21.07.2021 09:49
ZURICH, 20. srpnja 2021. (Hina/Reuters) - Švicarski inženjerski div Asea Brown Boveri (ABB) najavio je u utorak kupnju španjolskog proizvođača robota ASTI Mobile Robotics kojom želi proširiti poslovanje s robotima na opremu za industrijske pogone.
Automobilski sektor najveći je klijent ABB-ovog poslovanja s robotima, ali trenutno je u krizi zbog nestašice poluvodiča, pa se švicarska kompanija odlučila okrenuti drugim sektorima. U utorak su objavili da će kupiti španjolski ASTI, proizvođača autonomnih mobilnih robota (AMR), koji se slobodno kreću po tvorničkim halama brzinom do dva metra u sekundi i ne zahtijevaju instalaciju posebnih staza. Financijski uvjeti transakcije nisu objavljeni. ASTI-jevi roboti mogu vući i premještati kutije i dostavljati palete s korisnim teretom težine do 2.000 kilograma. "AMR-ovi su fleksibilni roboti nove generacije. Oprema su tvornice budućnosti", rekao je predsjednik ABB-ovog odjela za robote Sami Atiya."U doba internetske trgovine i 24-satne dostave iz logističkih centara mnoge tvrtke jednostavno ne bi mogle poslovati bez takvih strojeva", istaknula je izvršna direktorica španjolske tvrtke Veronica Pascual Boe.

Prema ABB-u, globalno tržište AMR-a raste oko 20 posto godišnje i do 2025. trebalo bi dosegnuti vrijednost od 14 milijardi dolara. "Cilj nam je rasti brže od tržišta", rekao je Atiya, dodajući da ABB možda neće stati na kupnji španjolske tvrtke. ASTI zapošljava 300 radnika, a od 2015 prihod mu raste 30 posto godišnje. Ove bi godine trebao dosegnuti 50 milijuna dolara. Klijenti su mu kompanije poput Nestlea, L’Oreala i Procter & Gamblea.

RASTZAGREB, 22. srpnja 2021. (Hina) - Osječka Saponia je u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila 20,6 milijuna kuna neto dobiti, što je 93 posto veća dobit nego u istom razdoblju lani kada je iznosila 10,6 milijun kuna, podaci su iz nekonsolidiranog financijskog izvješća tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi. 

ZAGREB, 22. srpnja 2021. (Hina) - Neto dobit grupe Podravka u prvom je polugodištu ove godine dosegnula 197,6 milijuna kuna, što je 22,3 posto više u odnosu na isto razdoblje lani, objavili su u četvrtak iz te kompanije. 

ATLANTA, 22. srpnja 2021. (Hina/Reuters) - Američki prehrambeni div Coca-Cola izvijestio je o snažnom rastu prihoda i dobiti u drugom tromjesečju zahvaljujući oporavku potražnje paralelno ublažavanju mjera suzbijanja pandemije koronavirusa i cijepljenju građana protiv covida 19.

ZAGREB, 21. srpnja 2021. (Hina) - Hrvatski poduzetnici lani su poslovali s konsolidiranom neto dobiti od gotovo 21 milijarde kuna, što je za 34,3 posto manje nego u 2019. godini, pokazuju u srijedu objavljeni podatci Financijske agencije (Fina).

LOS GATOS, 21. srpnja 2021. (Hina/Reuters) - Streaming platforma Netflix planira veća ulaganja u video igrice budući da očekuje slabiji rast broja pretplatnika na uslugu streaminga zbog sve konkurencije i ukidanja pandemijskih ograničenja koja su držala ljude kod kuće.