22.10.2021 09:40
5G
ZAGREB, 21. listopada 2021. (Hina) - Hrvatski telekom (HT) predstavio je u četvrtak 5G+ tehnologiju, kojom je u "živoj mreži" postigao brzine do 4 Gbit/s, ali koja u komercijalno korištenje neće moći  još godinu-dvije zbog nedostatka adekvatnih uređaja i telefona. 
Napominjući da se 5G+ tek pojavljuje u Europi, te da je Hrvatska među prvim zemljama u kojoj se razvija, član Uprave HT-a i glavni direktor za tehniku i IT Boris Drilo istaknuo je da se ta tehnologija koristi već par godina u Americi, a da uređaji tj. pametni telefoni za nju postoje samo u Koreji. Podsjetivši kako su ovog ljeta kupili i frekvencijski spektar za 5G, objasnio je da se sada 5G većinom radi na spektrima od 700 Mhz i 3,6 GHz, dok su 5G+ implementirali na spektru od 26 GHz.„5G+ omogućava višegigabitne brzine, traži male a ne robusne bazne stanice koje se smještaju ciljano na određenom zatvorenom ili otvorenom prostoru, poput stadiona ili trgovačkih centara, gdje ima puno ljudi i potrebna je mreža velikog kapaciteta i brzina”, kazao je Drilo. Važnim je istaknuo što se s tom tehnologijom sadašnja latencija (odaziv mreže) na 4G i 5G od 20 ms (milisekundi) spušta na 10 ms, što je ocijenio jako brzim, i što uz pouzdanost mreže može puno značiti za mnoge sektore, primjerice promet, električne automobile i punionice odnosno za razvoj tržišta e-mobilnosti. To uključuje brojne mogućnosti, od boljeg i bržeg povezivanja električnih automobila, proizvođača i servisnih centara, do pametnih semafora, parkinga i e-punionica, kojih je trenutno u Hrvatskoj, po riječima voditelja projekata e-mobilnosti u HT-u Dina Novosela, dostupnih 600.Od toga, s pola njih upravlja HT, što je za sadašnjih oko 2.000 električnih automobila u Hrvatskoj u redu, ali će se to svakako trebati povećavati s obzirom na trendove u automobilskoj industriji.

No, i on i Drilo, kao i direktor tvrtke Business Comp. Systems Goran Ježić poručili su i da treba biti „5G realist” i ne očekivati da će dolazak 5G-a sve ubrzati i riješiti, jer za to ipak treba više vremena, ponegdje i više razumijevanja i politike i korisnika, ali ono što je sigurno, kako se slažu, ta budućnost dolazi i nije baš predaleko, pa ni za Hrvatsku. O stanju sa sadašnjošću 5G-a, iz HT-a su kazali da vide rast korištenja, te da trenutno imaju na mreži oko 100 tisuća 5G telefona.

Farmaceutska industrijaZAGREB, 27. ožujka 2024. (Hina) - Hrvatska farmaceutska industrija, uz regulatornu podršku, može zauzeti važno mjesto na europskoj razini i pružiti veću sigurnost u opskrbi lijekovima, istaknuto je u srijedu na konferenciji posvećenoj održivosti domaće industrije generičkih i biosličnih lijekova.

BRUXELLES, 27. ožujka 2024. (Hina) - Kohezijska politika Europske unije pridonijet će rastu hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za osam posto do kraja 2030. godine, objavila je u srijedu Komisija u svom izvješću o koheziji.

FRANKFURT, 27. ožujka 2024. (Hina/dpa) - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa i moćni sindikat Verdi postigli su sporazum o plaćama i uvjetima rada te je u posljednji tren izbjegnut štrajk uoči Uskrsa.

ZAGREB, 26. ožujka 2024. (Hina) - Rimac Energy, koji se bavi naprednim sustavima za pohranu energije iz baterija (BESS), izvijestio je u utorak da je otvorio novi pogon od 1.850 četvornih metara u Witneyu, u britanskoj pokrajini Oxfordshire, za smještaj svog brzorastućeg tima u Ujedinjenom Kraljevstvu.

ZAGREB, 26. ožujka 2024. (Hina) - Tvrtka Flexway Adriatic sa sjedištem u Zagrebu, u vlasništvu Flexwaya DMCC iz Ujedinjenih Arapskih Emirata izvijestila je danas o nastanku obveze za preuzimanjem požeške konditorske industrije Zvečevo, nakon što je kupnjom od Zdravka Alvira stekla 213.167 redovnih dionica serije A i 74.562 redovne dionice serije B, što predstavlja 75,25 posto temeljnog kapitala.