20.05.2022 13:00
ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Tvrtka Iverpan koja se bavi prodajom materijala i proizvoda za izradu namještaja po mjeri i uređenje doma, u 2021. je ostvarila rast dobiti od 74 posto u odnosu na godinu prije te rast ukupnih prihoda za 24 posto, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.

Dobit prije oporezivanja u 2021. je veća za 74 posto u odnosu na 2020. godinu i iznosila je 7,1 milijun kuna, a ukupni su prihodi povećani za 24 posto, na 150 milijuna kuna. Zaradu je tvrtka najvećim dijelom uložila u proširenje proizvodnje i prodajnog prostora te digitalnu i zelenu tranziciju, navodi se u priopćenju. "Uložili smo u digitalizaciju i obnovu strojnog parka više od 20 milijuna kuna. Izgradili smo nešto više od 1.000 novih četvornih metara skladišnog prostora uz centralnu proizvodnju, a uz obnovu prodajnih prostora u centrima u Zagrebu, Varaždinu i Zadru, širimo se na još jednu jadransku destinaciju gradnjom novog centra", istaknuo je direktor Iverpana Mladen Jambrović. Također je dodao kako nastavljaju s ulaganjima u zelenu tranziciju te su nedavno potpisali ugovor za izgradnju solarne elektrane vrijedne oko 1,5 milijuna kuna. Uprava tvrtke, kako je kazao, jako je zadovoljna poslovnim rezultatima s obzirom na sve probleme s kojima se poduzetnici suočavaju u protekle dvije godine.

Kao najveće izazove u poslovanju koji su se nastavili i u ovoj godini izdvojili su poremećaj u lancu nabave, rast transportnih troškova i produljenje rokova. U takvim okolnostima, kako su naveli, teško je bilo što planirati dok s jedne strane postoji velika potražnja na tržištu, a s druge manjak sirovine. Situaciju je, kažu, dodatno pogoršao i rat u Ukrajini koja je bila veliki izvor sirovina za razne branše u Europi - u kemijskoj industriji, industriji papira, drvnoj industriji, industriji građevnog materijala itd. Kad je riječ o povećanju troškova poslovanja, iz Iverpana napominju kako su oni lani u prosjeku iznosili oko 22 posto. Samo za zaposlene povećanje troška bilo je 18 posto, odnosno oko 3,7 milijuna kuna više nego u 2020. godini. Tvrtka i ove godine u prva dva mjeseca bilježi rast prodaje i prometa i to otprilike 28 posto. Dijelom je to, kako navode, rezultat potaknut rastom cijena, ali dijelom i fizičkim obujmom prodaje.

TAJNO DRUŠTVOZAGREB, 18. travnja 2024. (Hina) - Kompanija Ericsson Nikola Tesla potpisala je nove ugovore  iz područja komunikacijskih mreža i digitalne transformacije društva vrijedne četiri milijuna eura, izvijestili su u četvrtak iz te kompanije.

ZAGREB, 18. travnja 2024. (Hina) - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) je zbog teške povrede Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom (ZNTP), kaznio TP Varaždin s 30.000 eura, izvijestili su u četvrtak iz te regulatorne agencije.

ZAGREB, 18. travnja 2024. (Hina) - Prodaja automobila u EU pala je u ožujku prvi puta od početka godine, a u Hrvatskoj je stagnirala, izvijestila je u četvrtak udruga proizvođača ACEA, ocijenivši da su uteg kupnji bili uskršnji praznici.

ZAGREB, 16. travnja 2024. (Hina) - CIAK Grupa izvijestila je da je tvrtka u njezinu sastavu C.I.A.K. Auto d.o.o. Hrvatska u utorak potpisala transakciju preuzimanja dviju kompanija – ljubljanske Stahlgruber trgovine i banjalučkog Sim Impexa, članica LKQ Europe.

ZAGREB, 16. travnja 2024. (Hina) - Tročlani tim MediBoost u utorak je pobijedio na hrvatskom inovacijskom natjecanju za primjenu umjetne inteligencije u zdravstvu i medicini (AI4Health.Cro) te osvojio 5000 eura za aplikaciju koja predviđa ranu rehospitalizaciju, priopćio je Institut Ruđer Bošković.