17.09.2021 07:35
ZAGREB, 16. rujna 2021. (Hina) - Telekom Telemach Hrvatska s vlasnikom United Grupom u Hrvatsku ulaže 1,7 milijardi kuna u najmoderniju 10 gigabitnu optičku mrežu iduće generacije, u mobilnu 5G mrežu, raširenost po cijeloj Hrvatskoj, snažno zapošljavanje i razne usluge, istaknuto je u četvrtak na konferenciji za medije tog telekoma.

"Imamo izvrstan tim ljudi s puno znanja, kao i sredstva da sve što planiramo i ostvarimo, a cilj svih ulaganja i aktivnosti je imati najbolje korisničko iskustvo u Hrvatskoj", rekao je predsjednik Uprave Telemach Hrvatska (i Telemacha Slovenia) Adrian Ježina. Zadnjih godinu dana, otkako je United Grupa preuzela Telemach Hrvatska (tj. bivši Tele2), ocijenio je "vrlo dinamičnim".

"Gradimo budućnost s puno ulaganja i u fiksnu i u mobilnu mrežu, a u Hrvatsko smo došli postati lider u mnogim poljima, što će se i pokazati u idućim mjesecima i godinama. Ulaganja prati porast broja zaposlenih", kazao Ježina, uz brojke kako je u Telemachu 618 zaposlenih, naspram njih 422 u 2020. godini. O gradnji optičke 10 giga mreže, kako ju nazivaju, Ježina je rekao kako je to trenutno najnaprednija brodaband (širokopojasna) tehnologija te da je Telemach jedini u ovom dijelu svijeta koji počinje graditi, objasnivši da se uz to dolazi do velikih brzina od 8 do 9 gigabita, uz latenciju (odaziv mreže) manja od jedne milisekunde.

"To je velika prednost takve mreže i značit će puno za primjenu u raznim industrijama, a tu mrežu smo već počeli graditi te s njom već pokivamo oko 12.000 domaćinstava u Novom Zagrebu, dok bi ih do kraja godina u cijelom Zagrebu moglo biti oko 50.000, a do kraja iduće godine i u drugim gradovima s ukupno oko 170.000 kućanstava. U idućim godinama time želimo doći do pola milijuna kućanstava", najavio je Ježina. Očekuje da će to pomaknuti Hrvatsku naprijed na digitalnoj karti Europe, kao i da će Zagreb biti i prvi grad u regiji, a i šire u Europi, s takvom 10 giga mrežom.

Spomenuo je i suradnju s jednom austrijskom tvrtkom u ponudi platforme EON u Hrvatskoj od ove godine, koja kao usluga, kako je rekao, spaja fiksnu i mobilnu mrežu i predstavlja "sigurno jedan od najvećih kataloga za gledanje".

Oko mobilne 5G mreže podsjetio je da je Telemach Hrvatska na frekvencijskoj dražbi ovog ljeta kupio udjel za sve koliko im je potrebno, a već su u rad pustili bazne 5G stanice u Osijeku i Novom Zagrebu s velikim brzinama."Radimo na 5G mreži, a uz to i nadograđujemo postojeće mreže jer je još uvijek u Hrvatskoj više od 90 posto mobilnih telefona koji nemaju 5G. Nakon Osijeka i Novog Zagreba, planiramo 5G proširiti i na cijeli Zagreb pa i druge gradove pred ljeto 2022. godine", kazao je Ježina.

Odgovarajući na upite novinara, rekao je da je Telemach Hrvatska prešao brojku od milijun korisnika, da rastu "jako dobro i prodajemo paketa više nego do sada, u čemu imamo i najveći tržišni udjel", pri čemu nije rekao koliki. Za Optimu telekom, kojeg je ovog ljeta također preuzeo Telemach Hrvatska, Ježina je kratko objasnio da ima nekoliko preduvjeta za daljnju realizaciju, pri čemu čekaju i izmjene zakona ove jeseni u Saboru, nakon čega se ide još na Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) i tada bi mogla ići i ponuda za preuzimanje preostalih dionica od malih dioničara. "To sve može biti jako brzo, u par mjeseci, a može biti i dulje", zaključio je Ježina.

TAJNO DRUŠTVOZAGREB, 18. travnja 2024. (Hina) - Kompanija Ericsson Nikola Tesla potpisala je nove ugovore  iz područja komunikacijskih mreža i digitalne transformacije društva vrijedne četiri milijuna eura, izvijestili su u četvrtak iz te kompanije.

ZAGREB, 18. travnja 2024. (Hina) - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) je zbog teške povrede Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom (ZNTP), kaznio TP Varaždin s 30.000 eura, izvijestili su u četvrtak iz te regulatorne agencije.

ZAGREB, 18. travnja 2024. (Hina) - Prodaja automobila u EU pala je u ožujku prvi puta od početka godine, a u Hrvatskoj je stagnirala, izvijestila je u četvrtak udruga proizvođača ACEA, ocijenivši da su uteg kupnji bili uskršnji praznici.

ZAGREB, 16. travnja 2024. (Hina) - CIAK Grupa izvijestila je da je tvrtka u njezinu sastavu C.I.A.K. Auto d.o.o. Hrvatska u utorak potpisala transakciju preuzimanja dviju kompanija – ljubljanske Stahlgruber trgovine i banjalučkog Sim Impexa, članica LKQ Europe.

ZAGREB, 16. travnja 2024. (Hina) - Tročlani tim MediBoost u utorak je pobijedio na hrvatskom inovacijskom natjecanju za primjenu umjetne inteligencije u zdravstvu i medicini (AI4Health.Cro) te osvojio 5000 eura za aplikaciju koja predviđa ranu rehospitalizaciju, priopćio je Institut Ruđer Bošković.