24.05.2022 12:47
FRANKFURT, 24. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa podnio je zajedničku ponudu sa švicarskim brodogradilištima MSC za kupnju kontrolnog udjela u ITA Airwaysu, nasljedniku bivše talijanske zrakoplovne kompanije Alitalia.
Licitacija je završila u ponedjeljak, a zajednička ponuda Lufthanse smatra se vrlo konkurentnom, iako nije objavljeno je li bilo još ponuda. Ranije su analitičari u toj industriji kao vjerojatne ponuđače spominjali američkog zrakoplovnog investitora Indiga, francusko-nizozemskog zrakoplovnog prijevoznika Air France-KLM i američkog avioprijevoznika Deltu. Talijanska vlada renacionalizirala je Alitaliu na početku pandemije covida 19, reorganizirajući posrnulu zračnu tvrtku u ITA Airways. Rim sada ponovno nastoji privatizirati restrukturiranu tvrtku, iako je priopćio da će nastojati zadržati manjinski udio.

Talijanski ministar financija Daniele Franco rekao je da želi da se sporazum završi do kraja lipnja. Italija je Lufthansino najvažnije inozemno tržište, a prošle integracije Austrian i Brussels Airlinesa, te Swissaira također bi mogle biti model za njezine namjere u ITA-i.

NekretninaOPATIJA, 23. travnja 2024. (Hina) - Sajam i konferencija Adriatic Expo, posvećen tržištu nekretnina i investicijama u Hrvatskoj i regiji održat će se 25. i 26. travnja u Kristalnoj dvorani Hotela Kvarner, ove godine s naglaskom na nekretnine i projekte u turizmu na Kvarneru, u Istri i Dalmaciji.

ZAGREB, 23. travnja 2024. (Hina) - Hrvatska udruga banaka objavila je "HUB Analize 78: Inflacija i kamatne stope: nova stvarnost 2024." gdje se  istražuju dva ekonomska scenarija u europodručju za ovu godinu i početak 2025., odnosno predviđa se daljnje kretanje inflatornih pritisaka i kamatnih stopa za koje se ističe da počinju padati.

ZAGREB, 23. travnja 2024. (Hina) - Dalibor Ćubela novi je predsjednik Uprave Zagrebačke banke, a na toj poziciji zamijenit će Ivana Vlahu, koji preuzima poziciju predsjednika Uprave UniCredit Bank Austria, izvijestili su u utorak iz Zagrebačke banke, dodavši da ta nova imenovanja podliježu odobrenju nadzornih tijela.

ZAGREB, 22. travnja 2024. (Hina) - Na Javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost stigao je 2.241 zahtjev za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila te je javni poziv vrijedan 15 milijuna eura privremeno zatvoren, izvijestili su u ponedjeljak iz Fonda.

ZAGREB, 22. travnja 2024. (Hina) - Hrvatska udruga banaka (HUB) i Hrvatski registar obveza po kreditima (Hrok) u ponedjeljak su predstavili ESG platformu koja sadrži jedinstveni upitnik za prikupljanje i pružanje podataka o okolišnom, društvenom i korporativnom upravljanju.