17.09.2021 07:40
Maraska
ZAGREB, 16. rujna 2021. (Hina) - Stanić Beverages, tvrtka u vlasništvu Stanić Grupe, potpisala je sa Saponijom i Koestlinom, članicama Mepas grupe, kupoprodajni ugovor o kupnji Maraske, objavili su u četvrtak iz tih tvrtki ne navodeći vrijednost transakcije.

Stanić Beverages postat će novi vlasnik 98,25 posto dionica Maraske, pri čemu  45,3 posto dionica kupuje od Koestlina, a 52,90 posto od Saponije, navodi se u priopćenju Stanić Grupe. Također, objavit će i obvezujuću javnu ponudu za otkup svih dionica nakon završetka transakcije sa Saponijom i Koestlinom.

Nakon odobrenja Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), Stanić Beverages postat će novi većinski vlasnik Maraske. U priopćenju se prenosi izjava vlasnika i predsjednika Uprave Stanić Grupe Svjetlana Stanića koji je podsjetio da je proces preuzimanja Maraske počeo 2020., no zbog pandemije bolesti covid-19 bio je usporen. "Drago nam je što smo upravo pri završetku kupovine dionica Maraske i što ćemo potkraj 2021. godine postati novi vlasnici jedne od najstarijih kompanija u Hrvatskoj", istaknuo je te dodao kako Maraska Zadar ima bogatu povijest te još važnije, svijetlu budućnost. "Vjerujemo da će sinergija Stanić Beveragesa i Maraske rezultirati vrhunskim proizvodima u svim kategorijama, koji će kreirati nove trendove na tržištu. Cilj nam je odgovoriti na zahtjevne želje i potrebe domaćih i inozemnih potrošača te u sinergiji moći ponuditi bolje uvjete prema tržištu i povoljnije proizvode potrošačima", naveo je Stanić.

Iz Saponije su danas također izvijestili da su sa tvrtkom Stanić Beverages sklopili ugovor o kupoprodaji dionica. Riječ je o prodaji 755.165 redovnih dionica Maraske u vlasništvu Saponije, a taj iznos dionica predstavlja 52,90 posto temeljnog kapitala Maraske. "Navedenim ugovorom o kupoprodaji dionica utvrđeno je da će se prijenos dionica na kupca Stanić Beverages obaviti najkasnije do 31. siječnja 2022. godine kada se ispune ugovoreni prethodni uvjeti", navodi se u priopćenju Saponije.

Inače, Stanić Beverages je proizvođač sokova u Hrvatskoj te vlasnik dviju tvornica u Hrvatskoj i BiH, zajedničkog kapaciteta od 150 milijuna litara godišnje. Uzdanica Stanić Beveragesa je brand Juicy, a kupnjom Maraske Stanić Beverages širi svoje proizvodne kapacitete i ulazi u novi segment jakih alkoholnih pića, u kojem vidi priliku za rast i razvoj, navodi se u priopćenju.

Farmaceutska industrijaZAGREB, 27. ožujka 2024. (Hina) - Hrvatska farmaceutska industrija, uz regulatornu podršku, može zauzeti važno mjesto na europskoj razini i pružiti veću sigurnost u opskrbi lijekovima, istaknuto je u srijedu na konferenciji posvećenoj održivosti domaće industrije generičkih i biosličnih lijekova.

BRUXELLES, 27. ožujka 2024. (Hina) - Kohezijska politika Europske unije pridonijet će rastu hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za osam posto do kraja 2030. godine, objavila je u srijedu Komisija u svom izvješću o koheziji.

FRANKFURT, 27. ožujka 2024. (Hina/dpa) - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa i moćni sindikat Verdi postigli su sporazum o plaćama i uvjetima rada te je u posljednji tren izbjegnut štrajk uoči Uskrsa.

ZAGREB, 26. ožujka 2024. (Hina) - Rimac Energy, koji se bavi naprednim sustavima za pohranu energije iz baterija (BESS), izvijestio je u utorak da je otvorio novi pogon od 1.850 četvornih metara u Witneyu, u britanskoj pokrajini Oxfordshire, za smještaj svog brzorastućeg tima u Ujedinjenom Kraljevstvu.

ZAGREB, 26. ožujka 2024. (Hina) - Tvrtka Flexway Adriatic sa sjedištem u Zagrebu, u vlasništvu Flexwaya DMCC iz Ujedinjenih Arapskih Emirata izvijestila je danas o nastanku obveze za preuzimanjem požeške konditorske industrije Zvečevo, nakon što je kupnjom od Zdravka Alvira stekla 213.167 redovnih dionica serije A i 74.562 redovne dionice serije B, što predstavlja 75,25 posto temeljnog kapitala.