06.07.2022 10:50
SLUNJ, 5. srpnja 2022. (Hina) -  Vj-eko iz Slunja, tvrtka koja proizvodi strojeve za razminiranje i za rudarenje, predstavila je u utorak premijeru Andreju Plenkoviću program gradnje podvozja za vozilo kemijsko-biološko-radiološko-nuklearne zaštite, za izviđanje i prikupljanje informacija i za inženjeriju.
Na razvoju tog programa radi i savjetnik Uprave DOK-ING-a general Mirko Šundov koji je premijeru Plenkoviću i ministrici regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataši Tramišak najavio približavanje te tvrtke i tvrtke kćeri Vj-eko d.o.o. Ministarstvu obrane, Hrvatskoj vojsci, ali i NATO savezu. U Europskom parlamentu u Bruxellesu su nedavno predstavili i svoj program kroz prezentiranje hrvatskog klastera obrambene industrije, ali su zatražili od premijera da država na dalje stane iza njih, jer da se tu ne bi trebalo raditi samo o prodaji strojeva, već širem projektu, s obukom i prijenosom znanja u mnoge zemlje.

Ministrica Tramišak pojasnila je da njihova razvojna prilika jest u novom EU fondu “Europski obrambeni fond”, gdje Hrvatska ima  na raspolaganju dio sredstava za svoju obrambenu industriju. “Posebno je to dobra prilika za razvoj novih tehnologija, robotizacije i drugih potreba u obrambenoj industriji”,  istaknula je. Vlasnik DOK-ING-a Vjekoslav Majetić kaže da DOK-ING radi projekte istraživanja i razvoja s raznim međunarodnim i domaćim organizacijama i institutima, da su proizveli 250 vrsta sustava za razminiranje na daljinsko upravljanje, koje prodaju u više od 20 zemalja diljem svijeta i to pod motom “nemoj slati čovjeka da obavlja posao stroja”. No danas je rekao da to ni približno nije sve što mogu, te da imaju ambiciozne planove. DOK-ING ima 220 radnika, glavnina njih je u Zagrebu. U Slunju 45 radnika radi u centru sekundarnog proizvodnog pogona, ali tvrtka ima podružnice u SAD-u, te u Južnoj Africi, za program južnoafričkih rudnika.

AVIONLONDON, 11. kolovoza 2022. (Hina) - Irska niskobudžetna zrakoplovna kompanija Ryanair više neće nuditi letove po najnižim cijenama zbog snažnog rasta cijena goriva, rekao je izvršni direktor Michael O'Leary napomenuvši da je era karata od 10 eura završila.

ZAGREB, 12. kolovoza 2022. (Hina) -  U Hrvatskoj je krajem lipnja bilo 316.052 registriranih poslovnih subjekata, od čega 56 posto ili 176.882 aktivnih, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

RIJEKA, 11. kolovoza 2022. (Hina) - Uspostavljen je prvi izravni teretni, kontejnerski i željeznički servis iz Rijeke za Češku, koji povezuje riječku luku preko kontejnerskog terminala na Brajdici s češkim gradom Paskovom, priopćeno je u četvrtak iz tvrtke Jadranska vrata, koja upravlja terminalom Brajdica.

ZAGREB, 10. kolovoza 2022. (Hina) - Osiguravajuća društva su do kraja srpnja zaračunala ukupnu bruto premiju od 7,9 milijardi kuna, što je porast za 7,5 posto u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, pokazuju kumulativni podaci koje je u srijedu objavio Hrvatski ured za osiguranje (HUO).

ZAGREB, 11. kolovoza 2022. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Gradu Zagrebu za svibanj iznosila je 8.863 kune, što je porast za 7,4 posto u odnosu na svibanj 2021., podaci su Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Zagreba.