19.07.2021 10:27
LONDON, 19. srpnja 2021. (Hina/Reuters) – Na europskim su burzama u ponedjeljak ujutro indeksi pali, što je ponajviše posljedica pada cijena dionica u turističkom sektoru, koji je pod pritiskom zbog širenja delta varijante koronavirusa.
STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 1,2 posto i skliznuo na najnižu razinu u dva tjedna. Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 1,20 posto, na 6.922 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,10 posto, na 15.372 boda, a pariški CAC 1,15 posto, na 6.380 bodova. Najviše su jutros pale cijene dionica u turističkom sektoru, u prosjeku 2,3 posto, jer bi širenje delta varijante koronavirusa moglo pogoditi potražnju za putovanjima u svijetu i usporiti oporavak gospodarstava. I na azijskim su burzama cijene dionica pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u minusu 1,3 posto. Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skliznuo 1,25 posto, na 27.652 boda. Pad indeksa posljedica je naznaka usporavanja oporavka globalnog gospodarstva od koronakrize, dok mnoge zemlje, posebice u Aziji, bilježe rast broja novozaraženih koronavirusom, što vodi u nove restrikcije. Tako su, primjerice, analitičari Bank of America smanjili procjenu rasta gospodarstva SAD-a u ovoj godini s prijašnjih 7 na 6,5 posto. Uz to, ulagači se plaše jačanja inflacijskih pritisaka, što bi moglo navesti središnja banke u svijetu na zaoštravanje monetarne politike prije nego što se očekuje.„Što se inflacije tiče, loša je vijest što bi mogla ostati povišena još neko vrijeme. Dobra je, pak, vijest da je vjerojatno blizu vrhunca, barem za idućih nekoliko mjeseci”, pišu analitičari Bank of America u osvrtu na gospodarsku situaciju.

RASTZAGREB, 22. srpnja 2021. (Hina) - Osječka Saponia je u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila 20,6 milijuna kuna neto dobiti, što je 93 posto veća dobit nego u istom razdoblju lani kada je iznosila 10,6 milijun kuna, podaci su iz nekonsolidiranog financijskog izvješća tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi. 

ZAGREB, 22. srpnja 2021. (Hina) - Neto dobit grupe Podravka u prvom je polugodištu ove godine dosegnula 197,6 milijuna kuna, što je 22,3 posto više u odnosu na isto razdoblje lani, objavili su u četvrtak iz te kompanije. 

ATLANTA, 22. srpnja 2021. (Hina/Reuters) - Američki prehrambeni div Coca-Cola izvijestio je o snažnom rastu prihoda i dobiti u drugom tromjesečju zahvaljujući oporavku potražnje paralelno ublažavanju mjera suzbijanja pandemije koronavirusa i cijepljenju građana protiv covida 19.

ZAGREB, 21. srpnja 2021. (Hina) - Hrvatski poduzetnici lani su poslovali s konsolidiranom neto dobiti od gotovo 21 milijarde kuna, što je za 34,3 posto manje nego u 2019. godini, pokazuju u srijedu objavljeni podatci Financijske agencije (Fina).

LOS GATOS, 21. srpnja 2021. (Hina/Reuters) - Streaming platforma Netflix planira veća ulaganja u video igrice budući da očekuje slabiji rast broja pretplatnika na uslugu streaminga zbog sve konkurencije i ukidanja pandemijskih ograničenja koja su držala ljude kod kuće.