17.06.2022 12:43
BRUXELLES/ZAGREB, 17. lipnja 2022. (Hina) – Potražnja za novim automobilima u EU ponovo je oslabila u svibnju, deseti mjesec zaredom, odražavajući probleme u nabavnim lancima i smanjenu kupovnu moć građana zbog inflacije.
U EU je u svibnju registrirano 791.546 novih automobila, za 11,2 posto manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, utvrdila je europska udruga proizvođača automobila ACEA u izvješću objavljenom u četvrtak. Iako je pad blaži nego u travnju kada se potražnja smanjila za 20,6 posto, označava nastavak silaznog trenda deseti mjesec zaredom. Sva četiri vodeća tržišta bilježila su dvoznamenkasti pad potražnje, a najveći je bio u Italiji gdje se smanjila za 15,1 posto. Slijedi Španjolska s 10,9-postotnim padom, a blizu su i Njemačka i Francuska koje su bilježile 10,2 odnosno 10,1 posto manje registriranih novih automobila nego u prošlogodišnjem svibnju. U Hrvatskoj je u svibnju prema ACEA-inim podacima registrirano 4.055 novih automobila, za 9,2 posto manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U travnju njihov je broj porastao za 2,7 posto.

Oštar pad u 2022.

I podaci za razdoblje od siječnja do svibnja pokazuju dvoznamenkasti pad potražnje za novim automobilima u EU, za 13,5 posto, uz registrirana 3,72 milijuna novih vozila. Potražnja u Italiji smanjena je gotovo za četvrtinu, a u Francuskoj za šestinu, pokazuje ACEA-ino izvješće. Najblaži pad bilježila je Njemačka, za 9,3 posto. U Hrvatskoj je u razdoblju od siječnja do svibnja prema ACEA-i registrirano 17.948 novih automobila, za 6,0 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.  

Poticanje ulaganjaZAGREB, 5. srpnja 2022. (Hina) - Prihodi informacijsko-komunikacijskih djelatnosti (ICT) u Hrvatskoj narasli su u 2021. godini za 11 posto u odnosu na godinu prije ili na 6,1 milijardu eura, a u fokusu sektora su inovacije i razvoj, rečeno je u utorak na konferenciji za novinare udruge ICT industrije Hrvatske udruge poslodavaca "HUP ICT".

SLUNJ, 5. srpnja 2022. (Hina) -  Vj-eko iz Slunja, tvrtka koja proizvodi strojeve za razminiranje i za rudarenje, predstavila je u utorak premijeru Andreju Plenkoviću program gradnje podvozja za vozilo kemijsko-biološko-radiološko-nuklearne zaštite, za izviđanje i prikupljanje informacija i za inženjeriju.

ZZAGREB, 6. srpnja 2022. (Hina) - Glavna skupština Vjesnika d.d., tiskare u većinskom državnom vlasništvu, u utorak je donijela odluku o prestanku tog društva nad kojim se pokreće postupak redovne likvidacije, te da se cjelokupni gubitak prošle godine od 7,76 milijuna kuna ‘’prenese u sljedeće razdoblje’’. 

ZAGREB, 4. srpnja 2022. (Hina) - Tvrtka Končar-Distributivni i specijalni transformatori dobitnik je nagrade Zlatni ključ za najboljeg velikog izvoznika u 2021. godini, kompanija Dok-Ing za srednje velikog izvoznika, a softverska tvrtka Q u kategoriji najboljeg malog i mikro izvoznika, objavljeno je u ponedjeljak na 17. konvenciji Hrvatskih izvoznika (HIZ).

ZAGREB, 4. srpnja 2022. (Hina) - Krajem lipnja ove godine uspješno je završeno finalno zatvaranje Croatian Mezzanine Debt Funda, jednog od tri fonda kojeg su kroz program CROGIP podržali Europski investicijski fond (EIF) i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i koji sada ukupno vrijedi 52,2 milijuna eura.