz i kvalitetan pristup mreži na samoj lokaciji. U financiranju sudjeluju OTP banka i HAMAG-BICRO, a izgradnja i prodaja struje nisu sufinancirani iz proračuna ili EU fondova, već isključivo komercijalnim izvorima, ističe se u priopćenju. "Ponosan sam što smo upravo mi u OTP banci dobili priliku financirati projekt komercijalne solarne elektrane, jer smo banka koja želi jačati svoja ulaganja u obnovljive izvore energije. Prva smo banka u Hrvatskoj koja je na svojim poslovnim zgradama već skoro prije cijelog desetljeća instalirala vlastite solarne sustave i proizvodimo energiju za svoje potrebe. Predani smo održivom razvoju i ulažemo značajne napore u integraciju ESG kriterija u sve segmente našeg poslovanja“, izjavio je Békeffy.

Po riječima predsjednika Uprave E.ON-a Hrvatske, projekt SE Koljane trenutno je najveći komercijalni projekt koji imaju u izgradnji, gdje prema modelu financiranja imaju suvlasnički udio na određeni rok. Završetak izgradnje i puštanje u rad je predviđeno sredinom 2023. godine. Osim te elektrane, na istoj lokaciji u procesu izdavanja građevinske dozvole je i druga solarna elektrana SE Derven instalirane snage 4 megavata, čiji se završetak izgradnje očekuje za 2-3 godine, zaključuje se u priopćenju.

HR Gospodarska komoraZAGREB, 15. travanj 2024. (Hina) - Hrvatska je u veljači bilježila najveći pad industrijske proizvodnje u EU na mjesečnoj razini, pokazalo je u ponedjeljak izvješće Eurostata, uz naznake stabilizacije u eurozoni i Uniji.

RIM, 15. travnja 2024. (Hina/Reuters) - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja otvorio je istragu protiv Ryanaira zbog moguće zlouporabe dominantnog položaja koja je nanijela "ozbiljnu i nepopravljivu" štetu putničkim agencijama, drugim prijevoznicima i putnicima, izvijestile su u ponedjeljak novine Il Messaggero.

AUSTIN, 15. travnja 2024. (Hina/Reuters) - Američki proizvođač električnih automobila Tesla planira otpustiti više od 10 posto radnika, pokazao je interni dopis u koji je Reuters dobio uvid, u uvjetima posustajanja potražnje i žestoke cjenovne konkurencije.

LILLESTROM, 14. travnja 2024. (Hina/AFP) - Električni automobili ključan su dio europskih planova zelene tranzicije, ali cesta pred njima puna je prepreka.

ZAGREB, 13. travnja 2024. (Hina) - S otprilike 2300 poslovnih subjekata koji se bave preradom i proizvodnjom drva u kojima je zaposleno 30-ak tisuća radnika, ta gospodarska grana sve više se suočava s problemom likvidnosti zbog pada izvoza, dok uvoz raste,  ističu iz Hrvatske gospodarske komore.