07.05.2021 10:39
PEKING, 7. svibnja 2021. (Hina/dpa) - Kineska trgovinska razmjena porasla je u travnju 37 posto na godišnjoj razini, pokazali su u petak podaci carinske uprave, odražavajući uzlet domaće i inozemne potražnje, ali i teške posljedice pandemije u 2020. godini.
Kineski izvoz iskazan u dolarima porastao je u travnju za 32,3 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, označivši nastavak razdoblja snažnog rasta u odnosu na prve mjesece pandemije koronavirusa.Stručnjaci su očekivali blago usporavanje.Snažan rast rezultat je skoka globalne potražnje, ali i niske poredbene prošlogodišnje osnovice kada su mjere suzbijanja pandemije zaustavile gospodarske aktivnosti.Uvoz je zabilježio još veći skok, za 43,1 posto, zbog viših cijena sirovina, oporavka domaće potražnje i jačeg juana, objašnjavaju stručnjaci.

TAJNO DRUŠTVOZAGREB, 18. travnja 2024. (Hina) - Kompanija Ericsson Nikola Tesla potpisala je nove ugovore  iz područja komunikacijskih mreža i digitalne transformacije društva vrijedne četiri milijuna eura, izvijestili su u četvrtak iz te kompanije.

ZAGREB, 18. travnja 2024. (Hina) - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) je zbog teške povrede Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom (ZNTP), kaznio TP Varaždin s 30.000 eura, izvijestili su u četvrtak iz te regulatorne agencije.

ZAGREB, 18. travnja 2024. (Hina) - Prodaja automobila u EU pala je u ožujku prvi puta od početka godine, a u Hrvatskoj je stagnirala, izvijestila je u četvrtak udruga proizvođača ACEA, ocijenivši da su uteg kupnji bili uskršnji praznici.

ZAGREB, 16. travnja 2024. (Hina) - CIAK Grupa izvijestila je da je tvrtka u njezinu sastavu C.I.A.K. Auto d.o.o. Hrvatska u utorak potpisala transakciju preuzimanja dviju kompanija – ljubljanske Stahlgruber trgovine i banjalučkog Sim Impexa, članica LKQ Europe.

ZAGREB, 16. travnja 2024. (Hina) - Tročlani tim MediBoost u utorak je pobijedio na hrvatskom inovacijskom natjecanju za primjenu umjetne inteligencije u zdravstvu i medicini (AI4Health.Cro) te osvojio 5000 eura za aplikaciju koja predviđa ranu rehospitalizaciju, priopćio je Institut Ruđer Bošković.