05.01.2021 09:00
FRANKFURT, 4. siječnja 2021. (Hina/Reuters) - Kompanije u eurozoni očekuju da će iz pandemije koronavirusa izaći učinkovitije zahvaljujući većem korištenju digitalnih tehnologija i radu na daljinu, pokazalo je u ponedjeljak istraživanje Europske središnje banke (ECB).
Epidemija covida-19 izazvala je najveći pad gospodarstva u proteklih 100 godina, no u duljem bi roku mogla pokazati da u svakom zlu ima nečeg dobrog budući da je tvrtke prisilila da moderniziraju poslovanje i postanu prilagodljivije.

ECB je proveo ispitivanje među 72 tvrtke iz industrijskog i uslužnog sektora o dugoročnom utjecaju pandemije na njihovo poslovanje i poslovno okruženje.Istraživanje je pokazalo da tvrtke očekuju da će i rad od kuće, virtualni sastanci i pojačana digitalizacija, ali i smanjena potražnja ostati dio njihove svakodnevice i nakon pandemije. "Čini se da to u velikoj mjeri odražava stajalište da će određene promjene u životnim i radnim navikama, koje je donijela pandemija, pogotovo intenzivnije poslovanje putem interneta i veća online potrošnja i posljedično manji broj putovanja biti trajne”, komentira ECB rezultate.

Tvrtke smatraju i da će te promjene donijeti veću produktivost i manji broj zaposlenih, pokazalo je istraživanje. "Čini se da to pokazuje kako su kompanije naučile sačuvati proizvodnju unatoč ograničenjima u raspoloživosti radnika zbog mjera održavanja fizičkog razmaka i prepoznavanje povezanog poboljšanja učinkovitosti", navodi ECB. Više od tri četvrtine ispitanika u anketi ECB-a izjavilo je da će njihovo poslovanje nakon pandemije biti učinkovitije i otpornijeNeke su pak zamisli s početka epidemije odbačene, poput očekivanja da će tvrtke internalizirati ili lokalizirati dio svog lanca opskrbe, pokazalo je ECB-ovo ispitivanje.Nekoliko zemalja eurozone, uključujući Njemačku, sprema se ovog mjeseca produljiti lockdown kako bi zauzdale kontinuirano veliki rast broja novozaraženih, napominje Reuters.

ZAGREB, 24. siječnja 2021. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi protekloga tjedna Crobexi su pali za više od 1,5 posto, zabilježivši prvi gubitak u ovoj godini, uz skroman promet jer i dalje nema vijesti iz domaćeg poslovnog sektora koje bi potaknule življe trgovanje.

ZAGREB, 22. siječnja 2021. (Hina) - Ericsson Nikola Tesla ENT) ugovorio je nove poslove s Ministarstvom unutarnjih poslova i Ministarstvom pravosuđa i uprave vrijedne ukupno oko 35 milijuna kuna, priopćili su u petak iz ENT-a.

ZAGREB, 22. siječnja 2021. (Hina) - Međunarodna bonitetna agencija Fitch Ratings potvrdila je dosadašnji, u ožujku 2020. godine dodijeljen kreditni rejting Erste banke, BBB +, uz zadržavanje stabilnih izgleda za dugoročno zaduživanje, izvijestili su u petak iz te banke.

ZAGREB, 21. siječnja 2021. (Hina) - Grupa Končar u 2021. planira ostvariti poslovne prihode od 3,4 milijarde kuna ili 10 posto više u odnosu na 2020., a u fokusu kompanije bit će rast izvoza te portfelj digitalnih rješenja, istaknuo je u četvrtak na on-line brifingu za novinare predsjednik Uprave te kompanije Gordan Kolak.

ZAGREB, 20. siječnja 2021. (Hina) – Na Zagrebačkoj su burzi u srijedu ujutro Crobex indeksi porasli, a trguje se mirno, na što ukazuje skroman promet, jer nema značajnijih vijesti iz domaćeg gospodarstva koje bi potaknule ulagače.