12.10.2021 09:25
dionice
ZAGREB, 12. listopada 2021. (Hina) – Na Zagrebačkoj se burzi u utorak očekuje mirno trgovanje, kao i dan prije, dok se čekaju vijesti koje bi mogle značajnije pokrenuti tržište, pa bi Crobexi mogli stagnirati, nakon jučerašnjeg blagog rasta.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa. Crobex indeks ojačao je jučer 0,4 posto, na 2.042 boda, a Crobex10 za 0,04 posto, na 1.243 boda. Tako se Crobex i dalje kreće na najvišim razinama od veljače prošle godine, a Crobex10 blizu najviše razine od ožujka 2017.Jučer su svi sektorski indeksi zabilježili rast, a najviše je, 3,9 posto porastao građevinski sektor, a slijedio je Crobextransport s rastom od gotovo 3 posto. Redovni promet dionicama iznosio je 9,1 milijun kuna, što je 3,2 milijuna kuna više nego u petak.„Domaće tržište posljednjih dana uglavnom ne slijedi globalni sentiment, pa je tako Crobex i u novom tjednu nastavio pozitivna kretanja. Zasad nema vijesti koje bi potaknule značajniju reakciju investitora te bismo mogli reći da se radi o zatišju uoči početka sezone objava krajem listopada”, kaže Ana Turudić, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria (RBA).

Najveći promet, 2,8 milijuna kuna, ostvaren je jučer dionicom HT-a, pri čemu joj je cijena pala 1,32 posto, na 187,50 kuna. Promet veći od milijun kuna ostvaren je i dionicom Atlantske plovidbe, a cijena joj je porasla 1,44 posto, na 564 kune. Slijedila je dionica Valamar Riviere, s prometom od 850 tisuća kuna, pri čemu je poskupila 0,63 posto, na 31,80 kuna. Promet veći od pola milijuna kuna ostvaren je s još tri izdanja. Pritom je cijena dionice Zagrebačke banke porasla 1,2 posto, na 67 kuna, a Ericssona Nikole Tesle 0,86 posto, na 1.750 kuna. Dionica Podravke pojeftinila je, pak, 0,95 posto, na 628 kuna. Dionicom Instituta IGH ostvaren je, pak, promet od 128 tisuća kuna, a cijena joj je porasla za 7,27 posto, na 118 kuna te je bila najveća dobitnica među likvidnijim dionicama. Jučer se na domaćem tržištu kapitala trgovalo s ukupno 41 dionicom, pri čemu je cijena njih 26 porasla, osam pala, a sedam stagnirala.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer blago porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,72, a pariški CAC 0,16 posto. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,05 posto. „Tjedan je na europskim tržištima započeo bez većih pomaka indeksa. Ipak, prevladao je negativan sentiment zbog rastuće inflacije. Danas se očekuje otvaranje trgovanja na inozemnim burzama s negativnim predznakom, s obzirom na nepovoljne makroekonomske pokazatelje i rastuće cijene nafte. Nove smjernice investitorima dat će i početak sezone objava tromjesečnih izvješća kompanija u SAD-u, a tradicionalno prve su na rasporedu kompanije iz financijskog sektora”, kaže Ana Turudić.

5GZAGREB, 21. listopada 2021. (Hina) - Hrvatski telekom (HT) predstavio je u četvrtak 5G+ tehnologiju, kojom je u "živoj mreži" postigao brzine do 4 Gbit/s, ali koja u komercijalno korištenje neće moći  još godinu-dvije zbog nedostatka adekvatnih uređaja i telefona. 

ZAGREB, 21. listopada 2021. (Hina) - Građani za štednju u prosjeku mjesečno izdvajaju 549 kuna, što je 70 kuna ili 15 posto više nego lani, pokazuje istraživanje o navikama štednje u Hrvatskoj predstavljeno u četvrtak, koje je u srpnju i kolovozu 2021. provela agencija IMAS. 

VODNJAN, 21. listopada 2021. (Hina) - Infobip, globalna cloud komunikacijska platforma i vodeća IT kompanija u regiji, ocijenjena je kao najbolji pružatelj usluga u CPaaS (Communications Platform-as-a-Service) segmentu, po istraživanju nezavisne britanske analitičke kuće Juniper Research, priopćeno je u petak. 

TOKYO, 21. listopada 2021. (Hina/Reuters) – Na azijskim se burzama u četvrtak trguje oprezno jer ulagače zabrinjava situacija na kineskom tržištu nekretnina, dok podršku burzama pruža jučerašnji rast Wall Streeta.

LONDON, 20. listopada 2021. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 84 dolara nakon što je Kina signalizirala intervenciju u cijene ugljena kako bi osigurala opskrbu strujom i toplinskom energijom, što bi ublažilo potražnju za mazutom i dizelom.