01.04.2021 17:43
LONDON, 1. travnja 2021. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 64 dolara, potaknute ohrabrujućim podacima iz europske industrije i procjenama da će vodeći proizvođači nastaviti ograničavati opskrbu.
Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 1,02 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 63,76 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,23 dolara višoj cijeni, od 60,39 dolara.Na tržištima je jučer prevladao strah za potražnju zbog opetovanog uvođenja mjera zatvaranja u Europi. Francuska je po treći puta uvela stroga ograničenja kretanja i poslovanja i zatvorila škole na tri tjedna kako bi zaustavila treći val infekcija covidom 19.Zabrinutost je izazvala prognoza Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika, prema kojoj bi potražnja u ovoj godini zbog novog vala zaključavanja trebala rasti za 300 tisuća barela dnevno slabije no što su do sada očekivali.OPEC+ trenutno smanjuje proizvodnju za oko sedam milijuna barela dnevno kako bi podržao cijene i smanjio prekomjernu ponudu. Saudijska Arabija neovisno je smanjuje za dodatnih milijun barela dnevno.Članice grupe sastaju se danas kako bi iznova razmotrile proizvodnu politiku. Raspravljat će, između ostalog, o tome treba li proizvodnju ograničavati i u svibnju i ostatku godine ili je postupno povećavati, kažu tri izvora.

Saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman izjavio je da oporavak tržišta "još ni izdaleka nije završen".Potpredsjednik ruske vlade Alexander Novak procijenio je na sastanku da očekuje rast globalne potražnje za naftom u ovoj godini za pet do 5,5 milijuna barela dnevno, navodi Reuters."S obzirom na kolebanje cijena u posljednje vrijeme i na rasplamsavanje zabrinutosti za potražnju, prevladava mišljenje da će OPEC+ vjerojatno produljiti aktualne rezove za još mjesec dana", rekao je analitičar ING-a Warren Patterson.Potporu cijenama pružio je snažan rast aktivnosti u industriji eurozone, koji je zasjenio novi val širenja virusa i mjere zatvaranja.Istraživanje londonske tvrtke Markit pokazalo je da su aktivnosti u industriji eurozone u ožujku porasle najsnažnije otkada ga je počela objavljivati prije gotovo 24 godine.Trgovce je oraspoložio i plan američkog predsjednika Joea Bidena o ulaganjima u infrastrukturu i borbu protiv klimatskih promjena, vrijedan 2.300 milijardi dolara.Odvojeno je OPEC jutros na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u srijedu iznosila 63,07 dolara, što znači da je pala 30 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

stock marketZAGREB, 15. travnja 2021. (Hina) - Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u četvrtak je naložilo Gini Pastorčiću, Igoru Borovcu i društvu PIK-ESOP iz Rijeke da u roku od 90 dana podnesu zahtjev za odobrenje objavljivanja ponude za preuzimanje riječkog PIK-a d.d., a jednom ulagatelju zbog manipulacije tržišta izreklo je nadzorne mjere.

TAIPEI, 15. travnja 2021. (Hina/Reuters) - Tajvanski proizvođač čipova Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) izvijestio je o skoku dobiti i prihoda u prvom tromjesečju zahvaljujući snažnoj potražnji proizvođača potrošačke elektronike i automobilske industrije. 

ZAGREB, 15. travnja 2021. (Hina) - Među investicijskim fondovima, prema podacima HRPORTFOLIO-a, u srijedu su 14. travnja, nakon jednodnevne pauze, gubitnici ponovo bili u većini. 

FRANKFURT, 14. travnja 2021. (Hina/Reuters) - Građani eurozone očekuju da korištenje digitalnog eura bude sigurno i jeftino i da prije svega jamči privatnost, pokazala je najnovijia studija Europske središnje banke (ECB).

LONDON, 14. travnja 2021. (Hina/Reuters) – Na europskim su burzama u srijedu ujutro cijene dionica blago porasle, drugi dan zaredom, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima nekoliko europskih kompanija.