08.03.2021 11:14
LONDON, 8. ožujka 2021. (Hina/Reuters) - Na europskim burzama najvažniji su indeksi porasli u ponedjeljak prijepodne, poduprti odlukom američkog senata u subotu da odobri novi fiskalni paket pomoći gospodarstvu vrijedan 1.900 milijardi dolara, a najviše su na dobitku bankarski i naftni sektori.
Paneuropski Stoxx 600 indeks oko 10 sati bio je na dobitku 0,6 posto, na 411 bodova. Pritom su gotovo svi sektori ostvarili dobitke, a najviše bankarski, za 1,9 posto. Istodobno, londonski Ftse indeks bio je u plusu 0,24 posto, na 6.646 bodova, frankfurtski DAX za 0,54 posto, na 13.996 bodova, a pariški CAC za 0,36 posto, na 5.807 bodova.Zeleno svjetlo američkog senata paketu fiskalnih poticaja daje poticaj tržištu, jer će taj paket utrti put nastavku isplata pomoći nezaposlenima te državnih potpora djelatnostima pogođenima koronakrizom.Zastupnički dom američkog kongresa, u kojem demokrati također imaju većinu, taj bi paket trebao odobriti tijekom ovoga tjedna. 

Znatnije su porasle i cijene dionica naftnih kompanija poput Royal Dutch Shella i BP-a, u prosjeku za 1 posto, poduprte današnjim skokom cijena nafte za više od dva posto, povrh prošlotjednog dobitka za više od pet posto, čime su dosegnule najviše razine od siječnja prošle godine.Poticaj cijenama nafte pružile su vijesti da su pobunjeni hutisti zaredali s napadima na mete u Saudijskoj Arabiji. Saudijsko ministarstvo energetike priopćilo je u nedjelju navečer da je bespilotnom letjelicom pogođena naftna luka, a balistička raketa je pogodila postrojenja energetske kompanije Aramca.Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks u ponedjeljak je oslabio 0,42 posto, na 28.743 boda.   

Farmaceutska industrijaZAGREB, 27. ožujka 2024. (Hina) - Hrvatska farmaceutska industrija, uz regulatornu podršku, može zauzeti važno mjesto na europskoj razini i pružiti veću sigurnost u opskrbi lijekovima, istaknuto je u srijedu na konferenciji posvećenoj održivosti domaće industrije generičkih i biosličnih lijekova.

BRUXELLES, 27. ožujka 2024. (Hina) - Kohezijska politika Europske unije pridonijet će rastu hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za osam posto do kraja 2030. godine, objavila je u srijedu Komisija u svom izvješću o koheziji.

FRANKFURT, 27. ožujka 2024. (Hina/dpa) - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa i moćni sindikat Verdi postigli su sporazum o plaćama i uvjetima rada te je u posljednji tren izbjegnut štrajk uoči Uskrsa.

ZAGREB, 26. ožujka 2024. (Hina) - Rimac Energy, koji se bavi naprednim sustavima za pohranu energije iz baterija (BESS), izvijestio je u utorak da je otvorio novi pogon od 1.850 četvornih metara u Witneyu, u britanskoj pokrajini Oxfordshire, za smještaj svog brzorastućeg tima u Ujedinjenom Kraljevstvu.

ZAGREB, 26. ožujka 2024. (Hina) - Tvrtka Flexway Adriatic sa sjedištem u Zagrebu, u vlasništvu Flexwaya DMCC iz Ujedinjenih Arapskih Emirata izvijestila je danas o nastanku obveze za preuzimanjem požeške konditorske industrije Zvečevo, nakon što je kupnjom od Zdravka Alvira stekla 213.167 redovnih dionica serije A i 74.562 redovne dionice serije B, što predstavlja 75,25 posto temeljnog kapitala.