16.09.2021 09:20
ZAGREB, 16. rujna 2021. (Hina) – Na Zagrebačkoj se burzi u četvrtak očekuje mirno trgovanje, kao i prethodnih dana, jer nema značajnijih vijesti iz kompanija koje bi potaknule ulagače, pa bi Crobex indeks mogao nastaviti stagnirati.
Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa.Crobex indeks u srijedu je oslabio 0,12 posto, na 1.969 bodova, a Crobex10 za 0,1 posto, na 1,.03 boda. Među sektorskim indeksima najviše je pao transportni, za 1,86 posto, dok je najviše porastao građevinski, za 0,18 posto. Redovni promet dionicama iznosio je svega 4,9 milijuna kuna, što je 3,7 milijuna manje nego dan ranije. „Jučer su glavni dionički indeksi na ZSE blago korigirani. Miran trgovinski dan rezultirao je s 5,6 milijuna kuna ukupnog burzovnog prometa, a jedini 'milijunaš' bio je HT”, kaže Mišo Kalajžić, voditelj brokerskog poslovanja u OTP banci.

Dionicom HT-a jučer je ostvaren promet od 1,45 milijuna kuna, a cijena joj je pritom oslabila 0,26 posto, na 189,5 kuna. Po likvidnosti je slijedila dionica Zagrebačka banka, kojom je ostvareno 625 tisuća kuna prometa, uz rast cijene za 0,32 posto, na 62 kune. Nešto veći promet ostvaren je bio i povlaštenom dionicom Adrisa, 369 tisuća kuna, a cijena joj je porasla 0,24 posto, na 418 kuna.

Među likvidnijim izdanjima, najviše je pala cijena dionice Jadroplova, za 6,11 posto, na 61,5 kuna, dok je najviše porasla cijena dionice Adriatic osiguranja, za 1,32 posto, na 4.600 kuna. Na domaćem tržištu kapitala jučer se trgovalo s ukupno 37 dionica, pri čemu je cijena njih 12 porasla, 15 pala, a 10 stagnirala.

„Za danas predviđamo daljnju stagnaciju dioničkih indeksa, uz uobičajeno nisku razinu trgovinskog prometa”, kaže Mišo Kalajžić.I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,25 posto, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,68, a pariški CAC 1,04 posto. „Oprez ulagača najvećim dijelom je izazvan strahom od usporavanja oporavka globalnog gospodarstva. Tako je u Kini, kao drugoj najjačoj svjetskoj ekonomiji, objavljen slabiji od očekivanja rast prometa maloprodaje, a i industrijska proizvodnja pokazuje znakove usporavanja”, kaže Mišo Kalajžić.

A na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle. Dow Jones ojačao je 0,68 posto,dok je S&P 500 porastao 0,85, a Nasdaq indeks 0,82 posto.„Pozitivnom sentimentu na tržištu pridonijeli su pojedini gospodarski podaci, koji ukazuju da bi inflacija, iako još uvijek visoka, trebala ostati pod kontrolom, kako je Fed ranije najavljivao. Ipak, najveća podrška tržištima bio je jučerašnji snažan rast cijene sirove nafte. Razlog rasta se našao u značajnom padu zaliha nafte u SAD-u, što je posljedično dionice energetskog sektora gurnulo u plus”, objašnjava Mišo Kalajžić.

TAJNO DRUŠTVOZAGREB, 18. travnja 2024. (Hina) - Kompanija Ericsson Nikola Tesla potpisala je nove ugovore  iz područja komunikacijskih mreža i digitalne transformacije društva vrijedne četiri milijuna eura, izvijestili su u četvrtak iz te kompanije.

ZAGREB, 18. travnja 2024. (Hina) - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) je zbog teške povrede Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom (ZNTP), kaznio TP Varaždin s 30.000 eura, izvijestili su u četvrtak iz te regulatorne agencije.

ZAGREB, 18. travnja 2024. (Hina) - Prodaja automobila u EU pala je u ožujku prvi puta od početka godine, a u Hrvatskoj je stagnirala, izvijestila je u četvrtak udruga proizvođača ACEA, ocijenivši da su uteg kupnji bili uskršnji praznici.

ZAGREB, 16. travnja 2024. (Hina) - CIAK Grupa izvijestila je da je tvrtka u njezinu sastavu C.I.A.K. Auto d.o.o. Hrvatska u utorak potpisala transakciju preuzimanja dviju kompanija – ljubljanske Stahlgruber trgovine i banjalučkog Sim Impexa, članica LKQ Europe.

ZAGREB, 16. travnja 2024. (Hina) - Tročlani tim MediBoost u utorak je pobijedio na hrvatskom inovacijskom natjecanju za primjenu umjetne inteligencije u zdravstvu i medicini (AI4Health.Cro) te osvojio 5000 eura za aplikaciju koja predviđa ranu rehospitalizaciju, priopćio je Institut Ruđer Bošković.