01.04.2021 17:44
STOCKHOLM, 1. travnja 2021. (Hina/Reuters) - Nizozemska telekomunikacijska tvrtka KPN NV podnijela je pred američkim sudom tužbu protiv švedskog proizvođača opreme Ericssona, tvrdeći da je prekršio njezine patente za funkcije bežične mreže.
Predmet spora navodno je Ericssonovo kršenje pet KPN-ovih patenata, navodi BBC.U tužbi najveći nizozemski operater tvrdi da je Ericssonu ponudio licence, ali je švedska kompanija ponudu odbila. KPN sada traži novčanu naknadu za prekršene patente.„Suzdržat ćemo se od komentara jer je pravni spor u tijeku", rekla je glasnogovornica Ericssona.Glasnogovornik KPN-a nije želio ulaziti u detalje tužbe jer je slučaj na sudu.Nizozemska tvrtka kupac je Ericssonove telekomunikacijske opreme već dulje od deset godina i prošle godine povjerila mu je posao gradnje temeljnih elemenata nove 5G mobilne mreže.

Tužbe kojima se traži naknada za intelektualno vlasništvo uobičajena su pojava u tehnološkom sektoru. Ericsson je tako u prosincu u SAD-u podnio tužbu protiv Samsunga također u sporu oko patenta, podsjeća BBC.Švedska kompanija upozorila je tada da bi odgođena isplata licencnih naknada i potencijalni pravni troškovi mogli smanjiti njezin operativni prihod za jednu do 1,5 milijardi švedskih kruna (118 do 177 milijuna dolara) po tromjesečju, počevši od prvog tromjesečja 2021. godine.

stock marketZAGREB, 15. travnja 2021. (Hina) - Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u četvrtak je naložilo Gini Pastorčiću, Igoru Borovcu i društvu PIK-ESOP iz Rijeke da u roku od 90 dana podnesu zahtjev za odobrenje objavljivanja ponude za preuzimanje riječkog PIK-a d.d., a jednom ulagatelju zbog manipulacije tržišta izreklo je nadzorne mjere.

TAIPEI, 15. travnja 2021. (Hina/Reuters) - Tajvanski proizvođač čipova Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) izvijestio je o skoku dobiti i prihoda u prvom tromjesečju zahvaljujući snažnoj potražnji proizvođača potrošačke elektronike i automobilske industrije. 

ZAGREB, 15. travnja 2021. (Hina) - Među investicijskim fondovima, prema podacima HRPORTFOLIO-a, u srijedu su 14. travnja, nakon jednodnevne pauze, gubitnici ponovo bili u većini. 

FRANKFURT, 14. travnja 2021. (Hina/Reuters) - Građani eurozone očekuju da korištenje digitalnog eura bude sigurno i jeftino i da prije svega jamči privatnost, pokazala je najnovijia studija Europske središnje banke (ECB).

LONDON, 14. travnja 2021. (Hina/Reuters) – Na europskim su burzama u srijedu ujutro cijene dionica blago porasle, drugi dan zaredom, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima nekoliko europskih kompanija.