23.05.2022 12:25
ZAGREB, 23. svibnja 2022. (Hina) - Crikvenička hotelijerska tvrtka Jadran očekuje ove sezone nastavak dobrih poslovnih rezultata, čemu će pridonijeti i ostvarenje investicijskih zahvata početih prije pandemije, ističe član Uprave Jadrana Ivan Safundžić, koji će s članom Uprave Miroslavom Pelkom voditi tu tvrtku nakon odlaska predsjednika Gorana Fabrisa. 
Naime, iz Jadrana su u ponedjeljak izvijestili da dosadašnji predsjednik Uprave Fabris odlazi s te pozicije nakon isteka četverogodišnjeg mandata, a tvrtku nastavljaju voditi članovi uprave Safundžić i Pelko, koji kao direktor preuzima i upravljanje Clubom Adriatic d.o.o. iz Baškog Polja, tvrtke koja posluje u sastavu Jadrana. Rezultat je to, kako navode, dogovora Nadzornog odbora tvrtke i menadžera (Fabrisa), koji je 2018. preuzeo rukovođenje Jadranom, nakon što su u vlasništvo crikveničke tvrtke stupila dva obvezna mirovinska fonda - PBZ Croatia osiguranje obvezni mirovinski fond i Erste obvezni mirovinski fond.

Fabris je u priopčenju istaknuo da je tvrtka u njegovom četverogodišnjem mandatu gotovo udvostručila prihode i pokrenula značajan investicijski ciklus na podizanju kvalitete smještajnih kapaciteta te uvođenju novih sadržaja za bolju konkurentnost. "Ponosni smo na postignute rezultate, a i unatoč otežanim uvjetima poslovanja u protekle dvije godine zbog epidemiološke situacije s koronom, koja je pogodila turističku industriju možda i najviše od svih djelatnosti, Jadran d.d. je postigao vrlo dobre poslovne rezultate", ocjena je Fabrisa. Iz Jadrana to potkrepljuju i rezultatima istraživanja i analize opatijskog Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvo te nekih konzultantskih tvrtki, prema kojima je grupacija Jadran 2021. nadmašila prihode iz rekordne 2019. za 24 posto, što tu tvrtku svrstava u red najuspješnijih domaće turističke industrije, posebno imajući u vidu da je većina drugih kompanija ostvarila prihode između 60 i 95 posto u odnosu na iznimno uspješnu 2019. godinu. "I financijska učinkovitost je bila na rekordnoj razini među domaćim tvrtkama u oba segmenta, prihodima i dobiti prije kamata i poreza. EBITDA je u odnosu na vrijeme od prije dvije godine u 2021. porasla za 14 posto, što je i najviše od svih konkurenata koji su lani zabilježili prosječno 6,1 posto", ističu iz Jadrana.

Safundžić poručuje da Jadran nastavlja s intenzivnim pripremama za glavnu turističku sezonu te vjeruju da će nastaviti trend dobrih poslovnih rezultata iz prijašnjih godina. "Tome će doprinijeti i ostvarenje investicijskih zahvata u mnogim našim objektima početih prije razdoblja epidemije koja nas je usporila u ostvarivanju zacrtanih ciljeva. Očekujemo dobre rezultate od sezone, bez obzira što se u bitku za turiste intenzivno uključuju i pripremaju i druge konkurentske zemlje", zaključio je Safundić.

slikaZAGREB, 16. travnja 2024. (Hina) - CIAK Grupa izvijestila je da je tvrtka u njezinu sastavu C.I.A.K. Auto d.o.o. Hrvatska u utorak potpisala transakciju preuzimanja dviju kompanija – ljubljanske Stahlgruber trgovine i banjalučkog Sim Impexa, članica LKQ Europe.

ZAGREB, 16. travnja 2024. (Hina) - Tročlani tim MediBoost u utorak je pobijedio na hrvatskom inovacijskom natjecanju za primjenu umjetne inteligencije u zdravstvu i medicini (AI4Health.Cro) te osvojio 5000 eura za aplikaciju koja predviđa ranu rehospitalizaciju, priopćio je Institut Ruđer Bošković.

ZAGREB, 16. travnja 2024. (Hina) - Uprava i Nadzorni odbor Končar - Distributivnih i specijalnih transformatora (D&ST) predložili su u utorak glavnoj skupštini donošenje odluke o rasporedu lanjske neto dobiti, pri čemu 16,23 milijuna u dividendu, čime bi predložena dividenda iznosila 31,75 eura po jednoj redovnoj i povlaštenoj dionici, što je za 131 posto više u odnosu na onu isplaćenu prethodne godine (13,74 eura), priopćeno je iz te kompanije.

ZAGREB, 15. travanj 2024. (Hina) - Hrvatska je u veljači bilježila najveći pad industrijske proizvodnje u EU na mjesečnoj razini, pokazalo je u ponedjeljak izvješće Eurostata, uz naznake stabilizacije u eurozoni i Uniji.

RIM, 15. travnja 2024. (Hina/Reuters) - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja otvorio je istragu protiv Ryanaira zbog moguće zlouporabe dominantnog položaja koja je nanijela "ozbiljnu i nepopravljivu" štetu putničkim agencijama, drugim prijevoznicima i putnicima, izvijestile su u ponedjeljak novine Il Messaggero.