08.10.2021 13:13
dionice
LONDON, 8. listopada 2021. (Hina/Reuters) – Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica blago porasle, drugi dan zaredom, no trguje se oprezno jer ulagači nisu voljni znatnije riskirati uoči izvješća o zapošljavanju u SAD-u, koje obično znatno utječe na smjer tržišta. 
STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,1 posto. Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,30 posto, na 7.098 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,05 posto, na 15.259 bodova, a pariški CAC 0,20 posto, na 6.613 bodova. I na većini azijskih burzi cijene su dionica porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 0,1 posto i na putu dobitaka u ovom tjednu od 0,6 posto. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao oko 1,7 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Australiji i Šangaju porasle između 0,3 i 1,1 posto. U Južnoj Koreji su, pak, blago pale.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu treći dan zaredom, što se zahvaljuje dogovoru između demokratskih i republikanskih zastupnika u američkom Kongresu o privremenom povećanju plafona državnog zaduživanja. Taj plafon određen je na 28.400 milijardi dolara, a dogovoreno je da će se do prosinca povećati za 480 milijardi dolara. O tome se još treba glasati u Kongresu, no po svemu sudeći, zasad je izbjegnut kolaps saveznih financija. „Tržište je poraslo zahvaljujući blagom pomaku Washingtona prema racionalnom rješenju koje omogućuje vlastima da mogu plaćati svoje račune, ispisati neke čekove”, kaže Kim Forrest, direktorica u tvrtki Bokeh Capital Partners.

Na burzi u Šangaju cijene su dionica porasle prvog dana trgovanja nakon praznika od gotovo tjedan dana, što se zahvaljuje podacima o jačanju aktivnosti u kineskom uslužnom sektoru u rujnu. Posljednjih su mjeseci kineske burze bile pod pritiskom zbog uvođenja strože regulacije u nekoliko sektora, problema Evergrandea na tržištu nekretnina, ali i nedostatka električne struje u nekim regijama. Unatoč današnjem rastu šangajske burze, ulagači su oprezni i ne žele previše riskirati uoči objave izvješća o zapošljavanju u SAD-u u rujnu. Analitičari u anketi Dow Jonesa procjenjuju da je broj zaposlenih porastao za 500.000, nakon što je mjesec dana prije povećan za 235.000.No, kako se poboljšava situacija na tržištu rada i kako se inflacija kreće na povišenim razinama, očekuje se da će američka središnja banka uskoro početi smanjivati poticaje gospodarstvu. „Moguće je da podaci budu slabiji od očekivanja, no trebao bi biti veliki podbačaj da bi se Fed predomislio. Očekujemo da će u studenome najaviti smanjivanje iznosa za kupnju državnih obveznica. Budu li podaci o zapošljavanju doista snažni, dolar bi mogao ojačati jer bi to značilo da bi Fed mogao reagirati odmah”, pišu analitičari CBA u osvrtu na situaciju na tržištima.

5GZAGREB, 21. listopada 2021. (Hina) - Hrvatski telekom (HT) predstavio je u četvrtak 5G+ tehnologiju, kojom je u "živoj mreži" postigao brzine do 4 Gbit/s, ali koja u komercijalno korištenje neće moći  još godinu-dvije zbog nedostatka adekvatnih uređaja i telefona. 

ZAGREB, 21. listopada 2021. (Hina) - Građani za štednju u prosjeku mjesečno izdvajaju 549 kuna, što je 70 kuna ili 15 posto više nego lani, pokazuje istraživanje o navikama štednje u Hrvatskoj predstavljeno u četvrtak, koje je u srpnju i kolovozu 2021. provela agencija IMAS. 

VODNJAN, 21. listopada 2021. (Hina) - Infobip, globalna cloud komunikacijska platforma i vodeća IT kompanija u regiji, ocijenjena je kao najbolji pružatelj usluga u CPaaS (Communications Platform-as-a-Service) segmentu, po istraživanju nezavisne britanske analitičke kuće Juniper Research, priopćeno je u petak. 

TOKYO, 21. listopada 2021. (Hina/Reuters) – Na azijskim se burzama u četvrtak trguje oprezno jer ulagače zabrinjava situacija na kineskom tržištu nekretnina, dok podršku burzama pruža jučerašnji rast Wall Streeta.

LONDON, 20. listopada 2021. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 84 dolara nakon što je Kina signalizirala intervenciju u cijene ugljena kako bi osigurala opskrbu strujom i toplinskom energijom, što bi ublažilo potražnju za mazutom i dizelom.