05.07.2022 10:09
ZAGREB, 4. srpnja 2022. (Hina) - Krajem lipnja ove godine uspješno je završeno finalno zatvaranje Croatian Mezzanine Debt Funda, jednog od tri fonda kojeg su kroz program CROGIP podržali Europski investicijski fond (EIF) i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i koji sada ukupno vrijedi 52,2 milijuna eura. 
Nakon što je krajem siječnja 2022. godine završeno prvo zatvaranje Croatian Mezzanine Debt Fund – a, u lipnju je uspješno provedeno naknadno i završno zatvaranje fonda, priopćeno je iz Mezzanine Partnersa, koji upravlja tim fondom. Uz zahvalu svim investitorima na podršci i pomoći u osnivanju Fonda, iz Mezzanine Partnersa navode i da će Croatian Mezzanine Debt Fund ulagati u razne sektore, osim sektora nekretnina te sektore koji su prema propisima EIF-a zabranjeni. Očekuju upravljanje portfeljem do 20-ak ulaganja u pojedinačnom iznosu od 1 do 5 milijuna eura, kaže se u priopćenju.

Croatian Mezzanine Debt Fund omogućava, malim i srednjim poduzećima u Hrvatskoj korištenje dodatnog dugoročnog oblika financiranja kroz subordinirani dužnički instrument – mezzanine. Potencijalno ulaganje može uključivati podršku razvojnih investicija, promjenu kapitalne i vlasničke strukture, podršku u postupcima spajanja i preuzimanja, financijsko restrukturiranje te akviziciju i širenje tržišta. U skladu sa strategijom ulaganja, fond će ulagati u tvrtke s dobrim novčanim tokovima i jakim  upravljačkim  timovima. S ovim ulaganjima male i srednje tvrtke mogu ostvariti rast i ublažiti prekomjerni financijski rizik, zaključuje se u priopćenju. Inače, početkom rujna 2020. godine, EIF i HBOR su najavili da će uložiti više od 70 milijuna eura u tri fonda rizičnog kapitala u Hrvatskoj - Prosperus Growth Fund, Adriatic Structured Equity Fund i Croatian Mezzanine Debt Fund. 

ELEKTRIFIKACIJA VOZNOG PARKAZAGREB, 22. travnja 2024. (Hina) - Na Javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost stigao je 2.241 zahtjev za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila te je javni poziv vrijedan 15 milijuna eura privremeno zatvoren, izvijestili su u ponedjeljak iz Fonda.

ZAGREB, 22. travnja 2024. (Hina) - Hrvatska udruga banaka (HUB) i Hrvatski registar obveza po kreditima (Hrok) u ponedjeljak su predstavili ESG platformu koja sadrži jedinstveni upitnik za prikupljanje i pružanje podataka o okolišnom, društvenom i korporativnom upravljanju.

ZAGREB, 22. travnja 2024. (Hina) - Obujam građevinskih radova u veljači je prema kalendarski prilagođenim indeksima bio veći za 15 posto nego u istom mjesecu prošle godine, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u ponedjeljak.

ZAGREB, 19. travnja 2024. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za veljaču iznosila je 1.248 eura, što je u odnosu na isti mjesec 2023. nominalno više za 12,8 posto, a realno za 8,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u srijedu.

ZAGREB, 19. travnja 2024. (Hina) - Povodom Svjetskog dana investicijskih fondova, koji se obilježava 19. travnja, u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) uručene su godišnje nagrade "Top of the Funds" za poslovne rezultate investicijskih fondova ostvarene u 2023. godini, a koje tradicionalno dodjeljuje Grupacija UCITS fondova Udruženja investicijskih i mirovinskih fondova HGK.