21.09.2022 09:06
STOCKHOLM, 20. rujna (Hina/Reuters) - IKEA, tvrtka koja ne samo da je jedan od najvećih proizvođača namještaja već također vodi jedan od najvećih lanaca restorana, je od 2017. smanjila otpad od hrane za 54 posto, čime štedi novac i smanjuje svoj utjecaj na okoliš. 
Otpad od hrane čini između osam i 10 posto sveukupnih stakleničkih emisija, podsjeća UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO). IKEA je 2017. najavila da će uz pomoć umjetne inteligencije pokušati prepoloviti otpad od hrane. Tada je količina dnevnog otpada nastalog bacanjem hrane iznosila prosječno oko 150 kilograma, ili oko 43.000 tona otpada od hrane na godišnjoj razini. Novim pristupom je ušteđeno više od 20 milijuna obroka te izbjegnuto ispuštanje 36.000 tona ugljičnog dioksida. S financijske strane, ušteđeno je 37 milijuna eura. Iako je tim naporima sveukupni klimatski otisak tvrtke smanjen tek za 0,1 posto, IKEA to smatra važnim korakom. Cijeli lanac IKEA prodavaonica je u 12 mjeseci bio odgovoran za 26,2 milijuna tona CO2. IKEA restorani godišnje posluže oko 560 milijuna posjetitelja.

AIBRELA, 26. rujna 2022. (Hina) - Hrvatski Telekom je uz pomoć HGSS stanice Split i Parka prirode Biokovo te u suradnji s alpinistom Stipom Božićem, postavio na lokaciji planinarskog skloništa Pakline na Biokovu IoT mjerne uređaje za prikupljanje meteoroloških podatka.

ZAGREB, 26. rujna 2022. (Hina) - U Hrvatskoj je u drugom tromjesečju ove godine bilo milijun i 709 tisuća zaposlenih, dok je nezaposlenih bilo 134 tisuće, pa stopa anketne nezaposlenosti iznosi 7,3 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) iz ankete o radnoj snazi. 

ZAGREB, 23. rujna 2022. (Hina) - Tvrtka OV-Održavanje vagona dogovorila je nove dugoročne poslove, vrijedne više od 25 milijuna kuna, s više vanjskih kupaca, a nakon završetka procesa restrukturiranja stabilizirala je poslovanje te prvih sedam mjeseci završila s dobiti od 600 tisuća kuna, izvijestili su u petak iz te tvrtke u vlasništvu HŽ Carga

ZAGREB, 22. rujna 2022. (Hina) - Očekivanja potrošača u EU i eurozoni spustila su se u rujnu na najnižu razinu otkada Europska komisija provodi istraživanja, pritisnuta visokim troškovima života i inflacijom koji kućne budžete ograničavanju na osnovne potrepštine.

ZAGREB, 22. rujna 2022. (Hina) - Želeći odgovoriti na izazove današnjice i iskoristiti ih kao priliku za rast, nakladnička kuća Fraktura osmislila je projekt Growing Together, koji predviđa ekološke, socijalne i nakladničke aktivnosti s ciljem pridonošenja razvoju održivijeg i inkluzivnijeg društva.