25.01.2021 07:00
ZAGREB, 22. siječnja 2021. (Hina) - Međunarodna bonitetna agencija Fitch Ratings potvrdila je dosadašnji, u ožujku 2020. godine dodijeljen kreditni rejting Erste banke, BBB +, uz zadržavanje stabilnih izgleda za dugoročno zaduživanje, izvijestili su u petak iz te banke.
Rejting Erste banke tako je zadržao poziciju u investicijskom razredu te i dalje predstavlja najvišu ocjenu neke banke na hrvatskom tržištu, ujedno se pozicionirajući dvije razine iznad rejtinga koji trenutačno drži Republika Hrvatska, istaknuto je u priopćenju. Dodaje se da je tzv. standalone Viability rejting (VR) Erste banke također zadržao dosadašnju ocjenu “bb”. Iz Erstea navode da potvrda kreditnog rejtinga i dalje reflektira snažnu razinu podrške vlasnika, matičnog Erste Groupa, koja se temelji na dugoročnoj strateškoj orijentaciji grupacije ka hrvatskom tržištu, ali i općenito prema regiji središnje i istočne Europe. "Istodobno, još jednom je istaknuto da je rejting Erste banke limitiran tzv. Croatian Country Ceilingom, što znači da bi, u situaciji nepostojanja takvog ograničenja, isti bio pozicioniran na samo jednu razinu ispod onog koji trenutačno drži Erste Group", napominju iz banke.

Zadržavanje jednake ocjene tzv. standalone pozicije Erste banke (VR) bazirano je na snažnom franšiznom poslovanju na domaćem tržištu, razboritom okviru upravljanja rizicima, čvrstoj kapitalnoj poziciji, stabilnim izvorima financiranja te visokoj razini likvidnosti, kažu iz Erstea. S druge strane, u kontekstu ranjivosti hrvatske ekonomije, njezinoj visokoj ovisnosti o turizmu te očekivanjima najveće kontrakcije BDP-a u 2020. među zemljama srednje i istočne Europe, od oko devet posto prema posljednjoj procjeni Fitcha, kao i predviđenoj umjerenoj stopi oporavka u 2021. na razini od 3,8 posto, orijentacija Erste banke na segment malih i srednjih poduzeća, potrošačko kreditiranje te segment turizma, prema ocjeni Fitcha, mogu reflektirati određene kreditne rizike u trenutačnim gospodarskim uvjetima obilježenima pandemijom, navode iz Erstea. 

Predsjednik uprave Erste banke Christoph Schoefboeck u izjavi koja se prenosi u priopćenju je rekao da potvrda rejtinga, kao i činjenica da se i dalje radi o najvišoj ocjeni bonitetnih agencija koju ima neka banka na hrvatskom tržištu, predstavljaju snažan pokazatelj ispravnosti i održivosti poslovne strategije i operativnog modela banke.  "Zadržavanje dosadašnje ocjene govori u prilog tome da smo i u posljednjih nekoliko mjeseci, u otežanim i vrlo izazovnim uvjetima poslovanja uzrokovanim pandemijom, ali i posljedicama potresa, reagirali vrlo kvalitetno, prilagodivši svoje poslovanje novim okolnostima", izjavio je Schoefboeck.

TAJNO DRUŠTVOZAGREB, 18. travnja 2024. (Hina) - Kompanija Ericsson Nikola Tesla potpisala je nove ugovore  iz područja komunikacijskih mreža i digitalne transformacije društva vrijedne četiri milijuna eura, izvijestili su u četvrtak iz te kompanije.

ZAGREB, 18. travnja 2024. (Hina) - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) je zbog teške povrede Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom (ZNTP), kaznio TP Varaždin s 30.000 eura, izvijestili su u četvrtak iz te regulatorne agencije.

ZAGREB, 18. travnja 2024. (Hina) - Prodaja automobila u EU pala je u ožujku prvi puta od početka godine, a u Hrvatskoj je stagnirala, izvijestila je u četvrtak udruga proizvođača ACEA, ocijenivši da su uteg kupnji bili uskršnji praznici.

ZAGREB, 16. travnja 2024. (Hina) - CIAK Grupa izvijestila je da je tvrtka u njezinu sastavu C.I.A.K. Auto d.o.o. Hrvatska u utorak potpisala transakciju preuzimanja dviju kompanija – ljubljanske Stahlgruber trgovine i banjalučkog Sim Impexa, članica LKQ Europe.

ZAGREB, 16. travnja 2024. (Hina) - Tročlani tim MediBoost u utorak je pobijedio na hrvatskom inovacijskom natjecanju za primjenu umjetne inteligencije u zdravstvu i medicini (AI4Health.Cro) te osvojio 5000 eura za aplikaciju koja predviđa ranu rehospitalizaciju, priopćio je Institut Ruđer Bošković.