29.04.2021 12:53
ericsson
ZAGREB, 29. travnja 2021. (Hina) - Kompanija Ericsson Nikola Tesla u prvom je tromjesečju ostvarila neto dobit od 40,8 milijuna kuna, što je rast od 38,2 posto u odnosu na isto razdoblje lani, objavili su u četvrtak iz te kompanije.

Operativna dobit je porasla za 35,2 posto te iznosi 45,3 milijuna kuna. Bruto marža bilježi porast od četiri postotna poena i iznosi 14,2 posto, kao rezultat manjih troškova tranzicije i transformacije te efekta programa troškovne učinkovitosti.Prihodi od prodaje su smanjeni 8,6 posto te iznose 445,9 milijuna kuna, što je posljedica cikličkih investicija glavnih kupaca u mreže, navode iz kompanije.U ukupnim prihodima od prodaje udio domaćeg tržišta čini 39,9 posto, usluge za Ericsson 48,7 posto, dok ostala izvozna tržišta sudjeluju s 11,4 posto.Na domaćem tržištu prihodi od prodaje iznose 178 milijuna kuna i manji su 10,9 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Na izvoznim tržištima (bez Ericssonova tržišta) prihodi od prodaje bilježe pad od 21,1 posto te iznose 50,8 milijuna kuna zbog dinamike investicija operatora u mreže. Uz negativan utjecaj pandemije covid-19, političko-ekonomska kriza na pojedinim izvoznim tržištima dodatno otežava poslovanje, navodi se.

Na Ericssonovom tržištu prihodi od prodaje iznose 217,1 milijun kuna, što je 2,8 posto manje u odnosu na isto razdoblje lani.Unatoč dugotrajnim izvanrednim okolnostima Ericsson Nikola Tesla Grupa u prvom je kvartalu stabilno poslovala i ostvarila solidne poslovne rezultate, ističu iz kompanije."U prvom tromjesečju 2021. godine, život i poslovanje u Hrvatskoj i globalno snažno je obilježeno nastavkom širenja pandemije covid-19. Uz primarni fokus na sigurnost, zdravlje i dobrobit naših zaposlenika, kupaca, partnera i dobavljača, u Ericsson Nikoli Tesli fokusirani smo na upravljanje rizicima, profitabilnost te operativni novčani tok, što pokazuju i naši rezultati", istaknula je predsjednica Ericssona NT Gordana Kovačević.Navela je i kako s udjelom od 60,1 posto u ukupnom prihodu realiziranom na inozemnim tržištima, kompanija i dalje ostaje među najvećim hrvatskim izvoznicima.Kovačević je kazala i kako nastavljaju povezivati svoje ciljeve održivog poslovanja i korporativne odgovornosti sa strateškim kompanijskim odrednicama.U tom smislu definiran je ključni cilj u području pozitivnog utjecaja na klimatske promjene – do 2030. vlastitu emisiju CO2 kompanija će smanjiti za 50 posto, navela je."I u 2021. nastavljamo ulagati u 5G i nove tehnologije, digitalnu transformaciju Grupe, zadržavanje ključnih ljudi i privlačenje novih talenata te razvoj kompetencija, jer jedino kroz tehnološko vodstvo i s visoko kvalificiranim stručnjacima možemo kvalitetno kreirati i implementirati suvremena ICT rješenja koja doprinose digitalnoj transformaciji s pozitivnim utjecajem na  industriju, društvo i pojedince", istaknula je Kovačević.“

ObiteljZAGREB, 7. svibnja 2021. (Hina) - Domaćih turista u komercijalnim smještajnim objektima u ožujku je bilo čak 103 posto više nego u istom mjesecu 2020. ili njih 88 tisuća, koji su ostvarili i 74 posto više noćenja, a unatoč padu dolazaka i noćenja stranih turista i ukupno je u tim objektima u ožujku bilo više turista nego lani, podaci su DZS-a.

ZAGREB, 7. svibnja 2021. (Hina) - Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u petak su, vezano uz najavu ograničenja rada trgovina nedjeljom, kazali da trgovci nemaju ujedinjen stav o tome, ali svi smatraju da pandemija nije dobar trenutak za zabrane rada u bilo kojem smislu, jer se trgovina još oporavlja od zatvaranja i pada prodaje.

PEKING, 7. svibnja 2021. (Hina/dpa) - Kineska trgovinska razmjena porasla je u travnju 37 posto na godišnjoj razini, pokazali su u petak podaci carinske uprave, odražavajući uzlet domaće i inozemne potražnje, ali i teške posljedice pandemije u 2020. godini.

ZAGREB, 5. svibnja 2021. (Hina) - Uprava Podravke je u sklopu nedavno najavljenog investicijskog ciklusa grupe donijela odluku o investiranju gotovo 30 milijuna kuna u tehnološku modernizaciju proizvodnje, objavili su u srijedu iz Podravke.

ZAGREB, 5. svibnja 2021. (Hina) - Udruga Glas poduzetnika (UGP) u srijedu je zatražila otvaranje svih zatvorenih djelatnosti od 15. svibnja, s obzirom da je, kako navodi, situacija s covidom pod kontrolom, a čuju se i izjave o završetku trećeg epidemijskog vala.