19.11.2020 07:48
ZAGREB, 17. studenoga 2020. (Hina) - Agencija za kreditni rejting Moody's povećala je ocjenu dugoročnog kreditnog rejtinga Hrvatske elektroprivrede (HEP) na Ba1, s Ba2, uz stabilne izglede kretanja ocjene rejtinga, te samostalnu ocjenu rejtinga HEP-a na razinu ba1, izvijestili su u utorak iz HEP-a.
Kako HEP prenosi u priopćenju, Moody's u izvješću navodi da povećanje odražava očekivanja da će HEP zadržati snažan financijski profil, nastavno na ostvarene solidne rezultate u posljednjih nekoliko godina, kao i da će zadržati snažne kreditne pokazatelje u sljedećim godinama. 

Prema Moody'su, povećanje samostalne ocjene rejtinga podržano je vertikalno integriranom pozicijom HEP-a na hrvatskom tržištu električne energije, na kojem ima udjel u prodaji od oko 90 posto, proizvodnim miksom s visokim udjelom jeftinije i s manjim udjelom CO2 proizvodnje električne energije iz hidroelektrana i nuklearne elektrane, te snažnim doprinosom manje rizičnih reguliranih djelatnosti distribucije i prijenosa električne energije, koje ukupno čine oko polovine EBITDA-e, prenose iz HEP-a. 

Predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić izrazio je zadovoljstvo što su prepoznati HEP-ovi kontinuirani napori na poboljšanju upravljanja rizicima i ukupnim financijskim položajem. "Nastavkom uspješne realizacije započetih projekata, kao i ukupnih investicijskih planova u idućem razdoblju, potvrdit ćemo ulogu nositelja energetske tranzicije i time pružiti potporu Vladi RH u stvaranju uvjeta za što brži ponovni rast hrvatskog gospodarstva", Barbarićeva je izjava koja se prenosi u priopćenju.

TAJNO DRUŠTVOZAGREB, 18. travnja 2024. (Hina) - Kompanija Ericsson Nikola Tesla potpisala je nove ugovore  iz područja komunikacijskih mreža i digitalne transformacije društva vrijedne četiri milijuna eura, izvijestili su u četvrtak iz te kompanije.

ZAGREB, 18. travnja 2024. (Hina) - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) je zbog teške povrede Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom (ZNTP), kaznio TP Varaždin s 30.000 eura, izvijestili su u četvrtak iz te regulatorne agencije.

ZAGREB, 18. travnja 2024. (Hina) - Prodaja automobila u EU pala je u ožujku prvi puta od početka godine, a u Hrvatskoj je stagnirala, izvijestila je u četvrtak udruga proizvođača ACEA, ocijenivši da su uteg kupnji bili uskršnji praznici.

ZAGREB, 16. travnja 2024. (Hina) - CIAK Grupa izvijestila je da je tvrtka u njezinu sastavu C.I.A.K. Auto d.o.o. Hrvatska u utorak potpisala transakciju preuzimanja dviju kompanija – ljubljanske Stahlgruber trgovine i banjalučkog Sim Impexa, članica LKQ Europe.

ZAGREB, 16. travnja 2024. (Hina) - Tročlani tim MediBoost u utorak je pobijedio na hrvatskom inovacijskom natjecanju za primjenu umjetne inteligencije u zdravstvu i medicini (AI4Health.Cro) te osvojio 5000 eura za aplikaciju koja predviđa ranu rehospitalizaciju, priopćio je Institut Ruđer Bošković.