21.07.2021 10:09
TRAKTOR
ZAGREB, 21. srpnja 2021. (Hina) - Štete u poljoprivredi uzrokovane elementarnim nepogodama u Hrvatskoj su od početka godine premašile 600 milijuna kuna, zbog čega se očekuje rast cijena i veliki financijski pritisak na poljoprivrednike, upozorila je u srijedu Hrvatska poljoprivredna komora (HPK).
Komora je podatak o štetama iznijela u priopćenju o jučerašnjem radnom sastanku predstavnika Odbora za voće i Odbora za povrće HPK i kolega iz Copa-Cogece, krovnog udruženja EU poljoprivrednika, s predstavnicima Europske komisije, a na kojem se razgovaralo o razmjerima šteta u sektoru zbog različitih elementarnih nepogoda koje su pogodile proizvodnju voća i povrća tijekom godine. Voćari i proizvođači povrća iz EU zemalja razmijenili su iskustva te izrazili zabrinutost zbog šteta nastalih od mraza, tuča, poplava, a u slučaju Hrvatske i šteta koje su potresi nanijeli proizvođačima voća i povrća. Predstavnici HPK prenijeli su i informaciju o procjeni šteta zbog elementarnih nepogoda u Hrvatskoj od početka godine, a koje premašuju 600 milijuna kuna. Riječ je uglavnom o štetama od suše, poplava, tuče, kiše koja se smrzava i mraza. "Klimatske promjene očito sve više utječu na naš sektor zbog čega su proizvođači voća i povrća u EU zabrinuti te očekuju da EK ubrza mehanizme i alate kojima bi se mogla izdvojiti pomoć za ove proizvodnje, koje su pod snažnim udarom klimatskih promjena", ističe u priopćenju predsjednik Odbora za voćarstvo HPK Branimir Markota. Napominje kako je to u Hrvatskoj bilo vidljivo proljetos s mrazovima, koji se u pravilu javljaju svake godine, a proteklih dana zabilježene su i druge elementarne nepogode zbog obilnih kiša i olujnog nevremena. "Zbog svih ovih čimbenika očekuje se daljnji rast cijena voća i povrća, kao i veliki financijski pritisak na poljoprivrednike", upozorio je Markota.

Iz HPK u priopćenju prenose kako je zbog štete uzrokovanih mrazom tijekom proljeća Copa-Cogeca uputila i pismo EK, ali još uvijek nisu na njega dobili odgovor. Iz te su organizacije EU poljoprivrednika izvijestili da su pojedine proizvođačke organizacije i zadruge duboko pogođene i vide negativan utjecaj na stabilnost njihova financiranja. Copa-Cogeca traži i razgovor s EK o mogućim načinima pružanja podrške. "Osim mraza i drugih nepogoda, sve veći utjecaj na proizvodnju voća i povrća imaju i štetnici. Ipak, ono što posebno brine je što se na tržištu i dalje osjećaju negativni utjecaji uzrokovani pandemijom covida-19, prije svega smanjena potrošnja zbog pada turizma i ugostiteljstva, ali i viškovi voća koji se na tržištu pojavljuju po dampinškim cijenama na koje je teško odgovoriti i nemoguće im je konkurirati", istaknuo je Markota. Voćari u EU smatraju kako je važno uvođenje mehanizama kojima će se osigurati odgovarajuća financijska potpora, osobito jer postoji sve veća bojazan da bi osiguravajuće kuće mogle početi odustajati od osiguranja zbog visoke pojavnosti prirodnih nepogoda, zaključuje se u priopćenju HPK.

RASTZAGREB, 22. srpnja 2021. (Hina) - Osječka Saponia je u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila 20,6 milijuna kuna neto dobiti, što je 93 posto veća dobit nego u istom razdoblju lani kada je iznosila 10,6 milijun kuna, podaci su iz nekonsolidiranog financijskog izvješća tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi. 

ZAGREB, 22. srpnja 2021. (Hina) - Neto dobit grupe Podravka u prvom je polugodištu ove godine dosegnula 197,6 milijuna kuna, što je 22,3 posto više u odnosu na isto razdoblje lani, objavili su u četvrtak iz te kompanije. 

ATLANTA, 22. srpnja 2021. (Hina/Reuters) - Američki prehrambeni div Coca-Cola izvijestio je o snažnom rastu prihoda i dobiti u drugom tromjesečju zahvaljujući oporavku potražnje paralelno ublažavanju mjera suzbijanja pandemije koronavirusa i cijepljenju građana protiv covida 19.

ZAGREB, 21. srpnja 2021. (Hina) - Hrvatski poduzetnici lani su poslovali s konsolidiranom neto dobiti od gotovo 21 milijarde kuna, što je za 34,3 posto manje nego u 2019. godini, pokazuju u srijedu objavljeni podatci Financijske agencije (Fina).

LOS GATOS, 21. srpnja 2021. (Hina/Reuters) - Streaming platforma Netflix planira veća ulaganja u video igrice budući da očekuje slabiji rast broja pretplatnika na uslugu streaminga zbog sve konkurencije i ukidanja pandemijskih ograničenja koja su držala ljude kod kuće.