06.07.2022 10:50
SLUNJ, 5. srpnja 2022. (Hina) -  Vj-eko iz Slunja, tvrtka koja proizvodi strojeve za razminiranje i za rudarenje, predstavila je u utorak premijeru Andreju Plenkoviću program gradnje podvozja za vozilo kemijsko-biološko-radiološko-nuklearne zaštite, za izviđanje i prikupljanje informacija i za inženjeriju.
Na razvoju tog programa radi i savjetnik Uprave DOK-ING-a general Mirko Šundov koji je premijeru Plenkoviću i ministrici regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataši Tramišak najavio približavanje te tvrtke i tvrtke kćeri Vj-eko d.o.o. Ministarstvu obrane, Hrvatskoj vojsci, ali i NATO savezu. U Europskom parlamentu u Bruxellesu su nedavno predstavili i svoj program kroz prezentiranje hrvatskog klastera obrambene industrije, ali su zatražili od premijera da država na dalje stane iza njih, jer da se tu ne bi trebalo raditi samo o prodaji strojeva, već širem projektu, s obukom i prijenosom znanja u mnoge zemlje.

Ministrica Tramišak pojasnila je da njihova razvojna prilika jest u novom EU fondu “Europski obrambeni fond”, gdje Hrvatska ima  na raspolaganju dio sredstava za svoju obrambenu industriju. “Posebno je to dobra prilika za razvoj novih tehnologija, robotizacije i drugih potreba u obrambenoj industriji”,  istaknula je. Vlasnik DOK-ING-a Vjekoslav Majetić kaže da DOK-ING radi projekte istraživanja i razvoja s raznim međunarodnim i domaćim organizacijama i institutima, da su proizveli 250 vrsta sustava za razminiranje na daljinsko upravljanje, koje prodaju u više od 20 zemalja diljem svijeta i to pod motom “nemoj slati čovjeka da obavlja posao stroja”. No danas je rekao da to ni približno nije sve što mogu, te da imaju ambiciozne planove. DOK-ING ima 220 radnika, glavnina njih je u Zagrebu. U Slunju 45 radnika radi u centru sekundarnog proizvodnog pogona, ali tvrtka ima podružnice u SAD-u, te u Južnoj Africi, za program južnoafričkih rudnika.

GorivoZAGREB, 28. ožujka 2024. (Hina) - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na pijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura, izvijestila je Ina u petak.

ZAGREB, 28. ožujka 2024. (Hina) - Fortenova grupa u četvrtak je izvijestila kako je pozvala odabrane ponuđače na nastavak sudjelovanja u procesu potencijalne prodaje poslovnog područja poljoprivrede, te da su neobvezujuće ponude pokazale velik interes za preuzimanje njezinih poljoprivrednih kompanija.

ZAGREB, 28. ožujka 2024. (Hina) - Troškovi rada po satu u Hrvatskoj bili su u 2023. godini otprilike upola niži od prosjeka u eurozoni i EU, uz upola niži udio doprinosa, pokazali su u četvrtak podaci Eurostata.

ZAGREB, 27. ožujka 2024. (Hina) - Hrvatska farmaceutska industrija, uz regulatornu podršku, može zauzeti važno mjesto na europskoj razini i pružiti veću sigurnost u opskrbi lijekovima, istaknuto je u srijedu na konferenciji posvećenoj održivosti domaće industrije generičkih i biosličnih lijekova.

BRUXELLES, 27. ožujka 2024. (Hina) - Kohezijska politika Europske unije pridonijet će rastu hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za osam posto do kraja 2030. godine, objavila je u srijedu Komisija u svom izvješću o koheziji.