13.05.2022 10:24
ZAGREB, 12. svibnja 2022. (Hina) - Hrvatska gospdarska komora (HGK) u suradnji s finskom kompanijom Nokia uskoro pokreće 5G Akademiju, u sklopu koje će organizirati i 5G radionice za tvrtke, najavila je u četvrtak voditeljica Odjela za industriju HGK Tajana Kesić Šapić u sklopu zagrebačkog predavanja Nokijine stručnjakinje Leslie Shannon. 
Radionice za tvrtke o 5G-u održavat će se virtualno, a Kesić Šapić je istaknula da će polaznici saznati više o tome što 5G čini jedinstvenom mrežom u podršci procesu digitalizacije različitih gospodarskih grana i koji su temelji provedbe transformacije. "Radionice su namijenjene tvrtkama iz svih gospodarskih grana, a cilj je omogućiti im alate za provedbu uspješne digitalne transformacije u svojim poslovnim procesima", poručila je Šapić, najavljujući i prvu radionicu za 24. svibnja, na kojoj će predavači iz Nokije i HAKOM-a objasniti ključne prednosti 5G-a i razlike u odnosu na prethodne generacije mobilnih mreža. Povodom toga, iz HGK iznose i da je 5G tehnologija okosnica 4. industrijske revolucije te da i Hrvatskoj kao i drugdje u svijetu donosi "revolucionarne promjene" u mnogim sektorima, kao i da će, po procjenama, razvoj i implementacija 5G-a rezultirati s 2,3 milijuna novih poslova u zemljama EU, dok bi na globalnoj razini 5G trebao pridonijeti rastu globalnog BDP-a za 4 bilijuna američkih dolara do 2030.

Osvrnuvši se na predavanje globalne Nokijine stručnjakinje Leslie Shannon, koje je u četvrtak u zagrebačkom prostoru HUB365 okupilo poduzetnike iz raznih sektora, od IT-a i telekoma do energetike i obrazovanja, kao i iz državne uprave, iz HGK prenose da je naznačila važnost novih tehnologija, 5G-a, mrežnih arhitektura, vizualne analitike, upravljanja robotima i dronovima, AR/VR/XR-a te metaverzuma. "Prava 5G revolucija je stabilnost u povezanosti putem 5G mreže, koja je dovoljno stabilna i brza da može podržati napredne tehnološke procedure u pravom vremenu", poručila je Shannon.

ECOZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Financial Times je uvrstio Hrvatski Telekom (HT) i Valamar među europske klimatske lidere, izvijestili su u utorak iz te dvije kompanije.

ZAGREB, 24. svibnja 2022. (Hina) - Dionica autoceste A1 od čvora Ploče do čvora Karamatići danas od ponoći zatvorena je za sav promet radi uvođenja novog prometno-informacijskog sustava na ovoj autocesti, čime je počeo proces digitalizacije mreže autocesta kojom upravljaju Hrvatske autoceste, piše u utorak Jutarnji list. 

FRANKFURT, 24. svibnja 2022. (Hina/dpa) - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa podnio je zajedničku ponudu sa švicarskim brodogradilištima MSC za kupnju kontrolnog udjela u ITA Airwaysu, nasljedniku bivše talijanske zrakoplovne kompanije Alitalia.

ZAGREB, 23. svibnja 2022. (Hina) - Zbog uvođenja obveze ugradnje solara za proizvodnju struje u sve nove stambene zgrade, ionako visoka cijena novogradnje u Hrvatskoj dodatno će porasti, potvrđeno je iz više izvora u graditeljskoj branši, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

ZAGREB, 20. svibnja 2022. (Hina) - Otvoren je predstečajni postupak za Brodosplit d.d., potvrđeno je Hini u petak iz te kompanije.