30.03.2021 10:55
HNB
ZAGREB, 30. ožujka 2021. (Hina) - Ukupni krediti stanovništvu na kraju siječnja iznosili su 136,5 milijardi kuna, čime je nastavljen njihov rast i na mjesečnoj i godišnjoj razini - u odnosu na prosinac 2020. veći su za 0,3 posto, a u odnosu na siječanj 2020. za 2,2 posto, podaci su Hrvatske narodne banke (HNB).

Analitičari Raiffeisen banke (RBA) u osvrtu na podatke središnje banke zamjećuju da je ukupni iznos od 136,5 milijardi kuna kredita stanovništvu povijesno najviša razina tih vrsta kredita.Uz rast za 0,3 posto ili 349,6 milijuna kuna, krediti stanovništvu su na mjesečnoj razini porasli deveti mjesec zaredom.Trend godišnjih stopa rasta prisutan je od polovice 2017. godine, pri čemu je rast s prosinačkih 2,3 usporen na 2,2 posto, ili za 918 milijuna kuna u siječnju ove godine.Prema vrstama kredita, najznačajniji udio odnosi se na stambene kredite koji su u siječnju iznosili 62,9 milijardi kuna, uz rast na mjesečnoj razini od 1,1 posto ili 709,2 milijuna kuna, a na godišnjoj za razmjerno visokih 9,2 posto odnosno 5,3 milijarde kuna, čime je nastavljen trend rasta koji traje od studenog 2017. godine.Zbog povećane kreditne aktivnosti, dijelom i zbog programa poticane stanogradnje, udio stambenih u ukupnim kreditima stanovništvu u posljednjih je godinu dana porastao s 43,1 posto na 46,1 posto, dok se udio stambenih kredita u kunama u ukupnim stambenim kreditima povećao s 30,6 posto na 31,2 posto, napomenuli su RBA-ovi analitičari.S udjelom od 38,1 posto u ukupnim kreditima stanovništvu slijede gotovinski nenamjenski krediti, s nominalnim stanjem od 52 milijarde kuna.Uz pad od 2,2 posto ili 1,2 milijarde kuna u odnosu na siječanj prošle godine, nastavljen je tromjesečni niz pada.

S druge strane, u odnosu na prosinac gotovinski nenamjenski krediti su pali za 0,4 posto odnosno 210,3 milijuna kuna.Kod ostalih vrsta kredita sektoru stanovništva godišnji rast u siječnju ostvaren je kod hipotekarnih kredita, za 9,1 posto, dok su sve ostale komponente prema namjeni pale - potrošački krediti za 38 posto, krediti za automobile za 24,7 posto, krediti po kreditnim karticama 7,3 posto te prekoračenja po transakcijskim računima za sedam posto.RBA analitičari u ovoj godini očekuju nastavak rasta kredita sektoru stanovništva, a ocjenjuju da će kao i u 2020. biti podržani nastavkom subvencioniranih stambenih kredita, u sklopu APN programa koji je produljen do 2023. godine, a rast će zasigurno biti i posljedica financiranja stambenih objekata oštećenih u potresima tijekom prošle godine."Pritom, razorni potres u Petrinji na kraju godine imati će znatno manji utjecaj na potražnju za kreditima, jer niska gospodarska osnovica u tom području iziskuje pretežito financiranje obnove iz javnih fondova i donacija. S očekivanim otpuštanjem mjera za prevenciju zaraze i posljedičnim ubrzanjem gospodarskih aktivnosti, povećat će se potražnja za gotovinskim kreditima, ali u 2021. ne očekujemo povratak na dvoznamenkaste stope rasta koje su ostvarivane prije 2020.", zaključuju iz RBA.

stock marketZAGREB, 15. travnja 2021. (Hina) - Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u četvrtak je naložilo Gini Pastorčiću, Igoru Borovcu i društvu PIK-ESOP iz Rijeke da u roku od 90 dana podnesu zahtjev za odobrenje objavljivanja ponude za preuzimanje riječkog PIK-a d.d., a jednom ulagatelju zbog manipulacije tržišta izreklo je nadzorne mjere.

TAIPEI, 15. travnja 2021. (Hina/Reuters) - Tajvanski proizvođač čipova Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) izvijestio je o skoku dobiti i prihoda u prvom tromjesečju zahvaljujući snažnoj potražnji proizvođača potrošačke elektronike i automobilske industrije. 

ZAGREB, 15. travnja 2021. (Hina) - Među investicijskim fondovima, prema podacima HRPORTFOLIO-a, u srijedu su 14. travnja, nakon jednodnevne pauze, gubitnici ponovo bili u većini. 

FRANKFURT, 14. travnja 2021. (Hina/Reuters) - Građani eurozone očekuju da korištenje digitalnog eura bude sigurno i jeftino i da prije svega jamči privatnost, pokazala je najnovijia studija Europske središnje banke (ECB).

LONDON, 14. travnja 2021. (Hina/Reuters) – Na europskim su burzama u srijedu ujutro cijene dionica blago porasle, drugi dan zaredom, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima nekoliko europskih kompanija.