06.04.2021 10:34
LONDON, 6. travnja 2021. (Hina/Reuters) – Na europskim su burzama u utorak ujutro cijene dionica porasle, pri čemu je STOXX 600 indeks dosegnuo rekordnu razinu, jer se ulagači nadaju ubrzanju oporavka gospodarstava od koronakrize.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,6 posto, pa je izbrisao sve gubitke od početka koronakrize i dosegnuo najvišu razinu u povijesti.Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 1,10 posto, na 6.811 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,05 posto, na 15.262 boda, a pariški CAC 0,60 posto, na 6.139 bodova.Ulagače je ohrabrio jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, pri čemu su Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove rekordne razine.To se zahvaljuju očekivanjima da će golemi fiskalni i monetarni poticaji ubrzati oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva od koronakrize.Ta očekivanja podržavaju dobri makroekonomski pokazatelji. Tako je u petak objavljeno da je u ožujku broj zaposlenih u SAD-u porastao za 916.000, gotovo dvostruko više nego mjesec dana prije i znatno više nego što su analitičari očekivali.Jučer je, pak, objavljeno da su aktivnosti u američkom uslužnom sektoru u ožujku skočile na rekordne razine, što ukazuje na ubrzanje oporavka tog sektora.

S ubrzanjem procesa cijepljenja protiv covida-19 u SAD-u, ulagači se nadaju postupnoj normalizaciji društvenog i gospodarskog života, dok bi plan infrastrukturnih ulaganja u iznosu od oko 2.000 milijardi dolara, koji je nedavno predstavio predsjednik Joe Biden, mogao dodatno ubrzati rast gospodarstva.Europski ulagači nadaju se da će to pridonijeti oporavku gospodarstava u regiji, ali i cjelokupnog svjetskog gospodarstva.I na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 0,3 posto.No, na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks skliznuo 1,3 posto, na 29.696 bodova.(Hina) xneba yneba

stock marketZAGREB, 15. travnja 2021. (Hina) - Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u četvrtak je naložilo Gini Pastorčiću, Igoru Borovcu i društvu PIK-ESOP iz Rijeke da u roku od 90 dana podnesu zahtjev za odobrenje objavljivanja ponude za preuzimanje riječkog PIK-a d.d., a jednom ulagatelju zbog manipulacije tržišta izreklo je nadzorne mjere.

TAIPEI, 15. travnja 2021. (Hina/Reuters) - Tajvanski proizvođač čipova Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) izvijestio je o skoku dobiti i prihoda u prvom tromjesečju zahvaljujući snažnoj potražnji proizvođača potrošačke elektronike i automobilske industrije. 

ZAGREB, 15. travnja 2021. (Hina) - Među investicijskim fondovima, prema podacima HRPORTFOLIO-a, u srijedu su 14. travnja, nakon jednodnevne pauze, gubitnici ponovo bili u većini. 

FRANKFURT, 14. travnja 2021. (Hina/Reuters) - Građani eurozone očekuju da korištenje digitalnog eura bude sigurno i jeftino i da prije svega jamči privatnost, pokazala je najnovijia studija Europske središnje banke (ECB).

LONDON, 14. travnja 2021. (Hina/Reuters) – Na europskim su burzama u srijedu ujutro cijene dionica blago porasle, drugi dan zaredom, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima nekoliko europskih kompanija.