17.06.2022 12:44
ZAGREB, 17. lipnja 2022. (Hina) - Na tržištu poštanskih usluga u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostvaren je manji broj usluga u odnosu na prethodno tromjesečje i isto razdoblje prošle godine, no prihodi su u odnosu na prošlu godinu porasli jer je dostavljeno više pošiljaka s dodanom vrijednosti, objavio je HAKOM. 
Ukupno je tijekom prvog tromjesečja ostvareno 66,8 milijuna poštanskih usluga, što je 2,5 posto manje u odnosu na prethodno tromjesečje i 4,4 posto manje u odnosu na isto razdoblje lani. Najveći utjecaj na smanjenje ukupnog broja imale su pismovne pošiljke čiji je broj u prvom tromjesečju 2022. manji za 3,8 milijuna ili za 6,8 posto manji nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuju podaci Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM).

Prema vrsti prometa, veći utjecaj na ukupno smanjenje broja usluga imao je međunarodni promet. "EU uredba o ukidanju oslobođenja od PDV-a pri uvozu pošiljaka s robom do 22 eura iz država izvan EU-a, koja se primjenjuje od sredine prošle godine, utjecala je na potražnju usluga povezanih s međunarodnom e-trgovinom", obrazlažu iz HAKOM-a. Po podacima koje iznose, međunarodnih poštanskih usluga u prvom tromjesečju 2022. bilo je za oko dva milijuna manje nego u prvom tromjesečju protekle godine, dok ih je u odnosu na prethodno tromjesečje oko 20 posto manje. Od obavljanja poštanskih usluga u prvom tromjesečju 2022. ostvaren je prihod od oko 492 milijuna kuna. To je 9,7 posto manje nego u prethodnom tromjesečju, koje je tradicionalno aktivnije razdoblje za tržište zbog kraja godine i blagdana, ali ipak 2,2 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Povećanje na godišnjoj razini rezultat je nešto većeg broja usluga s dodanom vrijednosti, ističu iz HAKOM-a. Poštanske usluge u Hrvatskoj na kraju prvog tromjesečja 2022. pružalo je 24 davatelja. Najveći davatelj je HP-Hrvatska pošta čiji je udjel na tržištu 87,7 posto u uslugama i 58,9 posto u ukupnim prihodima, izvijestio je HAKOM.

Poticanje ulaganjaZAGREB, 5. srpnja 2022. (Hina) - Prihodi informacijsko-komunikacijskih djelatnosti (ICT) u Hrvatskoj narasli su u 2021. godini za 11 posto u odnosu na godinu prije ili na 6,1 milijardu eura, a u fokusu sektora su inovacije i razvoj, rečeno je u utorak na konferenciji za novinare udruge ICT industrije Hrvatske udruge poslodavaca "HUP ICT".

SLUNJ, 5. srpnja 2022. (Hina) -  Vj-eko iz Slunja, tvrtka koja proizvodi strojeve za razminiranje i za rudarenje, predstavila je u utorak premijeru Andreju Plenkoviću program gradnje podvozja za vozilo kemijsko-biološko-radiološko-nuklearne zaštite, za izviđanje i prikupljanje informacija i za inženjeriju.

ZZAGREB, 6. srpnja 2022. (Hina) - Glavna skupština Vjesnika d.d., tiskare u većinskom državnom vlasništvu, u utorak je donijela odluku o prestanku tog društva nad kojim se pokreće postupak redovne likvidacije, te da se cjelokupni gubitak prošle godine od 7,76 milijuna kuna ‘’prenese u sljedeće razdoblje’’. 

ZAGREB, 4. srpnja 2022. (Hina) - Tvrtka Končar-Distributivni i specijalni transformatori dobitnik je nagrade Zlatni ključ za najboljeg velikog izvoznika u 2021. godini, kompanija Dok-Ing za srednje velikog izvoznika, a softverska tvrtka Q u kategoriji najboljeg malog i mikro izvoznika, objavljeno je u ponedjeljak na 17. konvenciji Hrvatskih izvoznika (HIZ).

ZAGREB, 4. srpnja 2022. (Hina) - Krajem lipnja ove godine uspješno je završeno finalno zatvaranje Croatian Mezzanine Debt Funda, jednog od tri fonda kojeg su kroz program CROGIP podržali Europski investicijski fond (EIF) i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i koji sada ukupno vrijedi 52,2 milijuna eura.