14.04.2021 12:14
LONDON, 14. travnja 2021. (Hina/Reuters) – Na europskim su burzama u srijedu ujutro cijene dionica blago porasle, drugi dan zaredom, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima nekoliko europskih kompanija.
STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,1 posto, nakon što je jučer ojačao 0,1 posto.Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,05 posto, na 6.892 boda, a pariški CAC 0,30 posto, na 6.202 boda. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,05 posto, na 15.231 bod.Rast indeksa zahvaljuje se boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima u prvom tromjesečju njemačkog softverskog diva SAP-a i francuske modne kuće LVMH. Cijene dionica tih kompanija skočile su više od 2,5 posto.I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 0,8 posto.Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks oslabio 0,7 posto, na 29.620 bodova.Većina azijskih burzi prati jučerašnji rast S&P 500 indeksa na Wall Streetu na novu najvišu razinu u povijesti.

Novi rekord ponajviše se zahvaljuje rastu tehnološkog sektora za 1 posto, pri čemu su cijene dionica Applea, Microsofta i Amazon.coma, koje imaju veliku težinu u indeksima, porasle između 0,6 i 2,4 posto.Pritom ulagače nije pokolebao ni podatak da su potrošačke cijene u SAD-u u ožujku porasle 0,6 posto na mjesečnoj razini, što je njihov najveći skok od kolovoza 2012. godine, a posljedica je rasta potražnje zbog postupnog otvaranja gospodarstva i golemih fiskalnih poticaja.To nije uznemirilo ulagače jer je predsjednik američke središnje banke Jerome Powell u nekoliko navrata poručio da će rast cijena ove godine vjerojatno biti privremen i da će Fed nastaviti podržavati gospodarstvo.To znači da će kamatne stope ostati na izuzetno niskim razinama i da će Fed nastaviti monetarnim mjerama podržavati oporavak gospodarstva od koronakrize.Zbog toga nisu porasli prinosi na američke državne obveznice, koji obično rastu zajedno s jačanjem inflacijskih pritisaka.„Tržište je očigledno bilo spremno za pojačani rast potrošačkih cijena. Ulagače to nije pokolebalo jer je Fed poručio da očekuje privremeni rast inflacije i da nastavlja sa svojim poticajnim politikama”, pišu analitičari Westpaca u osvrtu na situaciju na tržištima.

Idućih dana u fokusu ulagača bit će poslovna izvješća. U srijedu će nekoliko velikih kompanija i banaka, kao što su Goldman Sachs, Wells Fargo i JPMorgan, izvijestiti o poslovnim rezultatima u prvom tromjesečju.Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle 25 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.Zahvaljujući rastu Wall Streeta i većine azijskih burzi, MSCI indeks svjetskih burzi, koji prati 50 najvećih svjetskih burzi, porastao je 0,15 posto i dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti.

GorivoZAGREB, 28. ožujka 2024. (Hina) - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na pijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura, izvijestila je Ina u petak.

ZAGREB, 28. ožujka 2024. (Hina) - Fortenova grupa u četvrtak je izvijestila kako je pozvala odabrane ponuđače na nastavak sudjelovanja u procesu potencijalne prodaje poslovnog područja poljoprivrede, te da su neobvezujuće ponude pokazale velik interes za preuzimanje njezinih poljoprivrednih kompanija.

ZAGREB, 28. ožujka 2024. (Hina) - Troškovi rada po satu u Hrvatskoj bili su u 2023. godini otprilike upola niži od prosjeka u eurozoni i EU, uz upola niži udio doprinosa, pokazali su u četvrtak podaci Eurostata.

ZAGREB, 27. ožujka 2024. (Hina) - Hrvatska farmaceutska industrija, uz regulatornu podršku, može zauzeti važno mjesto na europskoj razini i pružiti veću sigurnost u opskrbi lijekovima, istaknuto je u srijedu na konferenciji posvećenoj održivosti domaće industrije generičkih i biosličnih lijekova.

BRUXELLES, 27. ožujka 2024. (Hina) - Kohezijska politika Europske unije pridonijet će rastu hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za osam posto do kraja 2030. godine, objavila je u srijedu Komisija u svom izvješću o koheziji.