17.06.2022 12:51
crypto
LONDON, 15. lipnja 2022. (Hina/Reuters) - Vrijednost bitcoina pala je u srijedu na novu najnižu razinu u 18 mjeseci, a oslabile su i druge digitalne valute, signalizirajući produbljivanje krize koju je izazvao kripto zajmodavac Celsius, blokiravši klijentima podizanje kriptovaluta s računa.

Bitcoin je danas oslabio čak 7,8 posto, kliznuvši na 20,289 dolara, najnižu razinu od prosinca 2020. Od petka u minusu je 28 posto. Njegova je vrijednost u ovoj godini više nego prepolovljena. U odnosu na rekordnu vrijednost u studenome prošle godine kada se njime trgovalo po 69 tisuća dolara, oslabio je oko 70 posto. Pale su i manje kriptovalute, koje obično prate bitcoin. Eter je tako oslabio čak 12 posto, na 1.045 dolara, spustivši se na novu najnižu razinu u 15 mjeseci.

Američki kripto zajmodavac Celsius uzdrmao je ovog tjedna sektor digitalnih valuta, blokiravši klijentima podizanje digitalnog novca i onemogućivši transfer među računima. Nakon propasti digitalnih valuta terraUSD i luna u svibnju, nervozno tržište pobojalo se da bi i druge kompanije mogle slijediti njegov primjer. Investitori su prošlog tjedna iz kripto fondova povukli 102 milijuna dolara, prema upravitelju digitalne imovine CoinSharesu, budući da očekuju strožu monetarnu politiku. Vrijednost globalnog kripto tržišta pala je za 70 posto, spustivši se ispod 900 milijardi dolara, prema podacima CoinMarketCapa. U studenome iznosila je 2,97 bilijuna dolara.

Poticanje ulaganjaZAGREB, 5. srpnja 2022. (Hina) - Prihodi informacijsko-komunikacijskih djelatnosti (ICT) u Hrvatskoj narasli su u 2021. godini za 11 posto u odnosu na godinu prije ili na 6,1 milijardu eura, a u fokusu sektora su inovacije i razvoj, rečeno je u utorak na konferenciji za novinare udruge ICT industrije Hrvatske udruge poslodavaca "HUP ICT".

SLUNJ, 5. srpnja 2022. (Hina) -  Vj-eko iz Slunja, tvrtka koja proizvodi strojeve za razminiranje i za rudarenje, predstavila je u utorak premijeru Andreju Plenkoviću program gradnje podvozja za vozilo kemijsko-biološko-radiološko-nuklearne zaštite, za izviđanje i prikupljanje informacija i za inženjeriju.

ZZAGREB, 6. srpnja 2022. (Hina) - Glavna skupština Vjesnika d.d., tiskare u većinskom državnom vlasništvu, u utorak je donijela odluku o prestanku tog društva nad kojim se pokreće postupak redovne likvidacije, te da se cjelokupni gubitak prošle godine od 7,76 milijuna kuna ‘’prenese u sljedeće razdoblje’’. 

ZAGREB, 4. srpnja 2022. (Hina) - Tvrtka Končar-Distributivni i specijalni transformatori dobitnik je nagrade Zlatni ključ za najboljeg velikog izvoznika u 2021. godini, kompanija Dok-Ing za srednje velikog izvoznika, a softverska tvrtka Q u kategoriji najboljeg malog i mikro izvoznika, objavljeno je u ponedjeljak na 17. konvenciji Hrvatskih izvoznika (HIZ).

ZAGREB, 4. srpnja 2022. (Hina) - Krajem lipnja ove godine uspješno je završeno finalno zatvaranje Croatian Mezzanine Debt Funda, jednog od tri fonda kojeg su kroz program CROGIP podržali Europski investicijski fond (EIF) i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i koji sada ukupno vrijedi 52,2 milijuna eura.