03.05.2021 15:58
ZAGREB, 3. svibnja 2021. (Hina) - Hrvatski startup Revuto najavio je u ponedjeljak na online konferenciji za medije da izlazi na prvi tzv. token sale na blockchain platformi Cardana, kao jednoj od atraktivnijih u svijetu, s ciljem da prikupi 8 milijuna eura za svoj daljnji razvoj.
Token sale znači da se investicija ne prima u uobičajenim valutama poput dolara ili eura, već u kriptovaluti, točnije ADA valuti, službenoj valuti platforme Cardano. Revuto će time biti i prvi projekt koji će dobiti financiranje u toj valuti. Privatni token sale kreće danas, 3. svibnja, a javna prodaja kreće 18. svibnja. Povodom tog posla, Vedran Vukman iz Revuta poručio je da je digitalna imovina koja se temelji na blockchainu transparentna i da daje korisnicima kontrolu nad sredstvima. Revuto to čini i s pretplatama, za koje su specijalizirani, budući da je njegov glavni proizvod mobilna aplikacija-rješenje za upravljanje pretplatama putem jedinstvenog sučelja, koja pomaže korisnicima da drže pod kontrolom svoje periodične troškove povezane s pretplatama."Kriptovalute pružaju značajne prednosti u smislu obrade plaćanja u usporedbi sa zastarjelim centraliziranim rješenjima. Vjerujem da će Cardano igrati vodeću ulogu u nadolazećoj digitalnoj revoluciji i zbog toga smatramo da je izgradnja naše decentralizirane platforme na Cardanu bio jedini izbor i da ćemo uspjeti u naumu unijeti revoluciju u svijet pretplata", kazao je Vukman,Nikola Glumac s platforme Cardano, pak, poručio je da su trenutno najatraktivnija blockchain platforma u svijetu, i to kao razvijeniji blockchain treće generacije koji kombinira osobine prethodnih generacija i mijenja se kako bi ispunio nove potrebe korisnika, kao i da je ponosan da prvi token sale i prvi projekt na toj platformi dolazi baš iz Hrvatske.

Predsjednica Uprave Revuta Josipa Majić naglasila je da taj fintech startup ima rješenje za pretplate, čime se može uštedjeti vrijeme, energija i novac te je izrazila uvjerenje da će s obzirom da pretplate rastu po stopi od 100 posto godišnje one opstati i postati neodvojivi dio svakodnevnog života. Inače, prosječni europski potrošač troši 130 eura mjesečno na pretplate, što čini oko 5 posto njegovih ukupnih mjesečnih troškova."Vjerujemo da nitko više ne bi trebao plaćati pretplate za usluge koje više ne želi ili ne koristi, a naš je primarni cilj to omogućiti. Ideja je maksimizirati vrijednost postojećih pretplata pojednostavljivanjem procesa plaćanja i zaštitom klijenata od skrivenih naknada i troškova za usluge koje koriste", istaknula je Majić.Iz tog su startupa upozorili potrošače da provjeravaju svoje pretplate, jer ih to gotovo petina nikada ne radi, a onda oko pola njih često plaća proizvode i usluge koje ili više ne koriste ili ih ne smatraju vrijednima svog novca. 

ObiteljZAGREB, 7. svibnja 2021. (Hina) - Domaćih turista u komercijalnim smještajnim objektima u ožujku je bilo čak 103 posto više nego u istom mjesecu 2020. ili njih 88 tisuća, koji su ostvarili i 74 posto više noćenja, a unatoč padu dolazaka i noćenja stranih turista i ukupno je u tim objektima u ožujku bilo više turista nego lani, podaci su DZS-a.

ZAGREB, 7. svibnja 2021. (Hina) - Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u petak su, vezano uz najavu ograničenja rada trgovina nedjeljom, kazali da trgovci nemaju ujedinjen stav o tome, ali svi smatraju da pandemija nije dobar trenutak za zabrane rada u bilo kojem smislu, jer se trgovina još oporavlja od zatvaranja i pada prodaje.

PEKING, 7. svibnja 2021. (Hina/dpa) - Kineska trgovinska razmjena porasla je u travnju 37 posto na godišnjoj razini, pokazali su u petak podaci carinske uprave, odražavajući uzlet domaće i inozemne potražnje, ali i teške posljedice pandemije u 2020. godini.

ZAGREB, 5. svibnja 2021. (Hina) - Uprava Podravke je u sklopu nedavno najavljenog investicijskog ciklusa grupe donijela odluku o investiranju gotovo 30 milijuna kuna u tehnološku modernizaciju proizvodnje, objavili su u srijedu iz Podravke.

ZAGREB, 5. svibnja 2021. (Hina) - Udruga Glas poduzetnika (UGP) u srijedu je zatražila otvaranje svih zatvorenih djelatnosti od 15. svibnja, s obzirom da je, kako navodi, situacija s covidom pod kontrolom, a čuju se i izjave o završetku trećeg epidemijskog vala.