03.08.2022 11:53
LONDON, 3. kolovoza 2022. (Hina/Reuters) - Britanski regulator tržišnog natjecanja u srijedu je izvijestio da je privremeno odobrio američkom NortonLifeLocku preuzimanje češkog Avasta za 8,6 milijardi dolara, što je bila posljednja prepreka tim dvjema tvrtkama u stvaranju softverskog diva za IT sigurnost potrošača. 
Cijena dionice češkog Avasta nakon te vijesti skočila je 42 posto. Dionica američkog NortonLifeLocka tijekom ove godine pala je 4,6 posto, dok su obje tvrtke bile su prisiljene odgađati datum zaključivanja dogovora u očekivanju regulatornog zelenog svjetla. Početkom godine, naime, britanska Uprava za tržišno natjecanje i tržište (CMA) pokrenula je dublju provjeru tog sporazuma kako bi razmotrila može li on naštetiti konkurenciji i dovesti do toga da britanski kupci budu u lošijoj poziciji kada nabavljaju softver za zaštitu svoje IT sigurnosti. Nakon detaljnije istrage, CMA je utvrdio da sporazum ne krši pravila tržišnog natjecanja u Ujedinjenom Kraljevstvu. Sporazum o preuzimanju, kojim bi se povezala NortonLifeLockova zaštita od krađe identiteta s Avastovom zaštitom privatnosti, već je dobio zeleno svjetlo u SAD-u, Španjolskoj i Njemačkoj.

U NortonLifeLocku očekuju realizaciju sporazuma do sljedećeg mjeseca. Sa sjedištem u Pragu, Avast je pionir „freemium” softvera, što znači da su njegovim korisnicima osnovne aplikacije besplatne, dok za premium značajke postoji pretplata. NortonLifeLock, prethodno poznat kao Symantec, promijenio je naziv, nakon što je prodao dio svog poslovanja Broadcomu u 2019. godini. Kompanija ima veliko premium poslovanje prodaje proizvoda za borbu protiv virusa, zlonamjernih i špijunskih softvera.

AVIONLONDON, 11. kolovoza 2022. (Hina) - Irska niskobudžetna zrakoplovna kompanija Ryanair više neće nuditi letove po najnižim cijenama zbog snažnog rasta cijena goriva, rekao je izvršni direktor Michael O'Leary napomenuvši da je era karata od 10 eura završila.

ZAGREB, 12. kolovoza 2022. (Hina) -  U Hrvatskoj je krajem lipnja bilo 316.052 registriranih poslovnih subjekata, od čega 56 posto ili 176.882 aktivnih, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

RIJEKA, 11. kolovoza 2022. (Hina) - Uspostavljen je prvi izravni teretni, kontejnerski i željeznički servis iz Rijeke za Češku, koji povezuje riječku luku preko kontejnerskog terminala na Brajdici s češkim gradom Paskovom, priopćeno je u četvrtak iz tvrtke Jadranska vrata, koja upravlja terminalom Brajdica.

ZAGREB, 10. kolovoza 2022. (Hina) - Osiguravajuća društva su do kraja srpnja zaračunala ukupnu bruto premiju od 7,9 milijardi kuna, što je porast za 7,5 posto u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, pokazuju kumulativni podaci koje je u srijedu objavio Hrvatski ured za osiguranje (HUO).

ZAGREB, 11. kolovoza 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Gradu Zagrebu za svibanj iznosila je 8.863 kune, što je porast za 7,4 posto u odnosu na svibanj 2021., podaci su Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Zagreba.